Från boken ”Alkoholfritt till maten” av Richard Man kommer detta recept på en alkoholfri variant av shandy – en blandning av öl och lemonad som är vanlig i Storbritannien. Passar till lätt och fräsch mat och klassiska midsommarrätter som exempelvis primörsallad med varmrökt lax, kokta kräftor med krondill eller sill och potatis.
Portioner: 2
Ingredienser
Lagermonade
6 cl ljus grapefruktjuice
3 cl dillsockerlag
6 cl sodavatten
1 flaska (33 cl) ljus lageröl,
t.ex. Carlsberg NonAlcoholic
Dillsockerlag
2 dl kallt vatten
3 dl strösocker
4 dl (40 g) färsk dill
Blir cirka 30 centilliter
Prova även:
För en variant som också passar bra till grillat kan du blanda 3 cl citronjuice och 2 cl koncentrerad fläderblomssaft i en liten tillbringare eller ett rörglas. Häll upp i två vinglas och toppa med ljus lageröl. Extra gott blir det till grillad fisk. Vill man göra det riktigt enkelt kan man blanda lika delar av en kolsyrad lemonad med en alkoholfri ljus lager. Experimentera gärna med andra ölsorter och kolsyrade drycker som till exempel ginger ale.
Gör så här
Lagermonade
1. Blanda grapefruktjuice, dillsockerlag och sodavatten i en liten
kanna eller ett rörglas.
2. Häll upp i två vinglas. Toppa med lageröl och rör om försiktigt.
Dillsockerlag
1. Blanda vatten och socker i en kastrull och rör om. Låt koka upp. Tillsätt dill när vattnet börjar koka. Sänk till låg värme och rör om tills allt socker lösts upp.
2. Ta av från värmen och lägg på ett lock. Låt stå i rumstemperatur i 12 timmar.
3. Sila ner i en ren flaska, förslut och förvara i kylskåp där sockerlagen håller i minst 2 veckor.
Av redaktionen
Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!