När det är kyligt ute passar en mustig indisk kikärtsgryta fint att värma sig med. Detta recept är ett av Indien-korrespondenten Malin Mendels favoriter och innehåller stärkande ingefära och gurkmeja.
Den här indiska rätten heter ”Chana masala” på hindi och är en av Malin Mendels bästa vardagsrätter.
”En vackert röd, kryddig sås med nötiga kikärter. Den går fort att laga av sådant som man har hemma. Chana betyder kikärta på hindi och masala betyder kryddblandning. I Indien läggs oftast kikärter i blöt ett dygn för att sedan kokas, men i Sverige är det snabbmat eftersom de finns färdiga i tetra. Om du vill ha en exotisk känsla kan du strössla över rostad kokos”, tipsar Malin.
Receptet är taget från boken ”Indien i mitt svenska kök” (Norstedts) som är full av liknande goda, färgsprakande och hälsosamma indiska rätter.
LÄS OCKSÅ: Fem skäl att äta mer bönor
Ingredienser
4 portioner
4 msk rapsolja
1 tsk hel spiskummin
2 gula lökar, hackade
1 msk färsk ingefära, riven
1 färsk röd chili, hackad
½ tsk gurkmeja
1 msk garam masala
2 msk tomatpuré
1 förpackning krossade tomater (à 400 g)
1 grönsaksbuljongtärning
2–3 dl vatten
1–2 tsk socker
2 tetror kokta kikärter (à 400 g)
1 dl kokosflakes (kan uteslutas)
salt
Till servering:
grönsallad
ris eller chapati
LÄS OCKSÅ: Fräsch regnbågssallad med tahinisås
Gör så här
Värm oljan i en gryta, lägg i spiskummin och stek tills det uppstår ett ”sisslande” ljud och doftar gott.
Lägg i lök, ingefära och chili. Salta lite och stek tills löken är mjuk.
Tillsätt gurkmeja och garam masala och låt fräsa med löken någon minut. Tillsätt tomatpurén, låt den fräsa med ytterligare någon minut.
Lägg sedan i krossad tomat, buljongtärning och vatten. Låt allt koka ihop utan lock i 20 minuter. Smaka av med socker och salt.
Skölj kikärterna och rör ner dem i såsen. Låt koka i 10 minuter.
Rosta kokosflakes i en stekpanna och servera i en liten skål vid sidan av, så var och en kan strössla över sin portion.
LÄS OCKSÅ: Tröstsoppa för tunga dagar
Av Carolina Eriksson