Tillskott med lagrad vitlök är en effektiv naturlig hjälp vid återförkalkning. Bland annat kan det hämma utvecklingen av plack i artärerna med 80 procent – och även minska mängden skadlig plack som redan bildats.
Det visar en klinisk studie från UCLA som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Nutrition.
Lagrad vitlök är ett bra råd för dem som vill värna om sitt hjärta. Detta av flera anledningar. Till exempel motverkar lagrad vitlök förhöjda blodfetter, vilket är en vanlig orsak till hjärt- och kärlproblem. Dessutom har deb en blodförtunnande effekt och kan därmed bromsa blodproppar och stroke.
Vitlök och Q10 skyddar hjärtat
Det går att äta en rå vitlök men bäst effekt anses så kallad AGE ha, Aged Garlic Extract. Det innebär på svenska extrakt av lagrad vitlök, något som finns i till exempel kosttillskottet Kyolic Aged Garlic Extract. Det finns även i en version med coenzym Q10, vilket även det bidrar till att skydda hjärtat.
► Läs också: Ny studie: Coenzym Q10 kan rädda hjärtpatienter
Kan hejda – till och med motverka – plackbildning i artärerna
Tillskott av lagrad vitlök kan, enligt ny studie publicerad i The Journal of Nutrition, hejda och till och med motverka utvecklingen av plackbildning i artärerna. Mängden skadlig plack i artärerna bidrar till utveckling av ateroskleros och akut kärlsjukdom senare i livet, till exempel hjärtattack eller
stroke.
Studie på personer med metabolt syndrom
Studien genomfördes vid LA BioMed, ett av USA:s ledande, oberoende och icke vinst-drivande, biomedicinska forskningsinstitut – anslutet till David Geffen School of Medicine, UCLA.
Studien leddes av läkaren Matthew J. Budoff, docent i medicin vid UCLA, och involverade 55 patienter mellan 45-75 år med diagnosen metabolt syndrom (människor med denna diagnos är i riskgruppen för hjärt- och kärlsjukdomar). Samtliga deltagare screenades i början av studien för att uppmäta mängd plack: kalkavlagringar, icke förkalkad plack och skadlig plack.
► Läs också: Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor
Tolv månader lång studie med exakta mätresultat
I screeningen användes så kallad Cardiac Computed Tomography Angiography (CCTA), en innovativ avbildningsteknik som ger ett exakt mätreslutat.
Efter den initiala screeningen tilldelades varje studiedeltagare 2 400 milligram AGE (fyra tabletter) eller placebo, att intas dagligen under tolv månader.
(Det var Kyolic Aged Garlic Extract som användes i UCLA-studien, ett kallextraherat vitlöksextrakt som det har gjorts över 750 vetenskapliga studier på, varav de flesta behandlar hjärt- och kärlhälsa.)
AGE hämmar utvecklingen av plack med 80 procent
I slutet av de tolv månaderna screenades deltagarna igen med CCTA, och resultatet visade att AGE hämmade utvecklingen av plack med 80 procent och minskade mängden skadlig plack. Resultatet visade till och med en tillbakagång – och en tydlig sådan – avseende plackbildning bland de deltagare som fått lagrad vitlök.
► Läs också: Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem
Inger många hopp
Under 2014 dog 32 548 personer till följd av cirkulationsorganens sjukdomar, det vill säga hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör kardiovaskulär sjukdom till den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige, enligt siffror från Socialstyrelsen. Ytterligare en anledning till att resultat som likt dem i studien inger hopp för många.
Minskar förkalkning och förbättrar artärernas elasticitet
Tidigare studier har visat att lagrad vitlök, kombinerat med andra näringsämnen, reducerar utvecklingen av arteriell förkalkning och minskar lipoprotein-associerad fosfolipas A2 (Lp-PLA2). Det reducerar även oxidation, förbättrar artärernas elasticitet och sänker både kolesterolvärde och blodtryck.
► Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa
Professorn: ”Kan vända tidigt stadium av hjärtsjukdom”
Det är sedan länge känt att vitlök har effekter som främjar hjärthälsan, men den nya studien förstärker AGE:s kardiovaskulära fördelar ytterligare.
– Vi har fullbordat fyra randomiserade studier vilka har lett oss till slutsatsen att AGE kan bidra till att häva utvecklingen av ateroskleros och till och med vända tidigt stadium av hjärtsjukdom, säger Matthew Budoff.
Denna kliniska studie anses extra viktig eftersom lagrad vitlök visar sig sakta ner processen för kranskärlskalcium, förbättra kärl-funktionen och reducera biomarkörer för inflammation och oxidativ stress.
– Denna studie ger oss ytterligare bevis på den lagrade vitlökens kardiovaskulära fördelar, säger han.
► Läs också: D-vitaminbrist som ung kopplas till åderförkalkning som äldre
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Vitlökens lukt heter allicin och är ett svavelämne som utsöndras när man skär eller krossar vitlöken. Ämnet är lökens skydd mot skadedjur och den hjälper även oss människor på flera sätt, bland annat visar studier att risken att få fästingar minskar med 90 procent när vi ätit rå vitlök. Allicinet är också det som gör vitlöken effektiv vid förkylning.
Lagrad vitlök mest effektivt
Men – allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid, vilket gör att det är svårt att få fram effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
Japanerna började därför att lagra vitlök, en teknik som sedan kombinerades med västerländsk vetenskap. Resultatet kallas AGE (Aged Garlic Extract), som i många studier visat sig vara enormt effektivt, inte bara mot fästingar utan även hjärt- och kärlsjukdomar.
Åderförkalkning
Åderförfettning, åderförkalkning eller ateroskleros innebär stenos i artärerna, det vill säga en progressiv sjukdom i artärernas väggar, vilka blir tjockare och mindre elastiska.
Åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan
Sjukdomen har stor geografisk skillnad i incidens. Till exempel är hjärtsjukdom orsakad av ateroskleros åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan. Denna variation är beroende av såväl genetiska faktorer som livsstilsfaktorer.
Riskfaktorer bland annat rökning, diabetes och inflammation
Betingelserna för åderförkalkning uppstår ofta redan i ungdomen. De vanligaste riskfaktorerna är genetiska betingelser, hyperkolesterolemi, hypertoni, rökning, diabetes mellitus och inflammation. Dessutom finns samband med bukfetma, homocysteinemi (tillstånd med för mycket homocystein i blod och urin) samt med förhöjda nivåer fibrinogen i blodet.