Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på olycklig kvinna som tittar på sina hudproblem och akne i spegeln

Lindra din perioral dermatit i 6 steg

Har du fjällande hud, röda fläckar och utslag runt munnen?
Då kan du ha drabbats av hudsjukdomen perioral dermatit.
Här listar hudvårdsterapeuten 6 tips hur du lindrar besvären.

Perioral dermatit är en inflammatorisk hudsjukdom som uppkommer när du utsatt huden för mycket påfrestning under en längre tid. Den uppkommer inte över en natt och försvinner inte heller på några dagar, menar Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog, som genom åren har fått mängder av spörsmål kring hudsjukdomen. Här reder hon ut vad sjukdomen innebär och hur du själv kan mildra besvären.

 

Vad är perioral dermatit?

– Perioral dermatit är en hudinflammation i ansiktet som ser ut som röda fläckar och utslag som sitter runt munnen ner mot hakan och under näsan, men det kan också förekomma runt ögonen. Huden fjällar lätt och det kan bränna och svida. Utslagen kan också utvecklas till knottror och blåsor. Typiskt för perioral dermatit är att området närmast munnen har mindre utslag eller inget alls.

 

LÄS OCKSÅ: ”Hudvård börjar på tallriken”

Vem drabbas vanligtvis och vad beror det på?

– Främst kvinnor mellan 20-30 år. Det är vanligt att man tidigare haft eksem eller har känslig hud. Det är inte helt klarlagt varför

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog
Foto: Michael Tomescu

sjukdomen uppkommer, men det finns några tänkbara orsaker som en längre tids användning av starka kortisonkrämer, att man använt mycket smink under en period eller använt stark hudvård. Man ser även att överdriven peeling och rengöring kan orsaka perioral dermatit. Jag upplever också att stress och sömn påverkar hur huden mår. Utslagen tenderar att komma när kroppen generellt är svagare på grund av livsstilssituationen, så det finns en vinst i att tänka holistiskt när du vill få en långsiktig förbättring i huden. Tänk på att sova bra, varva ner, fundera på matsmältningen och kanske förändra kosten till det bättre.

 

Går det att bota och hur i så fall?

– Ja, det finns några olika metoder men alla går egentligen ut på samma sak – att vara så snäll med huden som möjligt så den kan balanseras och byggas upp igen. Men ibland behövs medicinering.

LÄS OCKSÅ: Minimalistisk hudvård – så lite behöver du egentligen

 

Vad bör man undvika om man har perioral dermatit?

– Du bör inte tvätta huden med starka produkter, peela huden eller använda kortison. Man ser att kortison förvärrar hudsjukdomen. Försök också att inte pilla på utslagen!

 

 

Hur påverkas besvären av årstiderna?

– De flesta inflammatoriska tillstånden i huden blir sämre på vintern på grund den påfrestning det innebär för huden att gå från varm inneluft till kall uteluft. Dessutom blir luften torrare inomhus vilket många gånger förvärrar utslagen. Därför är det ännu viktigare att ha en bra hudvård som kan hjälpa till med fuktförlusten i huden. Tänk på att om du använder en halsduk högt upp över hakan så kan det förvärra utslagen, så tvätta den ofta. Samma gäller om du bär munskydd ofta och under längre perioder. Tvätta dagligen.

 

När behöver man söka hjälp?

– När du använt dig av de egenvårdstipsen som följer nedan, eller om besvären inte försvinner på cirka en månad kan du söka hjälp för att få råd om medicinering.

LÄS OCKSÅ: Fyra anledningar att älska äppelcidervinäger

 

6 tips hur du själv lindrar besvären

  1. Se över din hudvårdsrutin - troligen behöver du byta ut det mesta, i alla fall under perioden som huden ska läka.
  2. Välj oparfymerade produkter och gärna så få produkter som möjligt för att minska påfrestningen på huden.
  3. Byt ut din rengöring mot en mild rengöringsolja. Tvätta enbart på kvällen och badda med en svamp som du tvättar efter varje användning. Undvik att använda samma handduk under flera dagar, eftersom det ger en bakterietillväxt som är dålig för huden.
  4. Addera ett fuktgivande steg i din hudvårdsrutin, som till exempel ett fuktgivande ansiktsvatten, tänk bara på att det ska vara milt och inte baserat på alkohol.
  5. Välj en skonsam olja eller kräm anpassad för känslig hud för insmörjning. Det är viktigt att du vårdar huden med en lätt produkt som inte täpper till och förvärrar utslagen, utan som kan hjälpa till att bygga upp hudens barriär igen. En del produkter för känslig hud är för feta för huden när man har perioral dermatit, så välj en produkt med lättare konsistens.
  6. Testa att badda utslagen med utspädd äppelcidervinäger. Vissa upplever en förbättring och man tror att det har att göra med obalansen i mikroorganismerna som uppstår på huden, och att äppelsyran i vinägerblandningen kan hjälpa hudens immunförsvar att balanseras igen. Börja med att späda en del äppelcidervinäger med nio delar vatten och badda på enbart utslagen i huden efter rengöringen. Om du tycker det funkar kan du successivt öka andelen äppelcidervinäger.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Poké bowl

Sväng ihop en exotisk poké bowl!

Recept

Snart är Veganuary slut för i år – den globala kampanjen som inspirerar oss till att äta mer växtbaserat i januari. Passa på att svänga ihop en smarrig och hälsosam poké bowl med bland annat mango, avokado, rotfrukter och belugalinser! 

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

 

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!