Det är vanligare än man tror med urinläckage. Siffror visar att en av fyra svenskar drabbats av inkontinens. Men knappt hälften berättat för sin partner om problemet. Träning och vissa extrakt från växtriket kan hjälpa.
En halv miljon svenskar uppger att de har urinläckage en gång i veckan. Men många vill inte prata om det. En färsk Sifo-undersökning visade att 27 procent, lite drygt var fjärde person, råkar ut för läckage ofta eller ibland. Det är cirka 2,8 miljoner svenskar.
Det är väldigt få som vill prata om att de inte kan hålla tätt. 45 procent av de tillfrågade uppgav att de inte berättat för sin partner. Och en av tre har berättat för kollegor, vänner och andra familjemedlemmar.
Anledningen till att man inte vill berätta är att det känns för privat och att man hoppas på att det snart ska gå över eller att man kommer att lösa problemet själv.
LÄS OCKSÅ: Håll tätt med app i telefonen
Få fick negativ respons
– Siffrorna visar hur viktigt det är att vi börjar prata om urinläckage och inkontinens och att alla får höra hur vanligt det är, säger Ingrid Sannum, från Essity som gett Sifo uppdraget är göra undersökningen.
Det lönar sig att vara uppriktigt och berätta om problemen. Rapporten visade att de som valde att inte hålla inkontinens för sig själv har bemötts positivt. 27 procent av de tillfrågade uppgav att familj och vänner reagerade positivt och att de är glada att de berättade.
Den vanligaste responsen var dock ingen alls eller helt neutral. Bara tre procent fick en negativ reaktion. En majoritet av de tillfrågade säger att de skulle vilja att deras partner berättade om han eller hon drabbats av urinläckage eller inkontinens.
Därför berättat vi inte för partnern att vi drabbats av urinläckage
1. Det känns för privat 21 procent
2. Jag hoppas det ska gå över 18 procent
3. Jag vill lösa det på egen hand 16 procent
4. För att jag skäms 14 procent
5. Jag är rädd att min partner inte ska förstå 8 procent
Det finns olika typer av inkontinens. Till exempel ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens. Att stärka musklerna i bäckenbotten, inte ha för bråttom på toaletten och dricka lagom mycket vatten är en hjälp att motverka läckage. Det finns också några kosttillskott med exempelvis pumpa och kvanne som hjälper.
Av Inger Palm
Om undersökningen: Den genomfördes i Kantar Sifos webbpanel 5-10 juni 2020. Totalt intervjuades 1109 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.