I en tid då psykiatrin är i blåsväder med avslöjanden i SVTs ”Uppdag granskning” om patienter som avlider under bältesläggning inom slutenvården och elchocks-behandlingar som kryper nedåt i åldrarna känns det uppfriskande att det anordnas en konferens med temat Bortom medikalisering – nya perspektiv på depression, stress och utmattning.
Konferensen andordnades av FIM – Föreningen för integrativ medicin i samarbete med systerorganisationen Läkare för integrativ medicin LIM i Historiska muséets lokaler i Stockholm 13-14 april med anledning av den ökande psykiska ohälsan och den ökning i förskrivningen av antidepressiva läkemedel som gått hand i hand.
Ett brett startfält
I programpresentationen skriver arrangören att en allt mer intensiv debatt har börjat föras om nyttan av den här typen av medicinering och om den dominerande roll som läkemedelsbehandling fått i Sverige. Under konferensens två dagar har arrangören bjudit in en namnkunnig skara föreläsare och experter inom sina respektive områden som visar på att det finns andra tillvägagångssätt.
Tre superkändisar
Bland de mer välkända namnen finns professor Töres Theorell tidigare föreståndare för Institutet för psykosocial medicin, Bitten Jonsson sjuksköterska och författare till boken ”Sockerbomben 3.0” samt professor Peter Gøtzsche, ledare för Nordiska Cochraneinstitutet i Köpenhamn och författare till flera böcker som vittnar om läkemedeisindustrins skrupulösa framfart. Den senaste, ”Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse” kom ut 2016 och rykten gör gällande att det är en ny på gång.
Tung kritiker
Peter Gøtzsche bryter med sin kritik det konsensustänkande som annars tycks dominera modern västerländsk forskning och medicin. Bland annat genom att lyfta mörkade forskningsresultat och att blottlägga till exempel historien om hur det gick till när det första SSRI-preparatet blev godkänt i Sverige.
LÄS OCKSÅ: Saffran vände Andreas nedstämdhet
Kan vara bra på kort sikt
Hans kritiker kallar honom onyanserad medan många välkomnar Peter Gøtzsches raka och kompromisslösa hållning. Oavsett vilket läger man tillhör går det inte att blunda för fakta. SSRI-preparat är långt ifrån oproblematiska hävdar Gøtzsche som menar att de kan vara till hjälp under korta perioder men när de börjar sättas in som psykiatrins svar på insulinbehandling vid diabetes – det vill säga livslång – uppstår problem.
Allvarliga biverkningar
SSRI-preparat har enligt Gøtzsche kopplats till bland annad ökad våldsbenägenhet, ökad självmordsrisk samt benskörhet och tillväxtrubbningar när det ges till barn- och unga. Innan SSRI-preparaten fanns inte så mycket att ta till för psykiatrin vid depressioner och dessa läkemedel kom som ett svar på mångas böner så det kan nog anses vara en grannlaga uppgift att få psykatri och allmänläkare att tänka om.
LÄS OCKSÅ: Probiotika och kostomläggning – hjälp vid depression
Många ville höra
Även om kanske de flesta som gick på konferensen redan är övertygade om att utvecklingen som den ser ut i dag inte är hållbar och att en förändring måste till, säger det ändå en del att arrangemanget i alla fall under fredagen lyckas helt fylla Historiska museets förläsningssal.
Kultur kan hålla oss friska
Töres Theorell som arbetat med utbrändhet, mobbing och arbetsrelaterad ohälsa fokuserade bland annat på kulturens betydelse för psykisk hälsa och förfasade sig över moderata politikers vilja att helt ta bort de estetiska ämnena från gymnasieprogrammen med argumentet att de tar tid från ”viktiga” ämnen. Han nämnde som anekdot att talibanerna helt förbjöd alla former av kulturutövande under sin tid vid makten.
LÄS OCKSÅ: Kultur kan ge lindring vid psykisk ohälsa
Beroende bakom psykiska besvär
Bitten Jonsson pratade om sitt specialområde – beroendeproblematik – och hur det kan gömma sig bakom många psykiatriska diagnoser. Berondeproblematik berördes även på fredagen av läkaren och berondeterapeuten Roger Nilson.
Flera perspektiv
Bland övriga föreläsare fanns bland andra den existentiella psykoterapeuten Jan Aronsson som bidrog med ett filosofiskt perspektiv på depression, Göran Högberg barn- och ungdomspsykiater samt Jörgen Herlofson specialistläkare i psykiatri och huvudredaktör för läroboken ”Psykiatri”.
LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär
Näring istället för medicin
Ett i sammanhanget nytt perspektiv erbjöd göteborgsläkaren och funktionsmedicinaren Peter Martin. Peter som även är doktor i farmakologi och har forskat i många år med nobelpristagaren Arvid Carlsson har själv en historik med utmattningsdepression och var sjukskriven i två år innan han kom igen – bland annat med hjälp av kostomläggning. En erfarenhet som ledde till att han lade till ytterligare en kompetens till sin meritlista genom att åka till USA och utbilda sig inom så kallad funktionsmedicin. Där fokuserar man på att hitta de bakomliggande fysiska orsakerna till symptom och besvär och gör vad man kan för att komma till rätta med dem. Peter menar att många psykiska besvär kan ha kroppsliga orsaker – något den så kallade gut-brain kopplingen talar för. Till sin hjälp i sitt arbete har han en uppsjö tester och när det kommer till behandling arbetar Peter främst med näring, kost- och livsstilsförändingar.
Motion som motvikt
Även dietisten Jenny Levin berörde kopplingen till kosten och psykiatrikern Jill Taube berättade avslutningsvis om hur fysisk aktivitet och motion kan motverka uppkomst av depression och lindra symptom vid psykisk ohälsa.
LÄS OCKSÅ: Midjemåttet kan bidra till ökad ångest
Engagerad åhörarskara
Paneldebatter möjliggjorde för publiken att ställa frågor och komma med synpunkter men också för föreläsarna att ställa frågor till varandra och det var en påtagligt påläst publik som tog till orda. En läkare nämde till exempel obehandlad eller otillräckligt behandad sköldkörtelproblematik som en möjlig orsak till depression medan en annan åhörare nämde att fluor i vissa läkemedel kan orsaka problem. Det fanns ett tydligt intresse för och nyfikenhet på varandras respektive discipliner bland föreläsarna, även om vissa tycktes ha svårt att ta till sig det funktionsmedicinska perspektivet. Trots att det verkar erbjuda precis det som konferensen efterfrågade – vilket var fungerande behandlingsalternativ till läkemedel.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!