Annons

”Känslor är inget flum – de är logiska”

Länge har den gängse synen på våra känslor varit att de kan och ska kontrolleras. Känslor har ansetts oberäkneliga och onödiga, precis som blindtarmen. Men känslor är inget flum, utan de är vårt styrsystem, och om vi inte lyssnar till dem så påverkar det såväl vår psykiska som vår fysiska hälsa, skriver Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg i sin krönika.

Redaktionen

26 oktober, 2019
”Känslor är inget flum – de är logiska”
Dela inlägget

Länge har den gängse synen på våra känslor varit att de kan och ska kontrolleras. Känslor har ansetts oberäkneliga och onödiga, precis som blindtarmen. Men känslor är inget flum, utan de är vårt styrsystem, och om vi inte lyssnar till dem så påverkar det såväl vår psykiska som vår fysiska hälsa, skriver Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg i sin krönika.

Vi upplever alla känslor, men kanske reflekterar vi inte alltid över vad det är vi känner och hur känslorna uppstår. Känslorna har nästan betraktats som ett evolutionärt misstag.

LÄS OCKSÅ: ACT – acceptans som redskap att hantera stress

Idag vet vi att känslorna har varit helt avgörande för människans överlevnad som art. Utan känslor hade vi slutat som tigermat. Men känslorna gör mycket mer än att varna vid fara. Utan dem

Foto: Magnus Liam Karlsson

skulle vi varken kunna fatta beslut eller ens veta vad vi tycker. Faktum är att vi utan känslor skulle få svårt att motivera oss själva att göra särskilt mycket alls.

Annons

För ett antal år sedan upptäckte hjärnforskaren António Dámasio att personer som har skadat de delar av hjärnan där känslorna uppstår var oförmögna att fatta beslut. Trots att personerna, utifrån ett logiskt resonemang kunde beskriva vad de borde göra, så var det ändå oerhört svårt för dem att ens bestämma sig för något så enkelt som vad de skulle äta till lunch.

Om vi av någon anledning inte har tillgång till våra känslor, eller är väldigt rädda för att möta dem, blir det svårt att navigera sig fram i livet. Känslorna är ett system, lika komplett som allt annat finurligt i kroppen. De går inte att plocka bort en eller flera och tro att helheten ska fungera.

LÄS OCKSÅ: Så hanterar du dina starka känslor

Bra att veta är också att känslorna inte kommunicerar en orubblig sanning till oss, och att de känslor vi upplever inte nödvändigtvis speglar det som har hänt på ett objektivt sätt. Det vi känner är en tolkning av den så kallade verkligheten som i sin tur färgas av våra tidigare erfarenheter, kulturen och miljön vi växte upp i.

Även om känslorna inte är objektiva så finns de alltid där av en logisk anledning. Deras uppdrag är att hjälpa oss att tolka och handskas med det som händer omkring oss, de fungerar som ett styrsystem som talar om när vi behöver vara uppmärksamma och akta oss för något eller om vi behöver lägga något på minnet. De förtjänar att bli lyssnade på.

Annons

LÄS OCKSÅ: Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Att försöka leva känslosmart handlar om att lära känna sina känslor. Att få koll på hur de känns, varför de uppstår och vad de vill säga oss, för att kunna använda dem för att navigera sig fram i livet. Den som har koll på sina känslor sitter vid ratten.

Den som inte har koll på sina känslor är istället passagerare i ett fordon som mycket väl kan vara på väg åt fel håll. När någon annan styr lever vi inte våra bästa liv, och vi kommer heller inte ha så goda relationer som annars skulle vara möjligt.

Av författaren och föreläsaren Maria-Pia Gottberg och journalisten Anna Eriksson, som skrivit boken ”Känslosmart – konsten att leva med sig själv och andra”. Författarna har också en podd som heter ”Känslosmart” där de pratar om känslor på längden och tvären.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.

Annons
Fakta

Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg

Gör: Maria-Pia arbetar som föreläsare och författare och Anna som författare och storytellingkonsult
Ålder: Maria-Pia är 54 och Anna 44
Bor: I Österåker i södra Roslagen
Familj: Maria-Pia har man och två barn 19 och 32 (och lilla barnbarnet 1,5 år och hennes pappa som numera också är familj) och Zelda, en Rhodesian Ridgeback. Anna har man och två söner på 12 och 14 och en Jack Russel terrier som heter Cesar.
Så mår vi bra: När vi promenerar i skogen med våra hundar och när vi dricker te och pratar om känslor

Annons