Har du varit med om situationer då du blivit utsatt för någon annans utbrott eller orättvisa kommentarer – men inte funnit dig och givit svar på tal? Här är psykoterapeutens tips för att handskas med de frustrerade, uppdämda känslor som kan uppstå efteråt.
Om du känt dig orättvist behandlad vid flera tillfällen utan att ha fått ge uttryck för dina känslor, kan de samlas på hög och leda till kronisk inre stress. Oavsett om det handlar om en spydig eller förminskande kommentar om hur du sköter ditt hem eller uppfostrar dina barn, en onödigt arg kommentar från en främling i kollektivtrafiken eller om obefogad kritik från din chef. Du kanske fastnar i ältande av typen: ”Varför svarade jag inte så? Varför stog jag inte upp för mig själv? Varför gav jag inte tillbaka när tid fanns?”.
Vanligt att inte finna sig i stunden
Men det kan vara svårt; kanske gör chocken efter en hård kommentar eller ett vredesutbrott att du famlar efter de rätta orden att kontra med. Att vi inte finner oss och ger svar på tal kan bero på olika saker, som sociala koder, arbetskulturen eller att vi inte känner oss säkra i situationen.
Värt att tänka på är att ofta beror utbrottet eller den otrevliga kommentaren från den där släktingen, kollegan eller främlingen på att de själva är under press och låter sin frustration gå ut över dig. Och det kan förstås hända oss alla – för visst har vi alla någon gång givit en familjemedlem en onödigt arg kommentar om hur stökigt badrummet är, när vi egentligen kanske är frustrerade över situationen på jobbet?
LÄS OCKSÅ: Detta händer i din kropp när du stressar
5 råd efter att du blivit orättvist behandlad
Men hur ska du då handskas med de jobbiga känslorna av frustration, ilska eller ledsamhet när du själv har blivit utsatt för någon annans utbrott och inte funnit dig i tid?
Här är Los Angeles-baserade psykoterapeuten Annie Armostrong Miyaos råd för både jobbet och privatlivet som kan skydda dig från kronisk inre stress. Råd som hjälper dig att i lugn och ro fundera över hur du ska hantera situationen om den uppstår igen.
- Visa medkänsla med dig själv. Vårda den sida av dig som känner sig rädd, arg eller ledsen. Släpp de uppdämda tårarna fria, för ibland är det precis vad som behövs efter en upprörd situation. Kanske kan du ta hjälp av en sorglig film som underlättar känslorna att komma ut med full kraft.
- Använd din fantasi. Livet kan kännas lättare efter att ha skrivit ett brev där du säger allt du hade velat säga och göra i stunden, men aldrig gjorde. Håll inte tillbaka! Du kan också fantisera lite friare och föreställa dig att du exempelvis fick vingar att flyga från situationen med, eller att du hade en magisk förmåga som gjorde att du kunde trycka på ”mute” på den person som du blev utskälld av, så att hen tystnade.
LÄS OCKSÅ: Finn ditt inre lugn – gör en “brain dump”
3. Rör på dig. Dansa till hög musik eller ge dig ut på en springtur! Fysisk aktivitet kan göra att din ilska tar sig ut lättare. Föreställ dig att de arga känslorna rör sig genom kroppen och vidare ut med varje fotsteg och varje utandning.
4. Ta hjälp av dina drömmar. Ofta drömmer vi om de jobbiga händelser som ägt rum under dagen och som vi inte kunnat reda ut. Det är helt normalt. Fundera över vilka människor som dyker upp i dina drömmar. Vilka egenskaper har de som kan ge dig styrka, mod och tröst?
5. Vänd dig utåt. Vilka personer får dig att känna dig grundad och trygg? Sök kontakt med de som lugnar dig och ger ditt nervsystem en positiv omstart. Kanske kan det hjälpa att kela lite med ditt husdjur? Eller att uppsöka en plats i naturen som ger dig lugn och ro.
LÄS OCKSÅ: Musik kan dämpa stress och inflammation
…och 5 tips för att hantera konflikten nästa gång
Det finns förstås också knep att ta till i stunden, när du sedan måste konfrontera personen ifråga igen och konflikten riskerar att fortsätta.
På jobbet:
- Tänk på att ha nästa konversation med kollegan i fråga när det är lugnt på jobbet. Säg något i stil med: ”När vi hade den där konflikten sist så blev jag upprörd över hur det fortlöpte. Jag vet att du var besviken på hur jag utförde mitt jobb, men jag hoppas att vi framöver kan hitta bättre sätt att kommunicera på”.
- Om en konflikt blossar upp igen och du känner den andra personens ilska forsa över dig, testa hur det känns att hålla upp en hand och lugnt säga ”stopp!”.
- Funkar inte dessa knep, och du känner olust inför att gå in i ett samtal med personen du haft en konflikt med? Framkalla då en inre bild av någon som älskar dig villkorslöst och som du känner dig trygg med. Ta med dig den personens energi in i samtalet, och föreställ dig att hen sitter eller står bredvid dig som stöd.
LÄS OCKSÅ: Kvinna – så bryter du dig loss från nedärvda ideal och mår bättre!
Med släkt eller vänner:
- När du nästa gång sitter vid middagsbordet och din släkting ännu en gång slänger ur sig negativa kommentarer om hur du uppfostrar dina barn: föreställ dig då att du betraktar situationen utifrån, som en socialantropolog eller biolog som studerar en flock med djur. Notera helt objektivt vilken effekt som en gest eller kommentar får, vad orsaken till den kan vara och vilka känslor de väcker hos dig eller andra. Det kan hjälpa dig att inte fastna i den akuta stress som känslan åsamkar dig.
- Testa att få distans till situationen genom att resa dig och gå ut i köket där du låter din frustration få utlopp genom att hacka grönsaker eller vispa grädde. Föreställ dig där i köket en trygg och kärleksfull miljö och ge dig själv en mental kram som gör dig redo att gå tillbaka till matbordet.
Källa: Goop/Psykoterapeut Annie Armstrong Miyao
Av Carolina Eriksson