Detoxa — rena kroppen från gifter och slaggprodukter genom att dricka gröna drinkar

Kurera guidar: Fastedrycker

I början av det nya året är det många som vill testa på detox eller fasta, för att rena kroppen. Kurera har tittat närmare på några av de fastedrycker som ståtar på butikshyllorna och presenterar här åtta olika.

”Istället för kaffe” 
Namn: Curite
Tillverkare: Birger Ledin AB
Innehåll: Torkad ört av maskros, kamomill, persiljerot, brännässla, pepparmynta.
Smak: Mild och örtig smak som med fördel kan piffas till med lite pressad citron.
Kommentar: Ett renande och utdrivande örtte som lämpar sig vid alla typer av fasta. En perfekt ersättare till kaffet.
Volym: 20 tepåsar
Cirkapris: 69 kronor

”Mycket näring och lite kalorier”
Namn: Breuss grönsaksjuice
Tillverkare: Svenska Bioforce AB
Innehåll: Juice av rödbeta, morot, selleri, potatis, rättika, surhetsreglerande medel (mjölksyra).
Smak: Kraftfull smak av rödbeta. De andra grönsakernas smak kan anas, men tar inte så stor plats. Naturligt söt, i grad med rödbetor.
Kommentar: Näringsrik grönsaksjuice gjord av ekologiska grönsaker. Ett perfekt sätt att få i sig rikligt med näring med lite kalorier. Passar vid alla typer av fasta.
Volym: 500 ml
Cirkapris: 44 kronor

 

 

 ”Perfekt i smoothien”
Namn: Chlorella
Tillverkare: Lindroos Hälsoagenturer
Innehåll: Pulver av chlorella.
Smak: Smakar hav. Man äter det inte för smakens skull.
Kommentar: Detoxalg nummer ett. Chlorella har enastående egenskaper gällande att rena och avgifta kroppen och passar därför under alla typer av fasta. Protein och näringsrikt, perfekt i smoothien.
Volym: 200 g
Cirkapris: 249 kronor

 

”Mycket god!” 
Namn: Grönsaksbuljong
Tillverkare: Nyform i Sverige AB
Innehåll: Salt, ohärdat palmfett, jästextrakt, stärkelse(majs), torkade grönsaker(morötter, gul lök, purjolök), kryddor (curcuma, muskot, vitlök), örter (persilja, libbsticka).
Smak: God och örtig buljong med lagom mycket sälta. Klar vätska, med endast små, små grönsaksbitar.
Kommentar: Kalorifattig buljongdryck som säkerställer intaget av salter, särskilt då man fastar i mer än 24 timmar. Mycket god!
Volym: 8 buljongtärningar
Cirkapris: 22 kronor

 

 ”Ger bra mättnad”
Namn: Hemp Protein Powder
Tillverkare: Superfruit Scandinavia AB
Innehåll: Hampaprotein
Smak: Blandat med vatten har hampaproteinet en nötig/fröig smak. Är något sandig att dricka.
Kommentar: En mycket bra protein- och fiberkälla under fastekuren. Protein är kroppens byggstenar som behöver tillföras dagligen och fibrerna ger bra mättnadskänsla. Kan blandas i en smoothie.
Volym: 500 g
Cirkapris: 199 kronor

 

 ”100 % naturligt”
Namn: Detox Smoothie
Tillverkare: Leader Foods Sverige AB
Innehåll: Ananas, banan, äpplejuice, apelsinjuice, spirulina, spenat, mörkt groddat risprotein, ärtprotein, hampaprotein, psylliumfrö, basilika, pepparmint, ingefära, björkblad, nässelblad, chlorella.
Smak: Mycket god och fruktig smak av ananas och banan. Lite tjockare konsistens vilket gör att den påminner om fruktsoppa. Mycket godare än den ser ut.
Kommentar: Ett näringsrikt, renande och supergott mellanmål med endast 150 kalorier. 100 procent naturligt och enkelt att blanda. Kan även ätas som en måltid under en 5:2-fasta.
Volym: 1 portion a´45 g
Cirkapris: 35 kronor

 

 ”Söt och syrlig”
Namn: Plommi
Tillverkare: Birger Ledin AB
Innehåll: Koncentrerat extrakt av torkade plommon (vatten, 43 procent torkade plommon) invertsocker (0,4g/100 ml), citronjuice.
Smak: Söt och syrlig på samma gång. Fruktig och fyllig saft, påminner mycket om druvjuice.
Kommentar: En 100 procent naturlig fruktdryck som håller magen igång under fastekuren.
Volym: 750 ml
Cirkapris: 65 kronor

 ”God och krämig”
Namn: Easy Diet Sparrissoppa
Tillverkare: Leader Foods Sverige AB
Innehåll: Sojaproteinisolat, mjölkpulver, kryddor (sparris, morot, grädde, lök, purjolök, vitlök, persilja, svartpeppar, gurkmeja), vegetabiliskt protein (ärt), vegetabilisk olja (rybs), havrefiber, aromer (sparris, smör), vegetabilisk olja (solros), klumpförebyggande medel (kiseldioxid), emulgeringsmedel (sojalecitin), salt, kaliumsalter av ortofosforsyra, kalciumkarbonat, L-leucin, magnesiumoxid,  L-karnitintartrat, L-lysinhydroklorid, konsistensmedel (karragenan, dextros), L-askorbinsyra, ferrofumarat, DL-alfa- tokoferylacetat, nikotinamid, betakaroten, zinkoxid, kopparglukonat, kalciumpantotenat, mangansulfat, natriumselenat, cyanokobalaminprodukt, kolekalsiferolprodukt, pyridoksinhydroklorid, fyllokinon, riboflavin, tiaminmononitrat, pteroylmonoglutaminsyra, kromklorid, kaliumjodid, natiummolybdenat, D-biotin.
Smak: Mycket god och krämig sparrissoppa. Kan dock med fördel kryddas upp lite extra med ett örtsalt.
Kommentar: Perfekt måltid under en 5:2-fastedag. God, mättande och balanserad med de näringsämnen kroppen behöver. En måltid ger endast 203 kcal.
Volym: 1 portion a´ 55 g
Cirkapris: 25 kronor

 

 Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.