Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.
För att kunna röra sig krävs att flera av våra kroppssystem samarbetar, exempelvis hjärt-kärl- och nervsystemet. Om något av dessa system påverkas av sjukdom, återspeglas det i hur vi går.
Samla data i vardagen
Normalt mäts och analyseras gång, eller hur någon springer på särskilda laboratorier eller kliniker. Men nu har forskare vid Akademin för informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad, tagit fram ett sätt att mäta en persons gång med hjälp av bärbara sensorer som registrerar och analyserar rörelsemönster. Det innebär att insamling av data nu kan göras av patienterna själva i till exempel deras hemmiljö til skillnad från tidigare.
Rörelseanalys görs bland annat för att bedöma neurofysiologiska störningar, som till exempel Parkinsons sjukdom, eller hos patienter som genomgår rehabilitering eller skadade idrottare.
LÄS OCKSÅ: Forskningsfusk upptäckt i stor studie om kroniskt trötthetsyndrom
Diagnos kan ställas tidigare
Siddhartha Khandelwal en av forskarna bakom den nya metoden har i sin forskning mätt och analyserat rörelse från olika delar av kroppen med hjälp av bärbara sensorer.
Data analyseras sedan och översätts till ett mönster som visar kvaliteten på rörelsen genom att jämföra med “normal gång”. Förhoppningen är att detta ska leda till att diagnoser kan ställas i ett tidigt skede och vara till hjälp för patienter, fysioterapeuter och läkare att planera en bättre rehabiliteringsprocess.
LÄS OCKSÅ: God kondition i medelåldern kan motverka demens
Redo att börja användas
Forskarteamet har testat att mäta under olika förhållanden, till exempel olika gång- och löphastigheter, samt på skiftande ytor och lutningar. Och anser nu metoden med bärbara rörelsesensorer vara färdig att tillämpas i det verkliga livet.
Av redaktionen
Källa: Forskning.se
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!