Annons

”Jag sprang trots smärta”

I över 20 år har Maria Dahlén haft problem med rygg och höfter. När det har varit riktigt illa har Maria varit tvungen att ta smärtstillande läkemedel för att klara vardagen. Men för tre år sedan hittade hon ett kosttillskott med grönläppad mussla, och det har gjort en märkbar skillnad.

Inger Palm

28 oktober, 2022
”Jag sprang trots smärta”
Dela inlägget

I över 20 år har Maria Dahlén haft problem med rygg och höfter. När det har varit riktigt illa har Maria varit tvungen att ta smärtstillande läkemedel för att klara vardagen. Men för tre år sedan hittade hon ett kosttillskott med grönläppad mussla, och det har gjort en märkbar skillnad.

Stelheten och smärtan i ryggen kom redan när Maria Dahlén var 28 år. Hon utreddes för reumatisk värk, och man misstänkte att hon hade Bechterews sjukdom. Men proverna visade ingenting. Däremot syntes det på röntgen att Maria hade ärrbildning i vissa leder.

– Jag hade framförallt ont i ländryggen och så spred sig smärtan och stelheten till höfterna. Till och från har jag haft svårt att sitta i bilen och ta mig upp ur sängen på morgonen. När jag mådde som sämst utvecklade jag en teknik där jag rullade mig upp ur sängen, säger Maria Dahlén och tillägger att det har blivit en hel del besök hos sjukgymnast under åren, men också till osteopat och naprapat.

Maria har hanterat sin smärta i kroppen med träning, i stället för att ta mediciner. Hon har gått på Friskis & Svettis-pass och kört styrketräning, vilket har fungerat bra. Hon har tränat för att åka Tjejvasan, och i Mora har hon gått i mål tre gånger. Men för sex år sedan sprang hon Tjejmilen, och det gav ett kraftfullt bakslag.

– Jag fick väldigt ont när jag sprang, men jag är envis och bestämde mig bara för att komma i mål. Det är lätt att vara efterklok och att springa med smärta var inte ett så bra beslut. I ett halvår efter loppet hade jag svårt att ligga ner på grund av smärtan, även fast jag tog antiinflammatorisk medicin, säger Maria och tillägger:

Annons

– I samband med det bakslaget var jag tvungen att acceptera att löpning inte längre fungerade. Det blev för stor påfrestning på kroppen. Skidåkning däremot är mjukare för kroppen, även om jag blir stel efter ett längre pass, förklarar Maria.

LÄS OCKSÅ: En av fyra svenskar tränar för att förebygga stela leder

Började ta grönläppad mussla

För lite drygt tre år sedan läste Maria om ett kosttillskott som innehåller extrakt från hela den grönläppade musslan och som utlovade lättnad vid ledvärk. Musseloljan är känd för sitt rika innehåll av omega-3-fettsyrorna EPA, ETA och DHA. Den innehåller också glykosaminoglykaner, som är ett naturligt glykosamin som fungerar som smörjmedel i lederna men också bygger upp skadat brosk.

Den grönläppade musslan växer utanför Nya Zeelands kust. Den har fiskats och ätits under flera generationer av maurierna, den nyazeeländska ursprungsbefolkningen, på grund av att den är så näringsrik. Men också för dess naturliga smärtlindring.

LÄS OCKSÅ: App kan ge hjälp att minska smärta vid artros

Annons

Vardagen fungerar bra

I mitten av 80-talet förädlades musslan till kosttillskott och i och med det drogs forskning i gång. Den har bland annat visat att musselextraktet har inflammationshämmande egenskaper och lindrar symtom vid artros, värk och stelhet i lederna.

– Jag hade också en vän som testat produkten och var nöjd, så jag bestämde mig för att prova. Förändringen kom successivt. Jag märkte inte skillnad till en början, men en dag noterade jag att det inte gjorde speciellt ont i kroppen och att den inte var lika stel som förut, säger Maria.

Förbättringen har gjort att Maria kan röra på sig mer. Hon tycker om att promenera och gå på längre vandringar. I somras fjällvandrade hon, och så länge det inte är allt för kuperat så fungerar det bra.

– Min kropp mår mycket bättre nu. När jag mådde som sämst kunde jag inte ens få på mig strumporna på ena foten.

När det blir kyligare ute känner Maria av värk och stelhet mer, och även vid väderomslag och om hon glömmer ta tabletterna.

– De senaste två åren har jag tagit tillskottet regelbundet, men det gjorde jag inte i början. Jag blev påmind när jag sov sämre på grund av värk och när det var svårt att komma igång på morgnarna.

Maria jobbar som rektor på en förskola i Kungsbacka kommun. Det är ett bitvis mycket stillasittande jobb, men hon har ett höj- och sänkbart skrivbord och föredrar att stå, för då kan hon röra lite på benen.

– Jag behöver inte längre de starka smärtdämpande medicinerna. Det räcker med en vanlig värktablett om jag får ont. Jag har också lärt mig att inte ta i för mycket när jag motionerar. I min vardag fungerar allt bra. Det är egentligen bara löpträning jag inte kan utöva, men det är inte heller nödvändigt.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Maria Dahlén

Ålder: 52 år.

Familj: Gift, två egna söner och två bonusdöttrar varav en son bor hemma.

Bor: Villa i Kungsbacka.

Gör: Rektor för förskolor i kommunen.

Så mår jag bra: Tycker om att promenera och gå på långvandring. Har ett mål att vandra Santiago de Compostela.

Grönläppad mussla

Den grönläppade musslan växer i det kalla, rena vattnet utanför Nya Zeelands kust. Den innehåller omega-3 fettsyrorna ETA, DHA och ETA. I det koncentrerade extraktet finns det speciella glykosaminoglykaner, som är ett naturligt och absorberbart glykosamin. Det ger bindväven elasticitet och flexibilitet samt ökad styrka åt brosk och skelett. Det har effekt vid skador och nedbrytning av bindväv, brosk, senor och ligament.

I tillskottet som Maria tar finns även:

… marint kollagen, som är ett protein som produceras naturligt i kroppen men minskar med stigande ålder. Kollagen är nödvändigt för bindvävens styrka och smidighet.

… vitamin C, som bidrar till kollagenbildning och har betydelse för broskets och benstommens funktion samt till att redcuera trötthet och utmattning. Vitamin C bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

… zink, som är ett mineral som bidrar till att bibehålla normal benstomme.

Studier

…har visat att efter intag av musselextrakt i sex månader kunde man se en 70-procentig förbättring. Musselextrakt har också visat positiv effekt på andra inflammatoriska sjukdomar så som exempelvis astma och ledgångsreumatism. Andra studier har visat positiva resultat på lindring av symtom och förbättrad funktionsförmåga vid artros.λ

Annons