Gluten hit och gluten dit. Alla snackar om det – men vad är egentligen gluten och var finns det?
Här är en liten lathund till gluten i kosten.
Gluten är ett protein som finns främst i spannmål men också som en vanlig tillsats i livsmedel, till exempel hel- halvfabrikat som korv, köttbullar, vegoburgare, bakverk, lakrits, choklad, chips samt tillsatt extra i vissa brödsorter.
► Läs också: Glutenintolerans vanligare i Sverige än i resten av Europa
Liten lathund till gluten i kosten
Vete
Vete ingår i: mjöl, gryn, vetegroddar, vetekross, flingor, couscous, bulgur, mannagryn, grahamsmjöl, cous-cous, bulgur, durumvete, speltvete, semolina, vetegluten, vetegroddsolja, vissa sojaprodukter, kryddor, halvfabrikat med mera.
Korn
Korn ingår i: mjöl, flingor, gryn, stärkelse, maltodextrin, malt, stärkelsesirap, modifierad stärkelse, maltextrakt. Många av dessa tillsatser är vanliga i halvfabrikat.
Råg
Råg ingår i: mjöl, rågflingor, rågbröd, grynblandningar, stärkelse, stärkelsesirap, malt, maltextrakt eller modifierad stärkelse.
Havre
… i viss mån. Havre är ett specialfall och gluteninnehållet skiljer sig åt mellan havreprodukterna.
Havre ingår i: mjöl, havreflingor, havregryn, bakverk, malt, maltextrakt, modifierad stärkelse, maltodextrin, stärkelse och stärkelsesirap.
Tänk på att även om många glutenintoleranta tål havreprodukter bör detta noggrant kontrolleras. Alla glutenfria produkter i livsmedelsbutiken går bra.
► Läs också: 18 naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg
Isabelle G Hedander
Källor: Kostkoll.se och Livsmedelsverket