Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

”Coronavirus är vinterberoende”

Att få infektioner i luftvägarna är vanligt över hela världen, och det är förenat med svåra sjukdomar och dödlighet. Under vintern sprids vissa influensavirus snabbare, och under sommar dämpas kraften i spridning. Frågan är om det nya coronaviruset försvagas när värmen kommer.

Det finns fyra coronavirus som vanligen cirkulerar runt bland befolkningen, och forskare har sett att dessa är extremt beroende av vinter och kyla för att smitta. När våren kommer dämpas ofta kraften i smittspridningen. Specialistläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra, Nicklas Sundell, säger i ett pressmeddelande att alla är mottagliga för det nya coronaviruset, men forskarna vet ännu inte om SARS-CoV-2 fungerar som de andra coronavirusen, det vill säga att dess framfart dämpas när värmen kommer.

 

Vad vi kan förvänta oss av framtiden är därför svår att säga. Luftvägsvirus har komplexa spridningsmönster, men det finns likheter mellan det nya coronaviruset och tidigare kända coronavirus. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

LÄS OCKSÅ: Kureras expert Jan G Bruhn: Egenvård är en resurs i virustider

Sammanfaller med temperaturfall

Det är vanligt med infektioner i luftvägarna. En avhandling vars syfte var att fördjupa kunskapen om hur viruset beter smittar och beter sig i olika situationer. För några år sedan gjordes en genomgång av cirka 20 000 virusprover från övre luftvägarna. Resultatet av dessa analyser visade att så kallade höljebärande luftvägsvirus sprids mer när det är kallt medan rhinovirus och enterovirus, som är icke höljebärande, orsakar infektioner året runt. Coronavirus är höljebärande RNA-virus med stor benägenhet att förändras genom mutationer och rekombinationer.

En låg utomhustemperatur och en låg luftfuktighet ökar förekomsten av influensavirus, coronavirus och RS-virus. Forskarna tror att det kan bero på torrt och kallt väder ökar bildningen av de små aerosolpartiklarna som kan sväva i luften en längre tid.

– Den årliga säsongsinfluensan, på våra breddgrader, sammanfaller med ett plötsligt temperaturfall, ofta under noll grader. Resultaten är viktiga för att förstå säsongsvariationen av luftvägsvirus och för att kunna förutsäga ungefär när den årliga influensasäsongen kommer att inträffa, säger Nicklas Sundell.

LÄS OCKSÅ: C-vitamin ska testas mot coronavirus

Virusmängden spelar roll

Avhandlingen tog också upp hur vanligt ett luftvägsvirus är i det över luftvägarna hos vuxna personer utan symtom, och där visade sig att en av 20 symtomfria bar på virus. Den här typen av resultat ger forskare en ökad kunskap och hur analyser ska tolkas. Forskarna jämförde också personer med bakterieinfektioner kontra de med virusinfektioner i luftvägarna och hur dessa ska skiljas åt för att man inte ska ge antibiotika i onödan. Och förstås för att undvika smittspridning på sjukhusen.

 

En annan del av denna avhandling tog upp mässlingsutbrottet i Göteborg som skedde mellan 2017 och 2018. Patienter med mässling som tidigare vaccinerats hade lindrigare symtom och mindre virus i näsan plus att de inte smittade andra. När det gällde personen med primär mässling hade de betydligt mycket mer virus i övre luftvägarna och hostade oftare.

– Resultaten är av stor vikt vid hanteringen av framtida mässlingsutbrott vad det gäller smittspårning och förebyggande insatser. Även om avhandlingen inte studerat det nya coronaviruset är det sannolikt så att virusmängden i de övre luftvägarna har stor betydelse för smittsamheten, säger Nicklas Sundell.

Av Inger Palm

Källa: Komplexa spridningsmönster hos luftvägsvirus


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!