Annons

Ledarskapscoachen: ”En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Redaktionen

10 februari, 2020
Ledarskapscoachen: ”En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”
Dela inlägget

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Stressrelaterad ohälsa är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar i Europa. Siffrorna säger att det är många som mår dåligt och det är lätt att vi blir avtrubbade inför vad det här innebär.

Men alla vi som möter människorna som mår dåligt, oavsett om vi är anhöriga, kollegor, vänner eller som i mitt fall coach, terapeut, utbildare och föreläsare – ser och upplever smärtan bakom siffrorna. Jag är med på den hoppfulla vägen tillbaka men förfasas över den skam som många känner när de blir sjuka, många känner att de är dåliga och otillräckliga och att det är deras fel att de blev sjukskrivna.

LÄS OCKSÅ: ”Våga anställa någon som bryter ihop en liten stund ibland!”

Jag arbetar både med enskilda och med organisationer och företag för att hantera och förebygga psykisk ohälsa. Genom mitt arbete är jag insatt i aktuell forskning och i lagstiftning på området. Det gör att jag med starka argument kan förklara för de jag möter att det inte var deras fel att de blev sjuka. Forskningen slår fast att det är organisatoriska brister i form av resursobalans som är orsaken till stressrelaterad sjukskrivning1. Arbetsmiljöverkets definition av en frisk arbetsplats bekräftar samma sak, de skriver:

Annons

En frisk arbetsplats har balans mellan det som krävs och de resurser som står till buds för arbetet2.

Innebörden av definitionen ovan säger indirekt att en arbetsplats med resursobalans är en sjuk arbetsplats. Men eftersom en arbetsplats inte blir sjukskriven så är det istället individerna som betalar priset för de organisatoriska bristerna. Den enskilda medarbetaren har en omöjlig situation när resursobalans råder och det behöver lösas på organisatorisk nivå. Med anledning av detta så kom Arbetsmiljöverket ut med den första föreskriften som handlar om förebyggande arbete, i mars 2016. Föreskriften innehåller riktlinjer om hur hälsa främjas genom att medarbetare till exempel har tydliga uppdrag och mål, liksom vikten av prioritetsordningar för arbetet och tillgång till stöd. Tyvärr är det ännu få som följer dessa lagstadgade föreskrifter på ett hållbart sätt.

LÄS OCKSÅ: ”Att inte hela tiden prestera är en prestation i sig”

För att lösa organisatoriska brister behövs chefer och ledare som vidtar åtgärder. Men det största hindret är i mina ögon den snabbt ökande ohälsan hos ledare och chefer själva. På fyra år har antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökat med 500 procent i gruppen ledare och chefer3. Studier visar att nio av tio chefer hellre försöker underlätta för sina medarbetare vid hög arbetsbelastning än att prioritera den egna hälsan och återhämtningen4. Jag menar att det för att lösa dessa problem krävs att ledare och chefer får rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag och stöd i sitt uppdrag. Utan friska ledare och chefer är det svårt att lösa problemet med sjuka arbetsplatser.

LÄS OCKSÅ; Är du chef? Så kan du minska risken för psykisk ohälsa på ditt jobb

Annons

Vi människor är till naturen flockdjur, som kännetecknas av att vi bistår och hjälper varandra för att överleva, lösa problem och tillsammans skapa vår tillvaro. Det är stor risk att chefen och ledaren blir ensam och befinner sig i sammanhang som präglas av konkurrens, tävlingstänk och prestige. Ledare saknar ofta stödjande sammanhang och detta kan i sin tur göra att man tar med sig konkurrens- och prestigeperspektivet in i det egna ledarskapet.

Jag tror på ett modigt ledarskap som ser och lyfter fram alla medarbetares unika förmågor, kapacitet och kompetens – så att det skapas en stark gemenskap på arbetsplatsen, där alla står i sin kraft och kan bidra på ett hållbart sätt. Ett modigt ledarskap utgår från en inre trygghet och leder genom verklig delaktighet, så att det med samlad kraft, blir möjligt att skapa friska arbetsplatser, där människor mår bra.

Av Lina Lanestrand, ledarskapscoach, utbildare och föreläsare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se

Annons
Fakta

Lina Lanestrand

Yrke: Ledarskapscoach, konsult, utbildare och föreläsare
Ålder: 42
Familj: 2 tonårsbarn, man, hund och häst
Så mår jag bra: följa hjärtats röst, utveckla och utvecklas, vara med familj och djur, läsa och måla. Bara vara.
Mer info: Läs mer om Lina på hennes hemsida, Lina finns även på Facebook och på Linkedin.

Annons