För Kurera berättar bokaktuella Jessica Frej – en av Sveriges mest populära tv-kockar och drottningen av färgglad och lättlagad mat – om sin nyväckta kärlek till grön mat, ett renare samvete och om konsten att inte krångla till matlagningen i onödan. Och så bjuder hon på ett smarrigt recept!
Jessica Frej har givit ut totalt nio kokböcker, varav flera med lättlagat tema, precis som den nya frestande och färgglada ”Jessicas vegomiddagar” (Harper Collins), som är hennes första helt vegetariska kokbok.
Du har inte alltid känt dig inspirerad att äta grönt, skriver du i bokens inledning. Vad är det som gjort att du nu blivit förälskad i grönt?
– Egentligen så landade jag mest i att det är helt ohållbart att vi äter så pass mycket kött, fågel och fisk som vi gör. All import av kött, överfisket och så vidare, förstör vår planet. Så det var mer den insikten som verkligen slog till med full kraft. Skäms över att jag inte satt mig in i det tidigare men bättre sent än aldrig. Jag tror inte vi helt behöver sluta, men äta noggrant och mer småskaligt, när det kommer till kött och fisk. Har man egna djur till exempel som man sköter om på en liten gård, fiskar själv eller köper av småskaliga producenter som föder upp hållbart, så tror jag det är lugnt. Det är massproduktionen som är boven. I och med det så har jag alla fall kastat om mitt ätande till att äta 90% grönt och bara äta kött/fågel/fisk när jag verkligen vill unna mig, och då tänka på vad jag väljer.
LÄS OCKSÅ: Skönt grön detox-smoothie
Märker du någon skillnad i ditt välmående och din hälsa efter att ha börjat äta mer vego?
– Samvetet är renare och det mår jag bättre av. Jag äter med varierat och testar mer nya recept och maträtter. Det är jätteroligt. Jag äter mer grönsaker och baljväxter. Men rent fysiskt har jag inte märkt någon skillnad, eventuellt kanske man kan se något på ett blodprov eller så vad vet jag. Men den största vinsten är att det känns bättre och mer hållbart att äta såhär.
Devisen ”hur lätt som helst” har blivit din devis i flera kokböcker, inklusive denna. Vilka är dina knep för att inte krångla till matlagningen i onödan?
– Det gäller att tänka hur man kan maximera smakerna med så få råvaror som möjligt och hur man kan förenkla matlagningstekningen. Som en omelette i ugenen exempelvis då blir det inget stekos, mycket färre moment och lättare att lyckas. I den här boken har jag också skrivit recepten på ett helt nytt sätt, vilket gör att det bara är 2-3 meningar långa. Det tror jag också förenklar väldigt mycket!
LÄS OCKSÅ: Ulrika Davidsson: Så lagar du plånboksvänlig mat
Här bjuder vi på ett härligt, smakrikt och enkelt recept ur boken (missa inte heller ”Jessicas regnbågspytt”, högst upp i listan till höger, och ytterligare recept ur boken här på Kureras hemsida framöver)!
Jessica Frejs gröna currysoppa
Skala, hacka och skiva 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 liten bit ingefära, 2 potatisar och 500 g broccoli. Fräs allt i rapsolja i en stor kastrull. När löken mjuknat, tillsätt 2 msk grön currypasta och fräs i 30 sekunder. Tillsätt 2 burkar kokosmjölk à 400 g, 2 msk grönsaksbuljongpulver och 4 dl vatten och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa till en slät soppa. Pressa i saften från 1 lime och toppa med skivad gurka för lite svalka. Pynta gärna med blommor och örter.
Av Carolina Eriksson