Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna i naturen

Foto: Photos4U

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

Irina Esteman har alltid tyckt om att röra på sig. När hon var yngre dansade hon jazzbalett och gick gärna på gym, men med tiden lockade motion ute i naturen mer. 

Promenader och cykelturer på fritiden, men också till och från jobbet är idag en del av Irinas vardagsmotion.

Under en utlandssemester för några år sedan ramlade Irina av cykeln och slog sig illa. Hon kom för nära trottoarkanten och vurpan skapade ett trauma i ena knäet.

 

– Jag minns det som en vågsmäll som kom mot mitt knä. Jag gick till doktorn när jag kom hem och där konstaterades det att jag hade artros i båda knäna. På röntgen syntes också att en liten flisa hade lossnat i ena knäet och rört på sig. Den kunde ge en skavande känsla, men kunde med tiden röra på sig och då skulle obehaget i knäet också försvinna, säger Irina Esteman.

LÄS OCKSÅ: Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Mammas benbuljong

Den kraftiga smällen gav ihållande smärta i knäet, och efter att ha brutit foten två år tidigare och försökt dämpa inflammationen med både gurkmeja och nyponpulver letade Irina nu efter ett annat naturpreparat som kunde tänkas fungera på henne.

– Det verkar ju som om jag är olycksdrabbad. Nu hände dessa olyckor ganska tätt inpå varandra i tid, men efter cykelolyckan har ingenting sådant inträffat. Då, för sex år sedan, när jag bröt foten, jobbade jag i en stor livsmedelsbutik och jag gick säkert en till en och halv mil per dag, vilket gjorde mig trött i benen. När en kollega körde en varuvagn lastad med frukt och grönsaker ramlade en gurka ner under vagnen. Jag råkade trampa på gurkan som gled iväg och benet vek sig under mig och där och då bröt jag foten, berättar Irina som i dag kan skratta åt det komiska i händelseförloppet..

Irina blev sjukskriven i fyra månader och bytte sedan jobb. Under rehabiliteringen av foten mindes Irina att hennes mamma kokade köttben och gjorde buljong. Kollagenet från de kokta benen gjorde gott i kroppen. 

När Irina letade bland naturliga preparat för sitt värkande knä fann hon en ny ledprodukt med kollagen som var berikad med MSM, C-vitamin och nyponextrakt. 

– Mamma brukade säga att buljongen gav starkare ben och leder, men också vackrare hår och en ungdomligare hy.

LÄS OCKSÅ: Fyra enkla hemmaövningar för dig med artros

Blev mera rörlig

Förändringen till det bättre kom successivt och efter en månad kunde Irina börja ta långa promenader igen. Efter ytterligare en månad hade värk och obehag släppt i knäet.

 

– Det kändes bra i hela kroppen och jag förstod att kombinationen av ämnena i den här produkten passade min kropp bra. Foten hade visserligen läkt men den var stel, och en irritation i höften hade spökat ett tag. Samtliga symtom blev bättre. Kroppen blev mera rörlig och följsam, och kändes stabilare.

Irina och hennes man bor i villa i Slagsta, söder om Stockholm. Irina arbetar i Fruängen och har en mil till jobbet, enkel väg. Tre gånger i veckan tar hon cykeln till jobbet, och familjens hund Zelda tar hon ut på skogspromenader varje dag. Där ute i skogen använder hon sig av parkbänkar för att köra lite styrketräning.

– Jag tyckte om att löpträna förut, men nu går det bara inte att springa. Kroppen känns tung, även om jag inte är överviktig. Jag har en granne som brukar springa, hon beskriver sina löprundor som att hon ”tantjoggar”,säger Irina och skrattar.

– Det betyder att man inte är så spänstig och lyfter bara lite grand på fötterna och det går kanske något snabbare än att bara promenera. Jag blandar mina hundpromenader med att gå och att ”tantjogga”.

LÄS OCKSÅ: Ny syn på vad som orsakar artros och hopp om ny bot

Tjockare hår

När vi blir äldre är det vanligt att kvaliteten på håret blir sämre. En bonus med kollagenpreparatet var att Irina fick tjockare och fylligare hår.

 

– Min frisör undrade vad jag gjort som hade fått så fint hår. Jag kunde tappa mycket när jag borstade håret, men nu tappar jag väldigt lite. Även mina mjuka naglar har blivit starkare och går inte av som förut.

Hon märker att effekten avtar både i hår och naglar och i knäet när hon inte tar kapslarna med kollagen. Även vid väderomslag kan Irina känna av en viss försämring och en ömhet i kroppen, men då tar hon dubbla doser, vilket gör skillnad.

– Man får jobba mer med underhåll av kroppen när man blir äldre för att kunna bibehålla rörligheten som vitalitet. För mig är den naturliga rörelsen jätteviktig. Jag mår inte bra om jag inte får komma ut i naturen.

Av Inger PalmKollagen

… är ett protein som är viktigt för kroppens uppbyggnad av ben, bindväv, brosk, hud och även tänder. Som så mycket annat så avtar även kroppens produktion av kollagen i takt med att vi blir äldre. Minskningen startar redan när vi är i 25-års åldern, och i 60-års åldern har produktionen minskat med 50 procent.

Minskningen av kollagen syns framför allt i ansiktet då huden inte längre är lika spänstig, och den kan kännas i lederna. Du kanu tillföra ämnet kollagen för att bland annat motverka värk och minskad rörlighet.

Även C-vitamin, MSM, kondroitinsulfat och nyponextrakt är ämnen som bidrar till att stärka hud, hår och naglar och minska ledproblem.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.