Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på olycklig kvinna som tittar på sina hudproblem och akne i spegeln

Lindra din perioral dermatit i 6 steg

Har du fjällande hud, röda fläckar och utslag runt munnen?
Då kan du ha drabbats av hudsjukdomen perioral dermatit.
Här listar hudvårdsterapeuten 6 tips hur du lindrar besvären.

Perioral dermatit är en inflammatorisk hudsjukdom som uppkommer när du utsatt huden för mycket påfrestning under en längre tid. Den uppkommer inte över en natt och försvinner inte heller på några dagar, menar Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog, som genom åren har fått mängder av spörsmål kring hudsjukdomen. Här reder hon ut vad sjukdomen innebär och hur du själv kan mildra besvären.

Vad är perioral dermatit?
– Perioral dermatit är en hudinflammation i ansiktet som ser ut som röda fläckar och utslag som sitter runt munnen ner mot hakan och under näsan, men det kan också förekomma runt ögonen. Huden fjällar lätt och det kan bränna och svida. Utslagen kan också utvecklas till knottror och blåsor. Typiskt för perioral dermatit är att området närmast munnen har mindre utslag eller inget alls.

 

LÄS OCKSÅ: ”Hudvård börjar på tallriken”

Vem drabbas vanligtvis och vad beror det på?
– Främst kvinnor mellan 20-30 år. Det är vanligt att man tidigare haft eksem eller har känslig hud. Det är inte helt klarlagt varför

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog
Foto: Michael Tomescu

sjukdomen uppkommer, men det finns några tänkbara orsaker som en längre tids användning av starka kortisonkrämer, att man använt mycket smink under en period eller använt stark hudvård. Man ser även att överdriven peeling och rengöring kan orsaka perioral dermatit. Jag upplever också att stress och sömn påverkar hur huden mår. Utslagen tenderar att komma när kroppen generellt är svagare på grund av livsstilssituationen, så det finns en vinst i att tänka holistiskt när du vill få en långsiktig förbättring i huden. Tänk på att sova bra, varva ner, fundera på matsmältningen och kanske förändra kosten till det bättre.

Går det att bota och hur går man i så fall tillväga?
– Ja, det finns några olika metoder men alla går egentligen ut på samma sak – att vara så snäll med huden som möjligt så den kan balanseras och byggas upp igen. Men ibland behövs medicinering.

LÄS OCKSÅ: Minimalistisk hudvård – så lite behöver du egentligen

Vad bör man absolut inte göra om man har perioral dermatit?
– Du bör inte tvätta huden med starka produkter, peela huden eller använda kortison. Man ser att kortison förvärrar hudsjukdomen. Försök också att inte pilla på utslagen!

 

Hur förändras besvären av att vi nu går mot kallare tider?
¬– De flesta inflammatoriska tillstånden i huden blir sämre på vintern på grund den påfrestning det innebär för huden att gå från varm inneluft till kall uteluft. Dessutom blir luften torrare inomhus vilket många gånger förvärrar utslagen. Därför är det ännu viktigare att ha en bra hudvård som kan hjälpa till med fuktförlusten i huden. Tänk på att om du använder en halsduk högt upp över hakan så kan det förvärra utslagen, så tvätta den ofta. Samma gäller om du bär munskydd ofta och under längre perioder. Tvätta dagligen.

När behöver man söka hjälp?
– När du använt dig av de egenvårdstipsen som följer nedan, eller om besvären inte försvinner på cirka en månad kan du söka hjälp för att få råd om medicinering.

LÄS OCKSÅ: Fyra anledningar att älska äppelcidervinäger

6 tips hur du själv lindrar besvären

  1. Se över din hudvårdsrutin - troligen behöver du byta ut det mesta, i alla fall under perioden som huden ska läka.
  2. Välj oparfymerade produkter och gärna så få produkter som möjligt för att minska påfrestningen på huden.
  3. Byt ut din rengöring mot en mild rengöringsolja. Tvätta enbart på kvällen och badda med en svamp som du tvättar efter varje användning. Undvik att använda samma handduk under flera dagar, eftersom det ger en bakterietillväxt som är dålig för huden.
  4. Addera ett fuktgivande steg i din hudvårdsrutin, som till exempel ett fuktgivande ansiktsvatten, tänk bara på att det ska vara milt och inte baserat på alkohol.
  5. Välj en skonsam olja eller kräm anpassad för känslig hud för insmörjning. Det är viktigt att du vårdar huden med en lätt produkt som inte täpper till och förvärrar utslagen, utan som kan hjälpa till att bygga upp hudens barriär igen. En del produkter för känslig hud är för feta för huden när man har perioral dermatit, så välj en produkt med lättare konsistens.
  6. Testa att badda utslagen med utspädd äppelcidervinäger. Vissa upplever en förbättring och man tror att det har att göra med obalansen i mikroorganismerna som uppstår på huden, och att äppelsyran i vinägerblandningen kan hjälpa hudens immunförsvar att balanseras igen. Börja med att späda en del äppelcidervinäger med nio delar vatten och badda på enbart utslagen i huden efter rengöringen. Om du tycker det funkar kan du successivt öka andelen äppelcidervinäger.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.