Annons

Jenny Warsen: ”Allt smakar bättre på sommaren”

Hon driver Skandinaviens största mat- och bakblogg och har just släppt en ny kokbok. Här berättar Jenny Warsén om sin matfilosofi, varför hon älskar sommaren – och bjuder på ett läckert recept: ljummen sallad med grillad halloumi!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
2 juli, 2021
Jenny Warsen: ”Allt smakar bättre på sommaren”

Hon driver Skandinaviens största mat- och bakblogg och har just släppt en ny kokbok. Här berättar Jenny Warsén om sin matfilosofi, varför hon älskar sommaren – och bjuder på ett läckert recept: ljummen sallad med grillad halloumi!

Jenny Warsén är uppväxt på Öland men bor nu i en villa strax utanför Kalmar med sina barn. Trots att Jenny Warsén inte har någon formell kockutbildning har hon just släppt sin femte kokbok ”Jennys sommar” (Bonnier fakta) – och kan stoltsera med att vara ägare av den största mat- och bakbloggen i Skandinavien, med cirka 250 000 unika besökare. På ”Jennys matblogg” delar hon med sig av såväl veckomenyer och läckra desserter som inredningsinspiration.

Matintresset föddes i tonåren

Boken ”Jennys sommar” är full av smarriga recept för sommarmånadernas alla måltider, från sallader och grillat till läskande drycker och fika till bersån. Tidigare har Jenny bland annat givit ut kokböckerna ”Jennys jul” (2019) och ”Middagstipset” (2018).

Och hon har lång erfarenhet av att pröva sig fram i det egna köket; Jennys intresse för matlagning föddes redan i tonåren.

– Jag lagade mycket mat hemma till mamma och systrar. Sedan tog det fart ordentligt när jag själv flyttade hemifrån och fick barn som 18-åring. Då började jag skriva ner recept på allt jag lagade. Dessa recept blev sedan grunden för bloggen som jag startade 2009 då jag var mammaledig med min yngsta dotter Nomi.

Annons

LÄS OCKSÅ: Acai- och hallonsmoothie

Gillar inte matförbud

Jennys matfilosofi, som genomsyrar alla hennes recept, är utan krusiduller och snäva förhållningssätt till ingredienserna.

– Min inställning till mat är att det ska vara gott och härligt att laga. Jag gillar inte matförbud utan tycker man ska äta allt och njuta i lagom mängd.

Vad är nyckeln till de fantastiska besökssiffrorna för ”Jennys matblogg”, tror du?

– Jag var ju ganska tidigt ut att börja matblogga, så jag kom nog rätt i den tiden. Sedan är det nog till stor del att alla mina recept är så enkla att följa, jag gillar ”inga konstigheter”.

Annons

Vad betyder sommaren för dig som årstid, och vilken är den allra bästa sommarmaten, enligt dig?

– Jag älskar sommaren, allt blir så mycket lättare då. Tända grillen och slänga på lite goda grönsaker och köttbitar. Allt smakar ju dessutom bättre när man kan sitta ute och äta. Bästa sommarmaten förutom grillat är alla härliga och fräscha pastasallader.

LÄS OCKSÅ: Limemarinerade jordgubbar med vaniljkokosgrädde

Här bjuder Jenny Warsén på ett härligt sommarrecept: Ljummen grillad sallad med vitlöksbröd

”En sallad behöver inte vara kall, faktum är att den till och med kan blir godare när den är lite lätt grillad. Här toppas en bas av sallad med grillade grönsaker och halloumi. Salladen är god i sig själv men gör sig också bra i sällskap med grillspett och vitlöksbröd”, tipsar Jenny.

4 portioner

Foto: Ulrika Pousette.

1 kruka krispsallad
65 g rucola
1 burk soltorkade tomater (140 g)
½ gurka
1 rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 avokado
400 g halloumi
16 körsbärstomater
Dressing:
2 dl crème fraiche
½ dl stark salsa
Vitlöksbröd:
75 g smör, rumsvarmt
2 vitlöksklyftor
1 krm salt
1 baguette
ev. persilja

LÄS OCKSÅ: Jessica Frejs regnbågspytt

Gör så här:
Skär salladen och lägg ut den på ett serveringsfat. Strö över rucolan. Strimla de soltorkade tomaterna, skiva gurkan och skär rödlöken i ringar. Fördela allt ovanpå salladsbädden.
Skär paprikorna i stora bitar. Dela och kärna ur avokadon och gröp ur fruktköttet med en sked.
Skär halloumin i skivor. Grilla allt tillsammans med körsbärstomaterna.
Lägg grönsakerna och osten ovanpå salladen när de är färdiggrillade.
Dressing: Rör ihop ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen.
Vitlöksbröd: Sätt ugnen på 200 grader. Mosa ihop smöret med pressad eller riven vitlök och salt. Skär baguetten i sneda skivor, bred vitlökssmöret på skivorna och rosta dem i ugnen i cirka 5 minuter.
Ta ut bröden och strö eventuellt över lite hackad persilja. Servera!

LÄS OCKSÅ: Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Av: Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Jenny Warsén

Ålder: 40 år.
Familj: Mina barn Jacob, 22 år, Thelma, 20 år, Melvin, 16 år och Nomi, 12 år, plus ett ljuvligt litet barnbarn på en månad.
Bor: Kalmar.
Gör/yrke: Matkreatör och kokboksförfattare. Bloggen: www.jennysmatblogg.nu
Bakgrund: Man kan nog säga att jag gick från hemmafru till egenföretagare.
Så mår jag bra: Jag mår som bäst när jag har alla mina kids samlade, när vi lagar mat tillsammans och umgås.

Annons