Allt fler väljer att äta glutenfritt, helt eller delvis. Anledningarna är flera.
Men det kan vara svårt att veta vad som är glutenfritt och vad som inte är det.
Kurera hjälper till att bena ut några av frågetecknen i glutenkostdjungeln.
Först ut: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg.
Glutenintolerans är den vanligaste anledningen att välja bort gluten. Men allt fler väljer bort gluten och uppger hälsan som deras främsta argument. Magproblem och försämrat näringsupptag är två anledningar som brukar uppges.
► Läs också: Glutenintolerans ökar bland vuxna
Lista: Glutenfria alternativ till vete, korn och råg
1. Amaranth
Ett frö man kan använda som quinoa. Har ett lågt GI.
2. Bovete
En ört man använder för att göra mjöl och gryn. Bovete är inte släkt med vete. Är snällt mot magen.
3. Havre
Glutenfritt om det inte kontaminerats av vete, korn och råg (så är du intolerant var extra noggrann här).
► Läs också: Därför ska du äta och dricka havre
4. Durra
4. Ett gräs, det femte viktigaste i världen. Durra används till brödbak och som alternativ till ris och couscous.
5. Fibrex
Ett kostfiber från sockerbeta. Kan binda vatten till fyra gånger sin egen vikt. Fibrix gör mat och bröd saftigt.
6. Hirs
Ett gräs som används som mjöl eller gryn. Hirs är milt och lent för magen och gör den mindre orolig.
► Läs också: Glutenintolerans vanligare i Sverige än i resten av Europa
7. Kokos
Är bra i matlagning, bakning, kakor och desserter. Har ett lågt GI.
8. Linfrö
En ört som används helt, krossat eller malet, för att hjälpa till att binda brödet vid bakning. Har ett högt omega-3-innehåll.
► Läs också: Ny studie: Linfrön sänker blodtryck
9. Mandel
Mandelmjöl passar utmärkt till söta bakverk men fungerar också som en del av av basen i matbröd och pannkakor.
10. Majsmjöl
Är torkade majskorn som sedan malt. Majsmjöl används till exempel vid bakning, redning och till välling.
11. Nyponskapsmjöl
Används vid bakning och för att göra nyponsoppa. Nyponskalsmjöl är en naturligt rikt på antioxidanter.
► Läs också: Därför ska du äta nypon
12. Pofiber
Är gjort av potatis och innehåller 70 procent kostfiber.
13. Psylliumfröskal
Är frön från vanliga groblad och kallas även loppfrö. Psylliumfröskal är bra för bakning och gröt. Fröna sväller, blir geléliknande och binder bra.
14. Quinoa
Ett frö från Anderna med det högsta proteininnehållet av alla grödor. Används istället för ris eller pasta.
► Baksugen? Du hittar bra glutenfria recept i Kureras receptbank
15. Rismjöl
Är bra för känsliga magar och fungerar bra att reda med.
16. Sojamjöl
Passar bra vid bakning, i pannkakssmet, gröt och till resning av såser och soppor. Observera att soja kan vara allergiframkallande.
► Läs också: Mår jag bättre utan gluten? Näringsexperten svarar
17. Tapioka
Ett stärkelserikt mjöl som fungerar ungefär som potatismjöl. Tapioka passar bland annat till bakning och redning.
18. Teff
Är världens minsta spannmål. Teff används till bakning, pannkakssmet, gröt och för redning av soppa och såser. Teffsäd kan användas som polenta.
► Läs också: Rent mjöl i påsen? Guide till olika sorters mjöl
Av Isabelle G Hedander
Källa: Glutenfrikost.se
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, råg, korn och även i dinkel (vete), spelt, kamut (vete), rågvete och andra vetebaserade livsmedel.