Detoxa — rena kroppen från gifter och slaggprodukter genom att dricka gröna drinkar

Kurera guidar: Fastedrycker

I början av det nya året är det många som vill testa på detox eller fasta, för att rena kroppen. Kurera har tittat närmare på några av de fastedrycker som ståtar på butikshyllorna och presenterar här åtta olika.

"Istället för kaffe" 
Namn: Curite
Tillverkare: Birger Ledin AB
Innehåll: Torkad ört av maskros, kamomill, persiljerot, brännässla, pepparmynta.
Smak: Mild och örtig smak som med fördel kan piffas till med lite pressad citron.
Kommentar: Ett renande och utdrivande örtte som lämpar sig vid alla typer av fasta. En perfekt ersättare till kaffet.
Volym: 20 tepåsar
Cirkapris: 69 kronor

 

"Mycket näring och lite kalorier"
Namn: Breuss grönsaksjuice
Tillverkare: Svenska Bioforce AB
Innehåll: Juice av rödbeta, morot, selleri, potatis, rättika, surhetsreglerande medel (mjölksyra).
Smak: Kraftfull smak av rödbeta. De andra grönsakernas smak kan anas, men tar inte så stor plats. Naturligt söt, i grad med rödbetor.
Kommentar: Näringsrik grönsaksjuice gjord av ekologiska grönsaker. Ett perfekt sätt att få i sig rikligt med näring med lite kalorier. Passar vid alla typer av fasta.
Volym: 500 ml
Cirkapris: 44 kronor

 

 "Perfekt i smoothien"
Namn: Chlorella
Tillverkare: Lindroos Hälsoagenturer
Innehåll: Pulver av chlorella.
Smak: Smakar hav. Man äter det inte för smakens skull.
Kommentar: Detoxalg nummer ett. Chlorella har enastående egenskaper gällande att rena och avgifta kroppen och passar därför under alla typer av fasta. Protein och näringsrikt, perfekt i smoothien.
Volym: 200 g
Cirkapris: 249 kronor

 

"Mycket god!" 
Namn: Grönsaksbuljong
Tillverkare: Nyform i Sverige AB
Innehåll: Salt, ohärdat palmfett, jästextrakt, stärkelse(majs), torkade grönsaker(morötter, gul lök, purjolök), kryddor (curcuma, muskot, vitlök), örter (persilja, libbsticka).
Smak: God och örtig buljong med lagom mycket sälta. Klar vätska, med endast små, små grönsaksbitar.
Kommentar: Kalorifattig buljongdryck som säkerställer intaget av salter, särskilt då man fastar i mer än 24 timmar. Mycket god!
Volym: 8 buljongtärningar
Cirkapris: 22 kronor

 

 "Ger bra mättnad"
Namn: Hemp Protein Powder
Tillverkare: Superfruit Scandinavia AB
Innehåll: Hampaprotein
Smak: Blandat med vatten har hampaproteinet en nötig/fröig smak. Är något sandig att dricka.
Kommentar: En mycket bra protein- och fiberkälla under fastekuren. Protein är kroppens byggstenar som behöver tillföras dagligen och fibrerna ger bra mättnadskänsla. Kan blandas i en smoothie.
Volym: 500 g
Cirkapris: 199 kronor

 

 "100 % naturligt"
Namn: Detox Smoothie
Tillverkare: Leader Foods Sverige AB
Innehåll: Ananas, banan, äpplejuice, apelsinjuice, spirulina, spenat, mörkt groddat risprotein, ärtprotein, hampaprotein, psylliumfrö, basilika, pepparmint, ingefära, björkblad, nässelblad, chlorella.
Smak: Mycket god och fruktig smak av ananas och banan. Lite tjockare konsistens vilket gör att den påminner om fruktsoppa. Mycket godare än den ser ut.
Kommentar: Ett näringsrikt, renande och supergott mellanmål med endast 150 kalorier. 100 procent naturligt och enkelt att blanda. Kan även ätas som en måltid under en 5:2-fasta.
Volym: 1 portion a´45 g
Cirkapris: 35 kronor

 

 

 "Söt och syrlig"
Namn: Plommi
Tillverkare: Birger Ledin AB
Innehåll: Koncentrerat extrakt av torkade plommon (vatten, 43 procent torkade plommon) invertsocker (0,4g/100 ml), citronjuice.
Smak: Söt och syrlig på samma gång. Fruktig och fyllig saft, påminner mycket om druvjuice.
Kommentar: En 100 procent naturlig fruktdryck som håller magen igång under fastekuren.
Volym: 750 ml
Cirkapris: 65 kronor

 "God och krämig"
Namn: Easy Diet Sparrissoppa
Tillverkare: Leader Foods Sverige AB
Innehåll: Sojaproteinisolat, mjölkpulver, kryddor (sparris, morot, grädde, lök, purjolök, vitlök, persilja, svartpeppar, gurkmeja), vegetabiliskt protein (ärt), vegetabilisk olja (rybs), havrefiber, aromer (sparris, smör), vegetabilisk olja (solros), klumpförebyggande medel (kiseldioxid), emulgeringsmedel (sojalecitin), salt, kaliumsalter av ortofosforsyra, kalciumkarbonat, L-leucin, magnesiumoxid,  L-karnitintartrat, L-lysinhydroklorid, konsistensmedel (karragenan, dextros), L-askorbinsyra, ferrofumarat, DL-alfa- tokoferylacetat, nikotinamid, betakaroten, zinkoxid, kopparglukonat, kalciumpantotenat, mangansulfat, natriumselenat, cyanokobalaminprodukt, kolekalsiferolprodukt, pyridoksinhydroklorid, fyllokinon, riboflavin, tiaminmononitrat, pteroylmonoglutaminsyra, kromklorid, kaliumjodid, natiummolybdenat, D-biotin.
Smak: Mycket god och krämig sparrissoppa. Kan dock med fördel kryddas upp lite extra med ett örtsalt.
Kommentar: Perfekt måltid under en 5:2-fastedag. God, mättande och balanserad med de näringsämnen kroppen behöver. En måltid ger endast 203 kcal.
Volym: 1 portion a´ 55 g
Cirkapris: 25 kronor

 

 Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk studie: Hundägare lever längre

Hjärt- kärlhälsa

En grupp forskare har studerat sambandet mellan hundägande och hjärt-kärlhälsa hos över 3,4 miljoner tidigare svenskar i åldern 40-80 år utan tidigare problem med hjärt-kärlsjukdom. Resultatet visar att hundägare hade lägre risk att dö av hjärtsjukdom eller andra orsaker.

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

 

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.

tjej med ont i magen

Så blir du vän med din IBS-mage

Kost

Stress och allergier är vanliga anledningar till en ledsen mage, men när problemen inte går över då kan det bero på något annat. Lider du av illamående, ont i magen, gaser och diarré? Då kan du ha IBS, Irritable Bowl Syndrome.

 

“Vad är det som driver denna galenskap?”

Krönikan

Är det verkligen så jädra roligt?  I den här krönikan skriver Jessica Odén Strand, ledarskapskonsult om drivkraft, stress och själens plats i arbetslivet. Hon ställer frågan vad som skulle hända om vi skulle göra ett försök att höra hemma i världen istället för att försöka äga den.