Annons

Lyxig hummerpasta till nyår

Inför nyårhelgen plockar vi undan julmaten och längtar efter riktigt lyxig nyårsmat på tallriken som ger feststämning. Skaldjur och framförallt hummer står högt på önskelistan, gärna i en smarrig pastarätt smaksatt med vitlök, citron, fänkål och blekselleri.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
25 december, 2020
Lyxig hummerpasta till nyår

Inför nyårhelgen plockar vi undan julmaten och längtar efter riktigt lyxig nyårsmat på tallriken som ger feststämning. Skaldjur och framförallt hummer står högt på önskelistan, gärna i en smarrig pastarätt smaksatt med vitlök, citron, fänkål och blekselleri.

Recepten kommer från boken ”Vinter hos Wood” (Norstedts) av Sofia Wood.

” Receptet jag prompt tycker du ska laga varje nyår, precis som jag gör. Att servera en lyxig pasta på nyår är nämligen helt perfekt – det är precis lagom avslappnat och enkelt att laga men det är också dekadent nog att kännas festligt och passande för stunden. Allra godast blir det om du gör rätten på egen pasta, men torkad köpt av bra kvalitet funkar också. Bekväm lyx i sin bästa form, lova att prova!”, skriver Sofia själv. Bokomslag Vinter hos Wood

LÄS OCKSÅ: Saffranspannacotta med granatäpple och pistage

Annons
Fakta

Välj rätt hummer för miljön

Hummer fångas med trål eller i burar som kallas tinor, vilket är en skonsam fiskemetod.
Men tänk ändå på detta när du väljer hummer, för miljöns skull:
* Välj gärna MSC-certifierad hummer.
* Humrar fiskade med bur vid USA eller Kanada (Homarus americanus)
*Undvik hummer fångad med bur i Nordsjön eller Barents hav (norskt fiske, Homarus gammarus).
*Trålad hummer, oavsett fångstområde.
Källa: WWF:s fiskguide

Ingredienser

4 portioner
2 humrar, förkokta
3 schalottenlökar, finhackade
3 späda stjälkar blekselleri, finhackade
1 liten fänkål, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, tunt skivad
1 krm chiliflakes
2 msk tomatpuré
3 dl torrt vitt vin
1 burk hela konserverade tomater (400 g) + 1⁄2 burk vatten
2 msk smör, kylskåpskallt i kuber
400 g spagetti eller egen pasta
2 dl finhackade små tomater
1 citron, zesten
1 kruka persilja, finhackad
salt och nymalen svartpeppar
olivolja att steka i

LÄS OCKSÅ: Hundägare – tänk på detta inför nyår

Gör så här

Börja med att klyva humrarna. Plocka ur köttet ut svans, klor och leder och lägg åt sidan. Spara de delar av skalet som är stora och inte krossade i småbitar, såsom huvuden och svans.
Fräs schalottenlök, selleri och fänkål i olivolja i en stor vid gryta tills löken mjuknat och börjat bli genomskinlig, 4–5 minuter.
Tillsätt vitlök, färsk och torkad chili och fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt tomatpuré och fräs tills den mörknat och blivit roströd, ytterligare 4–5 minuter.
Lägg i de sparade hummerskalen och slå över vinet. Låt reducera ned på medelhög värme tills nästan allt vin kokat bort.
Rör ned de konserverade tomaterna och krossa dem med baksidan av en slev. Häll över vattnet och rör runt ordentligt. Smaka av med salt.
Låt sjuda långsamt på lägsta värme utan lock tills såsen är tjock och reducerad, ungefär tre fjärdedelar ska koka bort.
Lyft ur skalen och släng.
Vänd i smöret i såsen under konstant omrörning så att det sakta smälter in i såsen utan att skära sig.
Koka pastan i välsaltat vatten. Lyft pastan rakt ned i såsen när det återstår 1 minut av koktiden, spara pastavattnet. Rör noggrant och späd med pastavatten allt eftersom, ett par deciliter totalt, tills pastan är färdigkokt och klädd i silkig sås.
Rör ned hackade färska tomater, citronzest och persilja. Servera pastan toppad med hummerkött, lite god olivolja och lite svartpeppar.

LÄS OCKSÅ: Raw citron- och kokostårta

Av Carolina Eriksson

Annons

Annons