Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

Det finns ett visst vemod med hösten. När Kanadagässen samlas för att flyga till varmare länder, färgskalan i naturen blir fadd och blek och vinden är kylig – då blir vi mindre utåtriktade och föredrar hemmakvällar framför utekvällar.

 

Diamantis Koukouvinos är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin. Han menar att hösten handlar om att förenkla och släppa taget om allt det överflödiga från sommaren och behålla det nödvändiga inför vintern.

– Ur ett kinesiskt medicinskt perspektiv blir vi mer naturligt introverta och som trädens klorofyll börjar samla sig i stammen av träden så börjar även vår energi samlas i kärnan av våra kroppar. Det känns i fingrarna genom att vi fryser, säger Diamantis Koukouvinos.

LÄS OCKSÅ: Trött och hängig?

Slipp höstens förkylningar
En ny årstid är en möjlighet att stanna upp och reflektera över vårt hälsotillstånd och våra vanor. Liksom allt i naturen förändras är det viktigt för oss att vi också ändrar på våra vanor och anpassar oss till naturens rytm.

– Övergången från sommar till höst är en kraftig övergång, det är början på yin-cykeln när dagsljuset blir allt mindre. Vi är inne i en skördetid, av frukter, bär och grönsaker för att förvara under vintern. Pumpor och squash symboliserar överflöd. Vi förvarar också ved för den öppna spisen och tar fram höstgarderoben för de kallare och mörkare dagarna, säger Diamantis Koukouvinos.

Han berättar att våra kroppar och våra tankar styrs jordens cirkadiska rytm. Särskilt under övergången från en säsong till en annan är det viktig att vi tar hand om hälsan. Hösten handlar ofta om att det är lättare för många att få förkylningar. Övergången från sommar till höst betyder att vi går från en aktiv till en passivare säsong.

 

–  Det påverkar hur vi känner oss och hur vi förebygger och behandlar sjukdomar. Varje säsong förknippas med ett naturligt element, ett organ och känslor. Höstens betyder metall, lungan och sorg. Dessa tre saker hjälper oss under hela hösten som någon slags barometer för vart vi är i livet och kan ge oss en inblick på hur vi ska ta hand om oss bättre, säger Diamantis Koukouvinos.

LÄS OCKSÅ: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression

Här är 6 tips för att hålla dig frisk i höst:

 1. Gör en lista över prioriteringar
  Omfamna dina ”metallegenskaper” – din styrka, målmedvetenhet, ditt fokus och var selektiv. Ge dig själv klarhet i vad som är viktigt för dig. Om du fokuserar på jobbet, har du tid barnen? Om du vill hälsosamma måltider, äta hemma för att kanske spara pengar, har du tid att umgås med vänner? Gör en lista över vilka prioriteringar som förtjänar din uppmärksamhet. Titta på regelbundet på listan under hela säsongen. Hösten förstärker vår förmåga att få saker gjort. Utnyttja det genom att påminna dig var du ska fokusera på.
 2. Bär halsduk
  Läkare inom den kinesiska medicinen har i flera tusen år använt halsduk, och det av goda skäl. Lungan, det organ som är förknippat med hösten, är den första försvarslinjen mot virus och bakterier. När vädret blir kallt och vinden blir stark, är lungorna extra sårbara. De antika läkarna upplevde att patogenerna kom in i kroppen via nacken och gav förkylning. Därför är viktigt att skydda halsen.
 3. Drick mycket vatten
  Att vara torr är särskilt vanligt under hösten, och eftersom lungan är det mest yttre organet, är det lungorna som är närmast relaterat till huden. Torr hud och utslag kan dyka upp på hösten. Drick mycket vatten och håll huden fuktig med fuktighetskräm. En annan anledning till att dricka är för att matsmältningen kan försämras under hösten. Inom den kinesiska medicinen kopplar man också förstoppning till att det är svårt att släppa taget om känslomässiga saker som man önskar lämna.
 4. Använd en näskanna
  Hösten kallar på uppmärksamhet och vill att vi ska släppa det överflödiga från sommaren. Då kan vi behöva hålla näsgångar rena. Hösten är den vanligaste tiden på året för övre hals infektioner med rinnande och kliande näsor. Om du inte behandlar detta på rätt sätt så är det lätt att de hålla i sig under vintern. Använd en näskanna eller en”neti pot” och tillsätt ljummet vatten och salt för att hålla näsgångarna rena.
 5. Bearbeta sorg
  Känslan förknippad med höst är sorg. Detta är en vilsam tid på året som inbjuder att dra sig inåt, att sörja, släppa taget och reflektera över kvarstående sorg som inte bearbetats. Detta kan också vara en anpassning efter den överväldiga energin och positiva känslorna som många du haft under sommaren. Det är normalt att känna sig något nedstämd under hösten. Har du svårt att acceptera den känslomässiga förändringen eller övergången, kan tyda på inre obalans.
 6. Ät varm mat

Om sommaren handlat om grönsaker, frukt och bär så ser den kinesiska medicin dessa livsmedel som kalla i sin natur. Sommaren sallader kan därför ställa till det för ditt matsmältningssystem. Vi bör hålla våra kroppar varmare på insidan. Det är dags att äta varm och kokt mat, och mat som gynnar lungorna är lök, ingefära, vitlök, rödbetor, rovor, morötter, palsternacka, sötpotatis, pumpa och squash. Om du vill äta frukt, välj frukt enligt säsongen som äpplen, päron, druvor eller fikon.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.