Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

Oxytocin är det må bra hormon som frigörs vid beröring. Det är alla sorts kramar som innefattar en känsla för en annan människa, och det kan vara en liten beröring som att du stryker någon på handen eller i håret. Oxytocin frigörs även när du klappar på din hund eller katt, men också i samtalet med en andra vid ett möte.

Oxytocin-professorn Kerstin Uvnäs Moberg berättade i Kurera i höstas att oxytocin även frigörs till vis del i ett telefonsamtal ellet ett skypemöte.

 

Idag är det kramens dag och på grund av rådande pandemi och restriktioner om social distans är det många som inte har möjlighet att krama ett barnbarn eller en bästa vän. Men forskning visar faktiskt att välbefinnande kan uppstå på distans. Genom att titta på en feelgood-film kan samma delar i hjärnan aktiveras som om de får en kram i verkliga livet.

LÄS OCKSÅ: Vad händer när vi inte får kramas?

Äldre saknar mer kramarna
En Sifo-undersökning visade att längtan efter en fika med farmor, att anordna en middag eller bara få en stilla kram är stor. Sex av tio svenskar anser att den sociala distanseringen påverkat dem negativt, och sju av tio saknar att kramas med människor som de in vanliga fall träffar men måste hålla distansen till.

Undersökningen visade att 55 procent av äldre kvinnor mellan 65 till 79 år saknade mycket kramarna. För män i samma ålder sakande 35 procent närhet och kramar. Bland de yngre var saknaden mindre. Var femte man mellan 30 och 49 år saknade mycket att kramas.

Rebecca Böhme, som är biträdande universitetslektor inom Neurovetenskap på Linköpings universitet, har tittat på hur fysisk beröring och närhet påverkar vårt välmående och hjärnan. Det har visat sig att när två personer rör vid varandra så aktiveras specifika delar av känselbarken i hjärnan. Studier har även visat att när vi tittar på andra som rör vi varandra på händer det liknade saker i vår hjärna. Glada, leende människor och ljud som förstärker det vi ser förstärker också den positiva effekten för oss själva.

Så kramas digitalt i dag på det sättet du kan!

LÄS OCKSÅ: Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Vad händer när vi kramas?
Krameffekt i hjärnan.
I den del av hjärnan som heter talamus tar hjärnan emot de signaler som kommer via nervtrådar och känselkroppar. Talamus leder signalerna vidare till hjärnbarken och när dessa signaler når hjärnbarken då blir du medveten om din kramupplevelse.

Förstärk välmående. När oxytocinet frigörs i kroppen mår vi bra, men även kortisolet och blodtrycket sänks samtidigt som vårt immunförsvar stärks.

 

Barns nervsystem. För barn är det livsviktigt att kramas. De ger en grundtryghet och påverkar utvecklingen av nervsystemet. Närhet och kramar lär barn att skapa relationer och hantera stress.

Olika känslor som uppstår. Beröring behöver inte vara positiv. Påtvingad beröring kan ge skapa rädslor och andra otrevliga känslor. Betänk att huden är vårt största organ och när beröringen är positiv och två människor känner sig trygga med varandra frigörs mängder av positivitet.

Av Inger Palm

Om undersökningen: Den är genomförd av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat och bygger på 2651 intervjuer och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes i december 2020. Apotek Hjärtat har tagit fram filmen Omfamningen i samband med Kramens dag den 21 januari. Den är en nära-kram-upplevelse som ska aktivera samma delar av hjärnan som aktiveras när vi upplever fysisk beröring. Se filmen här.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.