Fortsätta odla på höstkanten – ända fram till mitt i vintern? Inga problem enligt trädgårdsexperten Johannes Wätterbäck.
– Man kan nästan tala om en vinterodlingsrevolution, säger han.
Intresset för att odla har vuxit sig allt starkare på senare, särskilt nu i coronatider. Men bara för att vi går mot kallare tider är det inget som säger att du behöver lägga trädgårdshandskarna på hyllan – tvärtom. Ett effektivt sätt att förlänga säsongen och få chans att njuta av egenodlade grönsaker även när det är mörkt och kallt ute är att odla vintertid.
LÄS OCKSÅ: Nya trenden: odla mat i grannens trädgård
”Vinterodlingsrevolution”
Trädgårdsexperten Johannes Wätterbäck som driver bloggen Farbror Grön har själv vinterodlat alltifrån morötter och palsternackor till sallad och spenat sedan 90-talet, och pratar om en
vinterodlingsrevolution.
– Intresset har vuxit enormt de senaste åren. Om vi backar 100 år så handlade det om att överleva vintern och då körde man på säkra kort. Nu har matkulturen förändrats drastiskt och vi äter inte längre bara ärtor, rovor och potatis utan provar oss fram i snabb takt.
Det mesta av vinterodlingen görs på våren och sommaren genom att så extra frön och plantor tidigt. Men om man inte varit så förutseende är det simpelt att komma igång även nu på höstkanten.
Och det enklaste sättet att kickstarta sin vinterodling är helt enkelt att strunta i att höststäda, tipsar Johannes Wätterbäck.
– Låt spenaten, salladen, grönkålen och brysselkålen stå kvar. Blir det en mild vinter kan du skörda i princip allt som står där under hela vintern, bara genom att låta naturen ha sin gång. Blir det en snörik vinter blir det som ett täcke som isolerar och skyddar växterna.
Sedan kan du också strö ut egna fröer för att skörda tidigt i vår.
– Jag sår bland annat rädisor, daggkål och ruccola i våra växthus under februari och får en jättetidig skörd i april-maj, som är väldigt efterlängtad.
LÄS OCKSÅ: Vi blir lyckligare av att påta i jorden
Så i frusen jord
I januari är det dags att att vinterså perenna växter, alltså fleråriga växter, som rudbeckior, primula och vivor.
– Genom att använda en säck tinad planteringsjord kan du så exempelvis i pallkragar med frusen jord. Rotfrukter, dill och persilja passar att så mitt i vintern. Ett snötäcke på grönkål eller broccoli både skyddar och isolerar ända fram till i februari om du låter dem stå kvar.
I februari kan du börja så de flesta kryddorna, sallat och kål. I mars kan du även börja förkultivera tomaterna i växthus utan värme eller extrabelysning, enligt Johannes Wätterbäck som brukar ”vattna” sina tomatplantor med snö.
– De här plantorna får ett försprång då de får det bästa ljuset när det inte är några löv på träden. Växterna växer långsamt till en början då inga skadedjur är vakna och de blir både kompakta och vackra. Se bara till att sätta in lite extra värme om det blir under nollgrader på nätterna.
LÄS OCKSÅ: Trädgårdsexperten: Därför ska du ta in dina gröna tomater
Kan man vinterodla i hela landet?
– Jag har inte odlat i nordligaste zonen, men har man växthus föreställer jag mig att det är fullt möjligt. Då det kan vara 30 grader på dagen och 20 minus på natten så kan man dock behöva en fläktkamin. Men mitt tips är att lära känna den zonen du odlar i, alltid tänka i flera steg och även ha en plan b och c.
Av Tina Harr