Paneer är en indisk ost som man enkelt kan göra själv. Osten upplevs som en blandning mellan halloumi och fetaost, är väldigt mild i smaken och äts oftast i kryddiga grytor där den bryter av hettan fantastiskt bra.
Här är vår receptskapare Maya Dileks tolkning av en smakrik indisk gryta med cashewnötter och hemgjord paneer. Ät den som den är eller servera med ris eller bröd.
Fakta
Receptet är skapat av duktiga Maya Dilek.
Paneer
2 liter mjölk (3%)
Saften från 2 citroner
Indisk gryta
1 msk gee (klarat smör), alternativt smör och lite vegetabilisk olja
1 stor vitlöksklyfta
En cirka 5 centimeter stor bit färsk ingefära, skalad
1 stor gul lök
½ röd chili
1 tsk garam masala
½ tsk av vardera kardemumma, gurkmeja, mald koriander, paprikapulver, chilipulver, spiskummin samt malen bockhornsklöver (finns att köpa på utländska matbutiker)
1 förp krossade tomater (390 g)
2 msk tomatpuré
Cirka 2,5 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning (kan uteslutas)
1 dl grädde
Salt
Peppar
2 dl cashewnötter
Färsk koriander