"Glädje är en förmåga du kan öva upp" | Kurera.se
gult paraply bland svarta Christina Stielli

“Glädje är en förmåga du kan öva upp”

Fakta

Namn: Christina Stielli
Yrke: Författare och föreläsare
Böcker av Christina: "Skapa arbetsglädje" och "Jag vill vara glad!" med flera.
Läs mer om Christina här.

Christina Stielli har skrivit flera böcker om glädje och är ofta ute på företag och förläser. Christina som har en bakgrund inom PR började sätta sig in i ämnet när hon själv hade varit nere på botten och ville hitta en hållbar lösning för att slippa ramla så djupt ner i ett svart hål igen.

Glädje är en förmåga, inte en egenskap, enligt Christina som menar att det vi fokuserar på påverkar oss, inte minst vårt beteende och vårt mående. Hon liknar det vid kostens påverkan på kroppen.
– Det är något jag kan påverka och träna på och på det sättet träna upp en form av mental krockkudde säger Christina och fortsätter:
– Jag tror att det här kommer att vara självklart om några år. Att vi i allra första hand måste fokusera på hur hela människan mår i kroppen för att sedan kunna stressa mindre, trivas bättre på jobbet, klara av livets utmaningar, studsa tillbaka från svårigheter och få goda sociala relationer, inte minst.

Vad gjorde du innan du kom in på den här banan?
– Jag har arbetat inom rese- och hotellbranschen och inom filmbranschen, alltid hektiska jobb och med försäljning eller PR i fokus och alltid med högt tempo, ända tills jag blev sjuk av tempot.
Christina förklarar att hon tidigare trodde att glädjen kom av att lyckas på jobbet.
– Att vara den som satte ihop den bästa marknadsplanen, att vara mest vältränad, att ha det finaste hemmet, det vackraste matbordet när gästerna kom …

 

LÄS OCKSÅ: ”Gör uppror mot prestationssamhället”

Är det OK att vara glad i vårt prestationssamhälle eller finns det fördomar mot glädje?
– Fördomar finns alltid om man inte har kunskap och jag tror verkligen att vi saknar kunskap fullt ut om hur en grundglädje kan få oss att må bättre. Och faktiskt till och med prestera bättre, säger Christina som menar att vi är pliktfostrade.
– Att gå runt och skratta var ju inte helt rumsrent förr. Hänger man med i forskningen är det väldigt tydligt att glädje gör att vi blir mer hållbara, att vi orkar mer, att vi samarbetar bättre, att vi skapar kontakt snabbare med andra och sänker stressnivåerna i kroppen.
Enligt Christina finns det även forskning som visar att det till och med sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
– Det är dags att vi uppmärksammar hur viktigt det är tror jag.

LÄS OCKSÅ: Titti vill lära oss vad lycka är

Vad är de största hindren för att uppleva glädje?
– Vi kan ju alla uppleva glädje, i det lilla och i det stora. Kanske det är viktigt att just träna på att uppskatta det lilla, inte springa förbi det där som faktiskt kan ge oss lite glädje. Det kan ju vara en soluppgång eller en doft, någonting vackert på väg till jobbet, en god kopp kaffe på lunchrasten. Det vi tar för självklart. Där ligger nog en stor utmaning, att stanna upp, att ta sig tid.

Du fokuserar mycket på arbetslivet, men vi är sällan ensamma på en arbetsplats, hur kan en person påverka?
– Det är just på jobbet som det blir utmaningar eftersom vi sällan har valt våra kollegor och så ska man samtidigt samarbeta med dem. Självklart blir det ju slitningar, därför fokuserar jag mycket på våra dagar på jobbet. En person påverkar mer än många kanske tror menar Christina.
– Varje gång jag kliver in på min arbetsplats smittar jag ner mina kollegor med min attityd. Kommer jag in och gnäller så smittar jag andra och tvärtom, säger Christina som menar att medarbetarskapet som hon kallar det börjar hos oss själva och med hur vi beter oss.
– Jag brukar säga att det går att smitta ner tio personer på två dagar. En person kan fälla en hel avdelning. Eller lyfta.

LÄS OCKSÅ: Lyckoexperten: ”Räkna dina välsignelser”

Dina bästa råd för den som vill känna mer glädje i vardagen?
– Stanna upp i det lilla, stanna till och uppmärksamma någonting litet, blunda några sekunder och bara var närvarande.
Som exempel nämner Christina om man i väntan på bussen hör en koltrast eller på lunchrasten tittar på bilder i mobilen från senaste semestern. Vikten av att skratta bör heller inte underskattas understryker Christina.
– Ett skratt tillsammans med en stor kram gör underverk för glädjen i vardagen om man nu tror att hjärnan spelar roll. Då utsöndras bland annat oxytocin, serotonin, dopamin och endorfiner, några livsviktiga signalsubstanser och hormon för att vi ska må bättre och det direkt.

Lever som hon lär
Idag använder sig Christina av den kunskap hon har fått och säger att hon lever som hon lär.
– Annars hade jag inte kunnat föreläsa och skriva om det på ett ärligt sätt.

 

Betyder det att du går omkring och är glad jämt? 
– Det handlar inte om att gå runt och skratta hela dagarna, det blir lätt ett resonemang om antingen eller. För mig handlar det om att dels välja förhållningssätt till det jag möter, att varje gång välja att acceptera det jag inte kan påverka.

Hur gör du idag för att hålla humöret uppe och undvika det svarta hålet?
– Idag vet jag att min hjärna mår bättre av att uppmärksamma det lilla som jag annars sprungit förbi, att vara generös när jag kan, att småprata med en vän minst en gång per dag och att slösa med komplimanger. Det gör att jag tränar upp min glädjenivå. Det gör mig glad.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Christina Stielli
Yrke: Författare och föreläsare
Böcker av Christina: "Skapa arbetsglädje" och "Jag vill vara glad!" med flera.
Läs mer om Christina här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.