Annons
Annons

Kvinna – så bryter du dig loss från nedärvda ideal och mår bättre!

Ordet "power woman" används ofta idag för att beskriva karriärkvinnor med lyckade och högpresterande liv på alla plan. Men att vara en "powerkvinna" har ingenting med prestationsförmåga eller framgång att göra. Det menar bokaktuella Louise Strömberg, som vill se en ny innebörd av begreppet.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
2 april, 2022
Kvinna – så bryter du dig loss från nedärvda ideal och mår bättre!
Ordet ”power woman” används ofta idag för att beskriva karriärkvinnor med lyckade och högpresterande liv på alla plan. Men att vara en ”powerkvinna” har ingenting med prestationsförmåga eller framgång att göra. Det menar bokaktuella Louise Strömberg, som vill se en ny innebörd av begreppet.
Livscoachen, yogaläraren och författaren Louise Strömberg är aktuell med boken som heter just ”Power women” (Bladh by Bladh). Boken innehåller inte den typ av karriärtips eller portätt av högpresterande kvinnor i högklackade skor och lyckade liv både privat och professionellt, som man kanske skulle kunna förvänta sig, med tanke på. titeln. Däremot tar den ett helhetsgrepp på kvinnlighetens villkor och alla kvinnors inneboende kvinnliga kraft.
– Sorgligt nog så är ju ”power woman” ett modernt begrepp som idag slängs runt som en komplimang som förknippas med lyckade karriärskvinnor som högpresterar på alla plan, i en närmast orimlig ekvation får allt i livet att till synes gå ihop. I mina ögon är den definitionen enbart en förlängning på den duktiga flickan och prestationsprinsessan, säger Louise Strömberg.

Vill montera ner orimliga kvinnoideal

Med andra ord är den definitionen ännu ett orimligt ideal som får oss kvinnor att tro att vi behöver vara superhjältar för att duga, vilket aldrig kommer leda oss till en hållbar och jämställd värld, förklarar hon vidare.
– Så låt oss montera ner den innebörden och börja i rätt ände, med att förstå att ”power women” inte är de kvinnor som skriker högst, presterar bäst eller klarar av mest.
Så hur skulle du vilja beskriva din egen definition av en ”power woman”?
– Det är alla de kvinnor som har bestämt sig för att leva livet utifrån sig själva, sina behov och drömmar. Utan att behöva be om ursäkt eller förklara sig. I min mening är en Power woman, inte en kvinna som strävar efter perfektion utan att bli hel och omfamna hela sin mänsklighet. En kvinna som lyfter sina systrar istället för att skjuta ner dem i rädsla för konkurrens, hon är sårbar, intuitiv, modig, tillitsfull, öppen, generös och tillåtande.
Louise Strömberg
Louise Strömberg vill se en ny defintion av begreppet ”power woman”. (Foto: Karin Johansson)

Power har inget med prestation att göra

Att vara en power woman har ingenting med prestationsförmåga, utbildning, framgång, ålder eller hudfärg att göra, fortsätter Louise Strömberg.
– Det definieras snarare av modet att prestigelöst våga resa sig efter varje gång hon faller, testa igen och utforska vad som finns på andra sidan av förväntningarna hon har blivit inlärd sedan barnsben.Power women är samlingsordet för en mängd sunda ideal som tillsammans utgör en hållbar grund för hur vi som kvinnor ska hitta och våga ta vår plats i samhället och i livet. Min definition av Power women är ”kvinnor som lever i sin kraft, och det är något vi alla kan lära oss att anamma.

En medfödd skönhetstävling

Vi kvinnor deltar alla i en ”infödd skönhetstävling som vi aldrig anmält oss till ”, skriver Louise vidare i boken – vilket känns riktigt träffande.
Kan du ge exempel på vad pressen på hur en kvinna ska se ut har fått för konsekvenser i ditt eget liv, och/eller för andra kvinnor som du känner?
– Jag tror att det ligger i människans natur att vilja förstärka sina färger och piffa sig, det i sig är inte ett problem. Det som däremot blir problematiskt är hur vår kvinnliga skönhetskultur drivs av rädslan att som individ inte duga till i sin naturliga form. Samma anledning har skapat behovet av att ständigt förbättra och förfina vårt utseende. Det kostar oss inte bara mycket ekonomiskt utan leder också till att vi baserar vårt egenvärde på hur vi tror att vårt yttre uppfattas av omvärlden. En sorglig ekvation, som ofta får oss att känna oss misslyckade och självkritiska.
Bokomslag "Power women"
I boken ”Power Women” belyser Louise Strömberg allt från nedärvda krav och förväntningar på kvinnor och skönhetsideal till positiva sidor som systerskapetsstyrkor och kvinnokroppens fantastiska förmåga.

Gamla ideal sätter krokben

Nedgrävda kvinnoideal sätter fortfarande krokben för oss i våra kärleksrelationer, och får oss att till exempel projektleda livet fram till utmattningsgränsen, menar Louise.
Vilka ideal har kvinnor ”ärvt” och vad kan vi göra för att bryta oss loss från dessa och må bättre?
– Rent generellt så handlar dessa nedärvda ideal fortfarande om hur vi ser på vår kvinnliga roll och vad den innebär. Exempelvis tar vi kvinnor ofta mer ansvar för vår omgivning och hushåll, men förminskar oss själva, våra behov och gränser med en rädsla av att inte vilja ta för mycket plats. Många gånger gör vi allt för alla andra, utan att någonsin känna oss tillräckliga. Det leder inte sällan till utmattning och ohälsa. För att bryta dessa mönster behöver vi bli medvetna om dem och hur vi har formats in i en mall som idag hämmar och håller oss tillbaka. Vi behöver lära oss att skapa en sundare relation till ansvarstagande. Samt sätta gränser, förstå våra behov och omfamna återhämtning som den viktiga del det faktiskt är av att vara människa.
Av Carolina Eriksson
Fakta

Så kan vår kvinnliga kraft och feminina energi hjälpa oss att må bättre!

– En mängd egenskaper och beteenden har alltför länge ansetts som tecken på karaktärsbrist och svaghet i samhället. Detta som en bieffekt av de tusentals år vi i vårt samhälle har präglats av en mansdominerat ideologi, där kvinnor och det feminina ansetts som mindervärt.

Exempel på detta är:
-Intuition
-Att vara lyhörd för sitt känsloliv
-Sårbarhet
– Emotionell intelligens

Dessa egenskaper skulle vi alla må så mycket bättre av om vi lärde oss omfamna och utveckla, istället för att ignorera eller förskjuta, så som vi har blivit inlärda att göra, menar Louise Strömberg.

Annons
Annons