Klimakteriet sägs vara en naturlig del av åldrandet. Varför skulle det vara det? Färre kvinnliga hormoner i kroppen som gör att både utsidan och insidan förändras. Var är det som är så naturligt med det frågar sig bloggaren Katharina Wallenborg, 53 som rekommenderar de som har besvär att ge östrogenet en chans – och helst det bioidentiska.
Vari ligger det naturliga att känna sig som någon man inte är eller att se rynkor som inte fanns där tidigare och att plötsligt åldras snabbare än vad åren har gått? Processen med färre hormoner är långdragen och förändringarna smyger sig på under 10–15 års tid. Men varför ska vi acceptera det här? Måste vi verkligen det?
Det händer så mycket i kroppen när hormonerna, alltså östrogenet, minskar. Vissa känner av förändringen väldigt mycket, andra inte knappt alls. Men förändringar sker och då det pågår under så lång tid kan det vara svårt att veta vad som är vad när det gäller hälsan och allmäntillståndet. Varför är vi sådär stela i kroppen när vi reser oss upp från soffan, eller när vi yogar? Hur kommer det sig att vi plötsligt har mindre bröst men större mage? Till och med blygdläpparna påverkas.
Sover sämre gör många av oss också. Energin kanske tryter, så till den milda grad så att vi går iväg och får en massa prover tagna för att hitta vad det är som vi har brist av, eller om vi kanske rent av har råkat ut för någon allvarlig sjukdom. Vi sprudlar inombords och vill ta tag saker, men hamnar istället i soffan. Vissa dagar tar vi oss knappt ur sängen. Nej, det var visst ingen sjukdom, kroppen orkar bara inte mer än så här.
LÄS OCKSÅ: Silverax – ett alternativ till hormonbehandling i klimakteriet
Sedan dessa värmevallningar som slår det mesta när det gäller klimakteriet. Den där känslan av ofräschhet när vi plötsligt blir vansinnigt svettiga. Tyvärr kan det inträffa lite var som helst, vilket inte är så roligt givetvis. Eller när man vaknar på natten av en svettattack. Man känner hur sängkläderna blir fuktiga och undrar om man verkligen ska behöva tvätta dem igen redan. När man kliver ur duschen så försöker man ta det lugnt för att inte framkalla en värmevallning och hoppas att man lyckas, vilket mer verkar vara slump än kopplat till ens beteende. Varför duscha alls, tänker man uppgivet? Enda trösten är att om man luktar så är det i alla fall av ny och inte gammal svett. Förmodligen luktar det ingenting alls, men vad hjälper det när man aldrig känner sig riktigt ren?
Ska det vara så här för alltid? Är det bara att vänja sig eller vad kan man göra? Jo, det blir nog bättre när hela processen är över, när nu det inträffar. Fast vad kommer fortsätta vara dåligt och ska man aldrig bli på topp igen? Uppenbarligen innebär den här resan mycket mer än att bara bli av med mensen, som ju är mer än välkommet om man ändå inte ska ha några fler barn. Det är bara att vänja sig alltså. Eller? Nej, det måste man inte. Inte alls! Varför ska vi det? Det är helt enkelt inte värdigt att känna och må så här.
LÄS OCKSÅ: God effekt av behandling med sojapreparat vid klimakteriebesvär
Saken är nämligen den att vi som art är relativt ensamma om att fortsätta leva efter att fertiliteten har upphört. Så det är inte alls naturligt att må så här. Det enda som hänt är att vi har fått ökad livslängd. Förr dog vi så pass tidigt att de flesta aldrig upplevde de här problemen. Det är därför i allra högsta grad onaturligt. Om nu ungefär halva livet är kvar, vilket inte alls är omöjligt, ska det då inte få levas så mycket som möjligt?
Så vad göra åt det hela? Jo, ta hormoner. Men bröstcancerrisken då? Visst, den ökar en aning, men å andra sidan dör många i hjärt- och kärlsjukdomar och den risken minskar rejält när man tar östrogen. Vi gör alla våra val, men att vården inte är mer insatt i på vilket sätt mindre östrogen i kroppen kan kopplas till olika typer av problem är sorgligt. Bara att förstå varför man mår som man gör är en hjälp på vägen till ett bättre liv. Och förresten, det finns så kallade bioidentiska hormoner. De ökar inte risken för bröstcancer. Svårare att få, men vi får väl se till att stå på oss.
LÄS OCKSÅ: Klimakteriebesvären minskade med tillskott av soja och linfrön
Vidare borde information ges automatiskt om vilka förändringar man kan vänta sig och hur hormoner – om vi vill ta dem – flyttar tillbaka klockan. Som det ser ut i dag är det inte säkert att en gynekolog berättar om det här ens när vi har tagit steget och ber att få dem utskrivna. Att åldras är visserligen naturligt, vi har inte plötsligt åkt på någon mystisk sjukdom, men kunskapen och intresset för att ge oss hjälp när den trots allt finns, är för dålig. Det verkar vara något vi själva måste kräva. Och i så fall får vi väl lov att göra det. Det är vårt eget mående som det handlar om.
Av Katharina Wallenborg, bloggare
Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Katharina Wallenborg
Sysselsättning: Skribent och driver bloggen
womensportraitsfiftyplus
Ålder: 53
Bor: Huddinge