Annons

Jessica Frej: ”Julmagin sitter inte i antal julrätter på bordet”

Juletid. En stressfylld pärs där hemmet ska julpyntas, julgodis bakas och personliga klappar inhandlas? Inte nödvändigtvis. Det går att få en stämningsfull jul utan att bränna ut sig på kuppen, menar kokboksförfattaren Jessica Frej. – Julmagin sitter inte i antal julrätter på bordet, säger hon.

Redaktionen

11 december, 2019
Jessica Frej: ”Julmagin sitter inte i antal julrätter på bordet”
Dela inlägget

Juletid.
En stressfylld pärs där hemmet ska julpyntas, julgodis bakas och personliga klappar inhandlas?
Inte nödvändigtvis.
Det går att få en stämningsfull jul utan att bränna ut sig på kuppen, menar kokboksförfattaren Jessica Frej.
– Julmagin sitter inte i antal julrätter på bordet, säger hon.

Julen kan vara en härlig högtid tillsammans med nära och kära – men också en stressfylld period med aldrig sinande att-göra-listor.
Därför har Jessica Frej skrivit boken ”Jul: hur lätt som helst”, där hon vill påminna om vad hon anser är julens egentliga syfte – att stanna upp och andas, och känna efter.
– För mig innebär julen tid att kalibrera mig själv och hitta rätt. Att göra ett litet bokslut då jag fokuserar på att vara med de jag älskar, då blir det också lätt att se om man står på rätt plats, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så uppstår stress – och så kan du sänka den

Varit väldigt stressad de senaste åren
Nyss 30 år fyllda har tv-kocken och matskribenten Jessica Frej hunnit skriva och ge ut  nio  kokböcker, medverka regelbundet i TV4 Nyhetsmorgon och driva en egen Youtube-kanal. Bland annat.
Hur är det egentligen med stressen i hennes liv?
– Jag har varit väldigt stressad de senaste åren, och arbetsbördan har ökat för varje år. Jag har tänkt att jag bör smida medan järnet är varmt, och jag kommer ständigt på nya projekt.

Men när Jessica Frej åkte på semester för två år sedan och bara hade kraft att ligga still i solstolen tog hon beslutet att rikta om sitt fokus.
Nu försöker hon vara mer ledig, inte tänka för långt in i framtiden och istället för att ta rationella och strategiska val i karriären går hon nu på magkänsla.
– Nu vågar jag lita på mig själv. Senast igår fick jag ett nytt roligt jobb som jag verkligen vill ha och som kastade om hela kalendern. Tidigare hade jag vänt ut och in på mig själv och därmed jobbat från 7-23 varje dag, men nu bokade jag istället av lite grejer som gick att boka av. Jag försöker också ta in mer hjälp istället för att fixa allt själv.

Annons

LÄS OCKSÅ: Karin Isberg: “Bry dig mindre om julen”

Hela världen rasade samman
Trots att Jessica Frej alltid älskat mat och haft ett matintresse så länge hon kan minnas har hon aldrig haft en dröm om att stå i ett restaurangkök – något som till viss del hänger ihop med att hon som 12-åring diagnostiserades med celiaki, det vill säga glutenintolerans.
– Hela min värld rasade samman. På den tiden fanns inte lika mycket kunskap och celiaki sågs som något konstigt. Att gå på restauranghögskolan kändes inte aktuellt, för vad skulle jag kunna smaka och äta?

LÄS OCKSÅ: Baka nyttigt – 5 goda julrecept

Öppnade många dörrar
Drömmen blev istället att inspirera att laga god mat hemma. Och efter att hon som 21-åring kom på femte plats i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock” 2011, insåg hon att drömmen var genomförbar.
– Programmet öppnade många dörrar och gav mig självförtroendet och erkännandet att jag var bra på att laga mat. Det gjorde att jag vågade satsa på att jobba professionellt med mat.
Jessica Frej beskriver sig själv som en glad och positiv person som drivs att få skapa en härlig stämning – och att laga god mat såklart.
– Jag kan inte äta något som inte är gott, då äter jag hellre inget. Så har det alltid varit. En annan grej är magin som uppstår i ett kök – det låter lite pretentiöst men om man tänker sig ett bröd som består av vatten, jäst, mjöl och salt. Blandar man ihop det och låter det vila så förvandlas det sedan till ett bröd som både är gott och får andra att bli glada.

LÄS OCKSÅ: Experten: “Låt inte julen bli en skuldfälla”

Annons

Inte krångla till det för mycket
Men matlagningen bör inte vara omständlig eller tidskrävande. Minimal insats och maximal utdelning är istället ledorden när Jessica Frej lagar mat.
– Med all tid i världen, rätt ingredienser och verktyg kan alla laga god mat. Men jag vill göra jättegod mat med få grejer på kort tid. Det ska vara enkelt och tillgängligt. Tänk dig ett vin för 1 500 kronor, när något ska leva upp till så mycket är det sällan så gott.
Och att inte krångla till det för mycket gäller även när det kommer till julfirande, enligt Jessica Frej.
– När många av de här traditionerna infördes var det väldigt sällan två vuxna i familjen som heltidsarbetade, därför är det orimligt att vi fortfarande har samma krav på vad vi ska hinna med till jul.

Gör istället en lista vad ska hinnas med i december, stryk 75 procent och satsa på det viktigaste, tipsar hon om.
– Sprid ut sysslorna och gör bara sådant som ni verkligen vill göra. Barnen kanske inte tycker det är så kul att baka pepparkakor, köp då färdiga och dekorera dem tillsammans istället.
Diskutera prioriteringar, njut av att vara i nuet och skapa nya traditioner som känns mer relevanta i vår tid, poängterar hon.
– Sätt er ner och ta en kopp äppelmust eller glögg i tio minuter tillsammans, det krävs ingen särskild planering eller förberedelser för det.

LÄS OCKSÅ: Tips på tre veganska rätter till julbuffén

Avkopplande att skapa något med händerna
Hon tycker också att vi bör försöka vara närvarande i de sakerna vi väljer att göra.
– Det kan vara lika avkopplande att skapa något med händerna som att gå på ett yogapass. Det ger en sinnesro att bara skala potatis, eller smälta smör om man tillåter sig själv att vara i den stunden, och inte samtidigt plockar ut diskmaskinen och svarar på mejl. Det är då man spiller ut socker och så blir det bara jobbigt.

Så får du en stressfri jul – Jessica Frejs tips

• Vila så mycket du kan. Ge dig själv lite extra kärlek. Kanske genom att värma mjölken till kaffet med lite kardemumma i, och genom att sitta ner och dricka kaffet i tystnad för dig själv istället för att springa omkring och koka knäck och sortera tvätt samtidigt.

LÄS OCKSÅ: Julens överlevnadsguide för intoleranta

• Fundera på vad som är viktigast för dig för att julen ska bli så bra som möjligt. Kanske är det viktigare att sova lite mer än att alla får superspännande och personliga julklappar? Kanske är det viktigare att du tar en promenad mitt på dagen än att du sätter upp julgardinerna? Kanske kan julmusik få skapa stämningen hemma istället för massor med julpynt som du inte hinner få ner från vinden? Vi kan forma julen precis så som vi själva önskar.

• Det är svårt att njuta om man andas ytligt, sover för lite och småspringer hela tiden för att hinna. Prioritera, skala bort och sänk kraven så mycket att du får luft i kalendern. Det är i de stunderna som lusten får en chans att komma åter. Lusten att ställa sig och röra ihop pepparkaksdegen. Jag har märkt att ju mindre jag planerar och skyndar mig desto mer hinner jag med och ju gladare är jag.

Av Tina Harr

Annons
Fakta

Jessica Frej

Ålder: 30
Familj: Pojkvän och bonusbarn
Gör/aktuell: Tv-kock och matskribent, aktuell med kokboken ”Jul: hur lätt som helst”
Bor: Nacka
Så mår jag bra: När jag tar en sovmorgon på landet, det är det bästa jag vet. 

Annons