Den senaste snackisen handlar om huruvida solskydd med högt SPF påverkar kroppens produktion av D-vitamin negativt. Vi tog oss en pratstund med näringsterapeuten Bertil Wosk för att få veta mer.
Stämmer det att kroppen har svårt att ta upp D-vitamin vid högt solskydd?
– Under cirka 20-30 minuter en solig sommardag bildas 10.000 IE D-vitamin i huden av UV-strålning. Efter detta stängs produktionen av D-vitamin av även om du solar längre. För mörkhyade blir bildningen av D-vitamin naturligtvis lägre. Vid användning av högre solskydd tar det längre tid för kroppen att ta upp D-vitaminet. Om du har SPF 15 måste du sola 7,5 timmar för att uppnå samma produktion av D-vitamin i huden som under 30 minuter oskyddat.
Kan man få D-vitaminbrist om man använder för hög SPF?
– Det beror på hur länge du vistas i solen varje dag. Är du ute i solen fyra timmar per dag räcker det att använda SPF 8 för att inte riskera D-vitaminbrist. Det tar också cirka 30 minuter för att aktivera melanincellerna som gör att vi blir bruna i solen. Att sola mer än så de första dagarna är meningslöst och leder bara till att man blir bränd och torkar ut huden vilket är det lättaste sättet att få huden att bli rynkig och åldras snabbare.
Vad är ditt råd när det gäller solning?
– Ett alternativ är att sola oskyddat 20-30 minuter och sedan ta på sig solskydd. Jag brukar smörja in hela kroppen med kokosolja och sedan sola. Det gör också att huden inte torkar ut. Eftersom jag inte gillar krämer med solskyddsfaktor undviker jag dem. Antingen innehåller de mekaniskt solskydd (zinkoxid och titanoxid) eller så innehåller de nanopartiklar. Av dessa föredrar jag zinkoxid men helst kokosolja. På utsatta ställen som till exempel näsa måste man ju ha något, men jag smörjer aldrig in hela kroppen med solskydd.
Behöver man ett tillskott med D-vitamin?
– Jag rekommenderar att man tar ett tillskott med D-vitamin på 50 mikrogram (2000 IE) under vinterhalvåret. Om du solar mycket på sommaren så behövs det inte. Men om du är mest inomhus eller om det är en regnig sommar och du inte åker på solsemester så rekommenderar jag att man tar tillskott även på sommaren. Det bästa är att kolla värdena i blodet varje höst för att se var man ligger.
Av Beatrice Nordmark och Emma V Larsson