Kålpudding är en klassiker. Här är sirapen utbytt mot agavesirap och det raffinerade riset utbytt mot råris.
Fakta
Receptet kommer från Kureras matbloggare Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
Portioner: 8
Ingredienser
1,2 kg vitkål
5 dl vatten
1 kg nötfärs
2 gula lökar
3 msk olivolja
2- 3 msk agavesirap (går att utesluta)
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
1 dl grädde
1 dl fullkornsris
Gör så här
Strimla kålen fint och skölj det i rent vatten i ett durkslag.
Koka den sedan i 4 dl lättsaltat vatten tills den är mjuk.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Hacka löken fint och bryn den tillsammans med köttfärsen i olivolja.
Häll på 1/2dl vatten, agavesirap och smula över buljongtärningen.
Krydda efter smak.
Häll av vatten från kålen och blanda den med riset, köttfärsen och grädden.
Häll över i en ugnsfast form.Grädda i mitten av ugnen på 200 grader cirka 40 minuter.
Servera med färska lingon.
Från bloggen:
”Under feberyran orkade jag tillaga kålpudding. Det var riktigt nice, för det var väldigt länge sedan jag åt det. Bytte ut sirap mot agavesirap och använde råris istället för raffinerat. Blir liksom lite nyttigare då. Egentligen behöver man ju inte ha sirap i, men jag är van vid och gillar det. Egentligen ska man ju bryna kålen tillsammans med sirap, men eftersom jag inte riktigt hade orken att stå vid spisen valde jag att koka den istället. Jag gjorde en större sats när jag ändå höll på. Det vi inte orkade äta upp frös jag in till ett senare tillfälle.