Forskare i Uppsala har upptäckt att epigentiska markörer kan användas för att upptäcka stress hos kycklingar som föds upp kommersiellt. Genom att ha koll på eventuell stress kan man förbättra förhållandet inom djuruppfödning.
När djur är kronisk stressade blir deras allmäntillstånd och immunförsvar sämre, och det är inte bra sett från ett djurskyddsperspektiv men också kvalitén på maten blir sämre. Trots det finns det inte några bra sätt att mäta långvarig stress hos djur.
Därför har forskare i Sverige och i Brasilien letat efter tecken på hur stress, framförallt långvarig stress kan påverka kycklingar. Det är i de epigenetiska förändringarna man hittar svaren, och för att förklara vad det är så kan det beskrivas som att en viss molekyl fäster vid olika delar av DNA-strängen, och det beroende på hur djuret levt.
LÄS OCKSÅ: ”Ge inte djur antibiotika i onödan”
Resultatet kan ge förbättringar på flera plan
Forskarna valde att studera värphönsrasen vit leghorn och delade in dessa i två grupper. Den ena gruppen fick leva som vanlig medan den andra blev utsatt för stress.
Fábio Pértille vid University of São Paulo och studiens försteförfattare berättar i ett pressmeddelande att de togs blodprov på alla kycklingarna efter att studien avslutades.
– Vi analyserade metyleringen av röda blodkroppar och jämförde metyleringsmönster mellan de två grupperna, säger Fábio Pértille.
Hos de stressade fåglarna hade metylgrupperna bundit till de röda blodkropparnas DNA på ett annat sätt än hos kycklingarna i kontrollgruppen, vilket var en indikation på långvarig stress.
Carlos Guerrero-Bosagna, forskard i miljötoxikologi vid Uppsala universitet ser på studien som ett steg på vägen, men dock ett tidigt resultat. Han säger:
– Det skulle vara mycket användbart att ha ett diagnostiskt verktyg för att spåra återkommande stress i uppfödda djur, vilket kan leda till en förbättrad hälsa och skydd för uppfödda djur, förbättrad kvalitet på kött och mjölkprodukter samt minskad antibiotikaanvändning.
Av Inger Palm
Källa: Uppsala universitet