Sommarens extrema väder har lett till värmerekord och bränder i Sverige, och höga temperaturer på flera andra håll i Europa. Världsledande klimatforskare menar nu att det finns en koppling mellan extremvädret och global uppvärmning.
Det skriver The Guardian och som hänvisar till en preliminär studie som Meteorologiska världsorganisationen (WWA) gjort.
Mätt i en datasimulering
I studien har man jämfört sommarens extrema väder och historiska mätningar med en datorsimulering som visar hur det skulle sett ut om klimatet var opåverkat av koldioxidutsläpp.
LÄS OCKSÅ: Miljardstöd till svenska bönder efter torkan
Dubblar sannolikheten
Detta har gjort det möjligt för forskare att se hur mycket den globala uppvärmningen påverkar risken för extrema väder. Slutsatsen är att rådande klimatpåverkan har gjort värmeböljan som slagit till mot norra Europa i sommar, dubbelt så sannolik att inträffa. Och värmeböljan som drog in över medelhavet i fjol var tio gånger mer sannolik att inträffa på grund av klimatförändringar.
LÄS OCKSÅ: Kött- och mjölkproduktion – ett växande miljöproblem
Försiktiga uttalanden
Det har länge pratats i forskarvärlden om att klimatpåverkan kan orsaka extremt väder men nu pekar alltså allt fler klimatforskare på att det faktiskt finns ett samband. Även om de flesta fortfarande är väldigt försiktiga i sina uttalanden tyder allt på att de verkligen vet vad de pratar om, säger metrologen Per Holmgren till SVT Nyheter.
Av redaktionen
Källa: SVT Nyheter
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!