Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

”Coronavirus är vinterberoende”

Att få infektioner i luftvägarna är vanligt över hela världen, och det är förenat med svåra sjukdomar och dödlighet. Under vintern sprids vissa influensavirus snabbare, och under sommar dämpas kraften i spridning. Frågan är om det nya coronaviruset försvagas när värmen kommer.

Det finns fyra coronavirus som vanligen cirkulerar runt bland befolkningen, och forskare har sett att dessa är extremt beroende av vinter och kyla för att smitta. När våren kommer dämpas ofta kraften i smittspridningen. Specialistläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra, Nicklas Sundell, säger i ett pressmeddelande att alla är mottagliga för det nya coronaviruset, men forskarna vet ännu inte om SARS-CoV-2 fungerar som de andra coronavirusen, det vill säga att dess framfart dämpas när värmen kommer.

 

Vad vi kan förvänta oss av framtiden är därför svår att säga. Luftvägsvirus har komplexa spridningsmönster, men det finns likheter mellan det nya coronaviruset och tidigare kända coronavirus. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

LÄS OCKSÅ: Kureras expert Jan G Bruhn: Egenvård är en resurs i virustider

Sammanfaller med temperaturfall
Det är vanligt med infektioner i luftvägarna. En avhandling vars syfte var att fördjupa kunskapen om hur viruset beter smittar och beter sig i olika situationer. För några år sedan gjordes en genomgång av cirka 20 000 virusprover från övre luftvägarna. Resultatet av dessa analyser visade att så kallade höljebärande luftvägsvirus sprids mer när det är kallt medan rhinovirus och enterovirus, som är icke höljebärande, orsakar infektioner året runt. Coronavirus är höljebärande RNA-virus med stor benägenhet att förändras genom mutationer och rekombinationer.

En låg utomhustemperatur och en låg luftfuktighet ökar förekomsten av influensavirus, coronavirus och RS-virus. Forskarna tror att det kan bero på torrt och kallt väder ökar bildningen av de små aerosolpartiklarna som kan sväva i luften en längre tid.

– Den årliga säsongsinfluensan, på våra breddgrader, sammanfaller med ett plötsligt temperaturfall, ofta under noll grader. Resultaten är viktiga för att förstå säsongsvariationen av luftvägsvirus och för att kunna förutsäga ungefär när den årliga influensasäsongen kommer att inträffa, säger Nicklas Sundell.

LÄS OCKSÅ: C-vitamin ska testas mot coronavirus

Virusmängden spelar roll
Avhandlingen tog också upp hur vanligt ett luftvägsvirus är i det över luftvägarna hos vuxna personer utan symtom, och där visade sig att en av 20 symtomfria bar på virus. Den här typen av resultat ger forskare en ökad kunskap och hur analyser ska tolkas. Forskarna jämförde också personer med bakterieinfektioner kontra de med virusinfektioner i luftvägarna och hur dessa ska skiljas åt för att man inte ska ge antibiotika i onödan. Och förstås för att undvika smittspridning på sjukhusen.

 

En annan del av denna avhandling tog upp mässlingsutbrottet i Göteborg som skedde mellan 2017 och 2018. Patienter med mässling som tidigare vaccinerats hade lindrigare symtom och mindre virus i näsan plus att de inte smittade andra. När det gällde personen med primär mässling hade de betydligt mycket mer virus i övre luftvägarna och hostade oftare.

– Resultaten är av stor vikt vid hanteringen av framtida mässlingsutbrott vad det gäller smittspårning och förebyggande insatser. Även om avhandlingen inte studerat det nya coronaviruset är det sannolikt så att virusmängden i de övre luftvägarna har stor betydelse för smittsamheten, säger Nicklas Sundell.

Av Inger Palm

Källa: Komplexa spridningsmönster hos luftvägsvirus


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.