Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kocken Jessica Frej i rosa klänning håller en jordgubbe framför ena ögat

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Jessica Frej: “Nu äter jag 90 procent grönt”

För Kurera berättar bokaktuella Jessica Frej – en av Sveriges mest populära tv-kockar och drottningen av färgglad och lättlagad mat – om sin nyväckta kärlek till grön mat, ett renare samvete och om konsten att inte krångla till matlagningen i onödan. Och så bjuder hon på ett smarrigt recept!

Jessica Frej har givit ut totalt nio kokböcker, varav flera med lättlagat tema, precis som den nya frestande och färgglada "Jessicas vegomiddagar" (Harper Collins), som är hennes första helt vegetariska kokbok.

Bokomslag till boken "Jessicas vegomiddagar"

 

 

Du har inte alltid känt dig inspirerad att äta grönt, skriver du i bokens inledning. Vad är det som gjort att du nu blivit förälskad i grönt?

– Egentligen så landade jag mest i att det är helt ohållbart att vi äter så pass mycket kött, fågel och fisk som vi gör. All import av kött, överfisket och så vidare, förstör vår planet. Så det var mer den insikten som verkligen slog till med full kraft. Skäms över att jag inte satt mig in i det tidigare men bättre sent än aldrig. Jag tror inte vi helt behöver sluta, men äta noggrant och mer småskaligt, när det kommer till kött och fisk. Har man egna djur till exempel som man sköter om på en liten gård, fiskar själv eller köper av småskaliga producenter som föder upp hållbart, så tror jag det är lugnt. Det är massproduktionen som är boven. I och med det så har jag alla fall kastat om mitt ätande till att äta 90% grönt och bara äta kött/fågel/fisk när jag verkligen vill unna mig, och då tänka på vad jag väljer.

LÄS OCKSÅ: Skönt grön detox-smoothie

Märker du någon skillnad i ditt välmående och din hälsa efter att ha börjat äta mer vego?

– Samvetet är renare och det mår jag bättre av. Jag äter med varierat och testar mer nya recept och maträtter. Det är jätteroligt. Jag äter mer grönsaker och baljväxter. Men rent fysiskt har jag inte märkt någon skillnad, eventuellt kanske man kan se något på ett blodprov eller så vad vet jag. Men den största vinsten är att det känns bättre och mer hållbart att äta såhär.

Devisen "hur lätt som helst" har blivit din devis i flera kokböcker, inklusive denna. Vilka är dina knep för att inte krångla till matlagningen i onödan?

– Det gäller att tänka hur man kan maximera smakerna med så få råvaror som möjligt och hur man kan förenkla matlagningstekningen. Som en omelette i ugenen exempelvis då blir det inget stekos, mycket färre moment och lättare att lyckas. I den här boken har jag också skrivit recepten på ett helt nytt sätt, vilket gör att det bara är 2-3 meningar långa. Det tror jag också förenklar väldigt mycket!

 

LÄS OCKSÅ: Ulrika Davidsson: Så lagar du plånboksvänlig mat

Här bjuder vi på ett härligt, smakrikt och enkelt recept ur boken (missa inte heller "Jessicas regnbågspytt", högst upp i listan till höger, och ytterligare recept ur boken här på Kureras hemsida framöver)!

Djup tallrik med grön currysoppa toppad med örter

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Jessica Frejs gröna currysoppa

Skala, hacka och skiva 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 liten bit ingefära, 2 potatisar och 500 g broccoli. Fräs allt i rapsolja i en stor kastrull. När löken mjuknat, tillsätt 2 msk grön currypasta och fräs i 30 sekunder. Tillsätt 2 burkar kokosmjölk à 400 g, 2 msk grönsaksbuljongpulver och 4 dl vatten och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa till en slät soppa. Pressa i saften från 1 lime och toppa med skivad gurka för lite svalka. Pynta gärna med blommor och örter.

 

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.

Gott Nytt År önskar vi på Kurera

Kurera

2020 blev året då alla pratade om hälsa och immunförsvar. För oss som gör tidningen och sajten Kurera har det varit både utvecklande och spännande. Över sex miljoner (!) användare och har klickat in på Kurera.se för att läsa artiklar under 2020. Här nedan berättar vi lite om vilka som varit mest lästa. Stort tack till er, alla våra läsare, för förtroendet!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2020 – och vi ses under 2021.