Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna slår ut armarna med ansiktet mot himlen på strand

Foto: Karin Johansson

Kvinna – så bryter du dig loss från nedärvda ideal och mår bättre!

Ordet  "power woman" används ofta idag för att beskriva karriärkvinnor med lyckade och högpresterande liv på alla plan. Men att vara en "powerkvinna" har ingenting med prestationsförmåga eller framgång att göra. Det menar bokaktuella Louise Strömberg, som vill se en ny innebörd av begreppet.
Livscoachen, yogaläraren och författaren Louise Strömberg är aktuell med boken som heter just "Power women" (Bladh by Bladh). Boken innehåller inte den typ av karriärtips eller portätt av högpresterande kvinnor i högklackade skor och lyckade liv både privat och professionellt, som man kanske skulle kunna förvänta sig, med tanke på. titeln. Däremot tar den ett helhetsgrepp på kvinnlighetens villkor och alla kvinnors inneboende kvinnliga kraft.
– Sorgligt nog så är ju "power woman" ett modernt begrepp som idag slängs runt som en komplimang som förknippas med lyckade karriärskvinnor som högpresterar på alla plan, i en närmast orimlig ekvation får allt i livet att till synes gå ihop. I mina ögon är den definitionen enbart en förlängning på den duktiga flickan och prestationsprinsessan, säger Louise Strömberg.

Vill montera ner orimliga kvinnoideal

Med andra ord är den definitionen ännu ett orimligt ideal som får oss kvinnor att tro att vi behöver vara superhjältar för att duga, vilket aldrig kommer leda oss till en hållbar och jämställd värld, förklarar hon vidare.
– Så låt oss montera ner den innebörden och börja i rätt ände, med att förstå att "power women" inte är de kvinnor som skriker högst, presterar bäst eller klarar av mest.
Så hur skulle du vilja beskriva din egen definition av en "power woman"?
– Det är alla de kvinnor som har bestämt sig för att leva livet utifrån sig själva, sina behov och drömmar. Utan att behöva be om ursäkt eller förklara sig. I min mening är en Power woman, inte en kvinna som strävar efter perfektion utan att bli hel och omfamna hela sin mänsklighet. En kvinna som lyfter sina systrar istället för att skjuta ner dem i rädsla för konkurrens, hon är sårbar, intuitiv, modig, tillitsfull, öppen, generös och tillåtande.

Louise Strömberg

Louise Strömberg vill se en ny defintion av begreppet "power woman". (Foto: Karin Johansson)


 

Power har inget med prestation att göra

Att vara en power woman har ingenting med prestationsförmåga, utbildning, framgång, ålder eller hudfärg att göra, fortsätter Louise Strömberg.
– Det definieras snarare av modet att prestigelöst våga resa sig efter varje gång hon faller, testa igen och utforska vad som finns på andra sidan av förväntningarna hon har blivit inlärd sedan barnsben.Power women är samlingsordet för en mängd sunda ideal som tillsammans utgör en hållbar grund för hur vi som kvinnor ska hitta och våga ta vår plats i samhället och i livet. Min definition av Power women är "kvinnor som lever i sin kraft", och det är något vi alla kan lära oss att anamma.

En medfödd skönhetstävling

Vi kvinnor deltar alla i en "infödd skönhetstävling som vi aldrig anmält oss till ", skriver Louise vidare  i boken – vilket känns riktigt träffande.
Kan du ge exempel på vad pressen på hur en kvinna ska se ut har fått för konsekvenser i ditt eget liv, och/eller för andra kvinnor som du känner? 
– Jag tror att det ligger i människans natur att vilja förstärka sina färger och piffa sig, det i sig är inte ett problem. Det som däremot blir problematiskt är hur vår kvinnliga skönhetskultur drivs av rädslan att som individ inte duga till i sin naturliga form. Samma anledning har skapat behovet av att ständigt förbättra och förfina vårt utseende. Det kostar oss inte bara mycket ekonomiskt utan leder också till att vi baserar vårt egenvärde på hur vi tror att vårt yttre uppfattas av omvärlden. En sorglig ekvation, som ofta får oss att känna oss misslyckade och självkritiska.

Bokomslag "Power women"

I boken "Power Women" belyser Louise Strömberg allt från nedärvda krav och förväntningar på kvinnor och skönhetsideal till positiva sidor som systerskapetsstyrkor och kvinnokroppens fantastiska förmåga.

Gamla ideal sätter krokben

Nedgrävda kvinnoideal sätter fortfarande krokben för oss i våra kärleksrelationer, och får oss att till exempel projektleda livet fram till utmattningsgränsen, menar Louise.
Vilka ideal har kvinnor "ärvt" och vad kan vi göra för att bryta oss loss från dessa och må bättre?
– Rent generellt så handlar dessa nedärvda ideal fortfarande om hur vi ser på vår kvinnliga roll och vad den innebär. Exempelvis tar vi kvinnor ofta mer ansvar för vår omgivning och hushåll, men förminskar oss själva, våra behov och gränser med en rädsla av att inte vilja ta för mycket plats. Många gånger gör vi allt för alla andra, utan att någonsin känna oss tillräckliga. Det leder inte sällan till utmattning och ohälsa. För att bryta dessa mönster behöver vi bli medvetna om dem och hur vi har formats in i en mall som idag hämmar och håller oss tillbaka. Vi behöver lära oss att skapa en sundare relation till ansvarstagande. Samt sätta gränser, förstå våra behov och omfamna återhämtning som den viktiga del det faktiskt är av att vara människa.
Av Carolina Eriksson


Så kan vår kvinnliga kraft och feminina energi hjälpa oss att må bättre!

– En mängd egenskaper och beteenden har alltför länge ansetts som tecken på karaktärsbrist och svaghet i samhället. Detta som en bieffekt av de tusentals år vi i vårt samhälle har präglats av en mansdominerat ideologi, där kvinnor och det feminina ansetts som mindervärt.

Exempel på detta är:
-Intuition
-Att vara lyhörd för sitt känsloliv
-Sårbarhet
- Emotionell intelligens

Dessa egenskaper skulle vi alla må så mycket bättre av om vi lärde oss omfamna och utveckla, istället för att ignorera eller förskjuta, så som vi har blivit inlärda att göra, menar Louise Strömberg.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Mage

Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Slipp klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

 

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.