Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna sitter på marken

Foto: Fotograf Charlotte

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Inga-Lill Hansson

Ålder: 69 år.
Bor: Gislaved.
Gör: Pensionär, tidigare i hemtjänsten.
Familj: Sju barn och tretton barnbarn.
Så mår jag bra: Sitter sällan still. Snickrar, målar, virkar, stickar, går på symöte med kompisar, leker gärna med de små barnbarnen, spelar innebandy och fotboll och umgås också med de äldre barnen och barnbarnen.

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

Inga-Lill har inget emot att prova olika typer av hälsokost och hennes tidigare erfarenheter av sådana har i stort sett varit god. Om hon kan tillföra något som är naturligt i kroppen istället för medicin, så tycker hon att det är att föredra. 

– När jag började få ont i knäna, till exempel när jag gick i trappor, fick jag rådet att prova Zincumin, berättar hon. 

 

Näringstillskottet med ingefära, gurkmeja och vitamin C, är skapat speciellt för motverka inflammation i stela leder. 

– Det tog inte mer än ett par veckor så var jag bättre och värken försvann, säger Inga-Lill. 

Men det var inte knäna som ledvärken angrep först. För knappt tio år sedan kände Inga-Lill av värk i händerna och de blev långsamt lite knotiga och stela. På morgnarna var hon svullen och det tog tid att komma igång. 

– Jag trodde det var något reumatiskt först, men läkaren konstaterade artros. Då gjorde jag inget åt det för det kom i skov och när jag inte hade värk så tänkte jag inte på det, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Aktiv pensionär
Inga-Lill har jobbat inom hemtjänsten i många år och hon har stor familj med barn och fosterbarn. Men det har inte hindrat henne från att tillsammans med sin man bygga ett helt hus och dessutom ha så mycket grönsaksodlingar att de under många år var helt självförsörjande. 

– Men det är slitigt att jobba inom hemsjukvården. Jag är inte så lång och hade hand om stora karlar, så det var tungt. Jag tyckte jättemycket om mitt jobb där jag fick många fina relationer, men det var rätt skönt att gå i pension faktiskt, berättar hon. 

Men att bli en pensionär som bara sitter still var aldrig ett alternativ utan snarare tvärtom – nu kunde hon istället få tid för alla sina fritidsintressen. Och Inga-Lill har många sådana. De 13 barnbarnen är utspridda över landet. Den äldsta är vuxen och behöver inte barnvaktas längre, men de tre yngsta vill gärna ha mormor på besök. Tillsammans med dem spelar hon innebandy, och fotboll eller pysslar och leker kurragömma. Eftersom de, liksom hon, bor i Gislaved är det nära och är hon inte hos dem så är hon hemma och snickrar, målar, virkar och stickar.

 

– Jag är alltid i rörelse, kan man säga. Jag är inte mycket för att sitta still, skrattar hon. 

TITTA OCKSÅ: Hur behandlar man artros?

"Jag tänker leva länge"
En gång i veckan träffas hon och tre kompisar och har symöte. Ja, det kallas så, men de gör allt möjligt hantverk. Tillsammans sparar de en slant varje månad och de har planerat en resa tillsammans till Österlen under hösten, om corona tillåter.

– Nu har vi förstås inte setts på ett tag men jag hoppas att det snart kommer igång igen. En i vår grupp tillhör riskgruppen för corona så jag har hjälpt henne med att handla och få hem mat, säger Inga-Lill.

För att kunna göra allt det som hon vill göra så krävs det att kroppen inte gör ont och att hon är rörlig. Därför var det skönt när Zincumin fungerade med en gång, och att det nu, två år senare fortfarande gör det. 

 

– Jag brukar säga att jag skulle vara den sämsta sjuklingen i hela världen om det innebar att jag inte kunde röra på mig. Då hade jag nog blivit gnällig, säger Inga-Lill och skrattar.

Inga-Lill äter också omega-3 och -6, magnesium för bättre muskelhälsa och havtorn för att smörja slemhinnorna, som ju kan ha en tendens att bli torra på äldre dagar. Och knäna är numera inga problem alls. 

– Min största fasa är att jag inte ska kunna göra allt jag vill göra. Jag tänkte ju leva länge till och jag vill kunna använda hela kroppen utan att ha ont. Så som jag känner mig nu vill jag fortsätta känna, pigg och frisk, säger hon idag.

Av Jessika Devert 


Inga-Lill Hansson

Ålder: 69 år.
Bor: Gislaved.
Gör: Pensionär, tidigare i hemtjänsten.
Familj: Sju barn och tretton barnbarn.
Så mår jag bra: Sitter sällan still. Snickrar, målar, virkar, stickar, går på symöte med kompisar, leker gärna med de små barnbarnen, spelar innebandy och fotboll och umgås också med de äldre barnen och barnbarnen.

Zincumin

... innehåller ingefära, gurkmeja och vitamin C som hjälper till att smörja och bibehålla smidiga och rörliga leder. Gurkmeja är en kraftig antioxidant och har antiinflammatoriska egenskaper och bidrar till att läka inflammationer i brosk och leder.
Forskare har undersökt mer än 100 olika varianter av ingefära för att ta reda på vilken variant som innehöll mest och starkaste antiinflammatoriska ämnen.
Den bästa ingefäran fann man i Indien. När ingefära och gurkmeja blandades i en unik formula, som huvudsakligen utgörs av en speciell oljebaserad emulgator, ökade lösligheten för gurkmeja med ytterligare 30 procent. 
Hemligheten bakom den kraftiga smärtdämpande effekten är kombinationen av de antiinflammatoriska ämnen och den höga lösligheten, det man också kallar biotillgängligheten.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.