Det två lundaforskarna Agneta Malmgren Fänge och Eva Ekvall Hansson ska tillsammans med Malmö stad undersöka hur restriktionerna runt coronapandemin har drabbat de äldre i deras vardag. Utvärderingen ska sedan ligga till grund för om en andra eller tredje våg av covid-19 inträffar.
När coronaviruset tog sig fram och smittade äldre personer var det en hel del som blev svårt sjuka eller dog innan försiktighetsåtgärder infördes. Nu tänker forskare vid Lunds universitet undersöka hur omhändertagandet av de smittade äldre blev och hur restriktionerna och rehabiliteringen av de äldre patienter påverkat det dagliga livet.
LÄS OCKSÅ: I Uppsala utvecklas metod att granska coronavaccin
Snubblometern mäter aktivitet
Studien ska titta på hur kognitiva förmågor, rörelsemönster och fysiska aktiviteter påverkat de äldre i deras vardag. Resultatet av den snabbinkallade studien ska ligga till grund för om och när en andra eller tredje våg av coronapandemin inträffar.
Analysen berör covid-19 smittade och sjuka personer som har fått beviljad vår och omsorg i hemmet. Till hjälp har man en så kallad Snubblometer som tejpas fast på låret och som ska mäta patienternas rörelse dygnet runt. Denna mätare är väldigt liten och man har i tidigare försök sett att den inte stör patienterna i deras vardag.
LÄS OCKSÅ: ”Coronaråden för de äldre riskerar att bli nästintill avhumaniserande”
Även personalen blir intervjuad
Eva Ekvall Hansson berättar att de också kommer att ställa frågor om symtomen på covid-19. Allt som rör hur länge de var sjuka till hur snabbt de kom upp ur sängen. Hon säger:
– Det är troligt att ju sjukare en person är desto mer sängbunden blev patienten. Vid studiens startpunkt får deltagarna skatta hur fysiskt aktiva de varit den senaste tiden, vilken förmåga de har att utföra vardagliga aktiviteter samt sin kognitiva förmåga. Då kan vi jämföra detta med hur tiden var under sjukdomsperioden och en tid efter att de blivit symptomfria.
– Men frågan är om vi kommer vi att se ett samband mellan grad av sjuklighet och den tid det sedan tar att tillfriskna och återfå fysisk rörelseförmåga, kognitiv funktion och förmåga att utföra vardagliga aktiviteter, säger Eva Ekvall Hansson.
Majoriteten av deltagarna i studien är äldre men det finns även yngre med funktionsnedsättning och de som rehabiliteras i hemmet. Försökspersonerna bor alla i Malmö och har beviljad hemtjänst eller hemsjukvård.
Efter avslutad studie kommer man att följa deltagarna under åtta veckor till även om de är symtomfria. Forskarna har redan börjat intervjua vårdpersonalen
Av Inger Palm
Källa: Lunds universitet