Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hund får foder ur handen

Insekter – framtidens klimatsmarta hundmat

Hundmatsbranschen har hittills saknat hållbarhetstänk – och husdjur står för hela 25 procent av köttkonsumtionen globalt. Insektsbaserat foder kan blir framtidens hundmat, med betydligt lägre klimatpåverkan än andra animaliska proteinkällor.

Flera hundmatsmärken har poppat upp, bland annat tyska företaget ”Eat small” som 2017 började arbeta med odlade insekter som alternativ proteinkälla för hundar. Deras foders protein kommer till 100 % från insekter, liksom Green PetFoods ”InsectDog Hypoallergen”, som är ett alternativt foder för hundar är allergiska eller överkänsliga mot foder med fisk och kött.

 

En fjärdedel av köttkonsumtionen
Ett svenskt och sprillans nytt märke på marknaden är Funcifur, som kallar sig ett ”pet food tech company” och lanserades 2020. Enligt en studie gjord  vid University of California står husdjur står för hela 25 procent av den globala köttkonsumtionen. Studien baserades på energikonsumtionen av hundar och katter i USA – och  bidrog till att Funcifur skapades.

LÄS OCKSÅ: Så blir du en klimatsmart hundägare

Vi ställde tre frågor till medgrundaren och VD:n Pernilla Westergren, själv hundägare, till labradoren Siri.

På vilket sätt ledde insikten om husdjurens klimatpåverkan er vidare till er företagsidé? 
– Jag brinner för så väl hållbarhet som hälsa. När jag fick Siri så började jag därför läsa på om husdjursmarknaden och fick då reda på att hundar, om de äter köttbaserad mat, ofta har större klimatpåverkan än familjebilen.  Samtidigt så insåg jag att den hundmat som fanns på marknaden inte uppfyllde mina krav på kvalitet och transparens; Till stor del används biprodukter av dålig kvalité. Eftersom köttprodukterna som används i annan hundmat till stor del kommer från Europa (där regler för antibiotikaanvändning i jordbruk skiljer sig från Sverige), så har studier även visat att hundmat bidrar till antibiotikaresistens. Insekter blev lösningen; det är en högkvalitativ, hypoallergen proteinkälla helt fritt från antibiotika och tillväxthormoner, samtidigt har det betydligt mindre klimatpåverkan – en riktig win-win för både hund och planet.

Pernilla Westergren, VD på Funcifur

Pernilla Westergren är medgrundare och VD på Funcifur – och matte till labradoren Siri.

Vilken sorts insekter är ert foder baserat på och vilka hälsofördelar får hundarna av att äta det istället för andra animalier?
– Studier har visat att svart soldatfluga, som används i vår hundmat, innehåller proteiner av hög kvalité och aminosyror med hög smältbarhet hos hundar. 8 av 10 av de vanligaste allergenerna för husdjur kommer från animaliska proteinkällor. Insekter är istället en hypoallergen proteinkälla vilket betyder att risken för allergisk reaktion är väldigt låg, varför den lämpar sig väl för hundar med känslig mage. Vidare så växer insekter snabbt av sig själva så de behöver varken antibiotika eller tillväxthormoner, en stor fördel för så väl hund som övriga familjemedlemmar.

 

LÄS OCKSÅ: Så märker du om din hund eller katt blivit dement

På vilket sätt bidrar insektsbaserat hundfoder till en mer hållbar hundmatsbransch – och värld?
– Förutom att vara en utmärkt proteinkälla för hundar så har insekter betydligt lägre klimatpåverkan än andra animaliska proteinkällor. Om man exempelvis jämför klimatpåverkan för att framställa ett gram insektsprotein vs. ett gram nötkött så minskar koldioxidutsläppen med över 90%. Vissa försöker lösa detta genom att klimatkompensera vilket är helt fel tänk. Man måste ta tag i problemet från början och se till den totala miljöpåverkan. I jämförelse med andra animaliska proteinkällor kräver insekter betydligt mindre landareal, mindre vatten och färre kalorier går förlorade i värdekedjan eftersom insekterna själva kräver mindre föda per varje gram hundmat du får ut. Insektsbaserad hundmat är en ganska unik produkt på det sättet; ett väldigt enkelt sätt att leva mer klimatsmart där du inte behöver göra avkall på kvalitet.

Till sist: hur ser du, som hundägare, på möjligheterna i stort för både hund och hundägare att leva klimatsmart och hållbart?
– Som hundägare vet jag att man vill ge det absolut bästa till sin hund; därför är jag så glad för FUNCiFUR eftersom det tillåter hundägare att leva mer hållbart samtidigt som man sätter hundens hälsa främst!

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.