Med anledning av Hemfaktas virala (välspridda) artikel om mikroplaster, vilken Kurera har gjort en så kallad rewrite på, har Kemisk-tekniska leverantörförbundet gått ut med ett förtydligande som gäller felaktigheter i inlägget.
Här är förtydligandet i sin helhet.
Felaktigheter om kosmetika och mikroplaster sprids i sociala medier
Vad som är en mikroplastpartikel (micro bead) och vad som är en polymer i allmänhet fortsätter tyvärr att skapa missförstånd i bland annat sociala medier. Det blir inte bättre av att utdaterad produktinformation också används som fakta av självpåtagna experter. Mikroplaster av typen ”micro beads” är på väg att fasas ut. Polymerer av många slag används dock fortfarande.
Hemfakta.se sprider utdaterad och felaktig information
KTF noterar att hemsidan hemfakta.se den 16 december förra året spred en artikel med fullt av felaktigheter om mikroplaster. Viss rättning infördes den 6 januari, men många ingredienser, varumärken och företag pekas fortfarande felaktigt ut. Här är det av största vikt att veta att egenskaper hos ingredienser inte avgörs av deras namn, men däremot av deras kemiska och fysikaliska natur och hur vi och miljön exponeras för dessa ingredienser. Ord som ”poly…” innebär till exempel inte per definition att det rör sig om plastartiklar i mikrostorlek. Mer att läsa om mikroplaster och polymerer finns här: http://ktf.se/2016/12/23/mikroplast-och-polymerer
KTF noterar dessutom att hemsidan hemfakta.se saknar avsändare. Det är oklart vem eller vilka som ligger bakom sidan och vilket syfte den är tänkt att fylla?
Kosmetikbranschen fasar ut mikroplaster
Under 2015 antog den europeiska branschen genom sin centrala förening Cosmetics Europe en branschrekommendation om utfasning av mikroplaster (micro beads) fram till år 2020. KTF kan för sina medlemmar konstatera att den utfasningen i stort är genomförd under 2017.
KTF menar att konsumenten kan känna sig helt trygg med att kosmetikbranschen tar ärendet om mikroplaster på största allvar, vilket också exemplifieras av den rekommenderade utfasningen.
Kosmetiska produkter ska vara säkra vid normal och förutsebar användning, det är lagkrav.
Kontakter: VD Olof Holmer och Peter Jansson, rådgivare om lagstíftning och kemisk-tekniska frågor om kosmetiska produkter
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Här kan du läsa den aktuella artikeln: Vanligt med skadliga mikroplaster! Här är produkterna du ska undvika