Annons

Må bra med hälsosam comfort food

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina mest trösterika recept i en kokbok. Grön mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke. Perfekt på årets första dag!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
1 januari, 2023
Må bra med hälsosam comfort food

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika recept i en kokbok. Grön mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.

Agnes Gällhagen tampades länge med ett komplicerat förhållande till mat präglat av nojor och kontrollerande. 2014 hoppade hon av konsthögskolan hon länge kämpat för att komma in på och startade i samma veva bloggen ”Cashew kitchen” som ett sätt att återta sin relation till mat och till sin kropp.

”Comfort food – från matnojor till ren njutning” (Norstedts) är hennes första kokbok, och är fylld av recept på mat som inte bara fungerar som bränsle utan även som en kärlekshandling till sig själv. Och som skapar en känsla av trygghet och nostalgi. Här berättar hon hur du kan börja se mat som en kärlekshandling till dig själv och vända nojor till njutning.

Boken Comfort food

Ger känslan av att vara omhändertagen

– Grön comfort food är den typ av mat jag alltid lagar hemma till vardags. Det är mat som får mig att känna mig grundad och omhändertagen. Jag ville skriva en bok som samlade alla mina personliga favoritrecept och som kändes lättillgänglig och okomplicerad, säger Agnes Gällhagen.
Vad kännetecknar riktigt bra comfort food och när och hur ska det ätas?
– Det är väldigt personligt, eftersom det ofta är förknippat med vilka minnen och känslor vi kopplar till olika måltidsupplevelser. För mig handlar det mycket om omsorgen som gått in i matlagningen, mer än att det ska vara en viss typ av rätt. När jag har lagat maten med närvaro och lagt lite extra kärlek på detaljerna så att resultatet blir en bra balans mellan smaker och texturer, då känner jag mig omhändertagen. Att ha gott om tid att äta känns också viktigt. Tända några ljus och sätta på musik, eller krypa upp i soffan framför en film om jag är på det humöret. Överlag vill jag att maten ska mätta ordentligt, gärna vara varm och kännas generös.

Var tidigare besatt av hälsa

Agnes egen relation till mat har varit präglad av olika grader av nojor genom åren.
– Under väldigt många år så var jag rädd för mat på olika sätt. Rädd för att jag skulle äta för mycket och gå upp i vikt, att maten inte skulle räcka och jag skulle må dåligt, att den skulle göra mig sjuk eller på annat sätt vara ohälsosam. Jag var besatt av ”hälsa” och tyckte själv att jag tog väl hand om mig själv genom att äta massor med grönsaker, gröna proteiner, lagom med fett, inget socker, äta på rätt tider och träna lagom många gånger i veckan. Om jag någon gång föll ur mitt noga uträknade schema så fick jag ångest och orostankarna började snurra. ”Tänk om jag blir magsjuk nu? Eller får hudproblem eller hormonell obalans? Eller ännu värre, utvecklar någon kronisk sjukdom?” Jag hade en bild av min kropp som skör. Som något som måste skyddas till varje pris. Trots att jag var så noga med hur jag åt och tränade så mådde jag dåligt.

Inga restriktioner inom mat

Agnes var stressad, hade sömn- och magproblem, oro, ångest och kände sig ensam.
– Till slut så insåg jag att det var mina egna desperata försök att kontrollera allting runt omkring mig som satte käppar i hjulen. Det handlade inte så mycket om min egen hälsa egentligen, utan matkontrollerandet var bara ett tacksamt verktyg att ta till när allt annat runt omkring mig kändes som att det var i kaos. Jag hade dålig självkänsla och levde inte det liv jag ville leva. Dessutom var jag otroligt rädd för att förlora de människor jag brydde mig om. Jag tänkte att om jag bara kunde hitta den perfekta formeln för hälsa så skulle jag läka från alla mina sår, och ingen runt omkring mig skulle någonsin bli sjuk.
Porträttbild på Agnes Gällhagen.
Agnes Gällhagen vill att maten ska mätta ordentligt, gärna vara varm och kännas generös.
Hur skulle du beskriva din ”matfilosofi” idag?
– Idag är jag väldigt noga med att inte sätta upp några som helst restriktioner för mig själv vad gäller mat. Jag äter det mesta och fokuserar i första hand på att det ska smaka gott när jag lagar mat. Varje dag får jag öva på att lyssna på min kropp och på vad den faktiskt behöver. Många gånger går det emot mina idéer om vad jag ”borde” behöva. Jag har också släppt tanken om att mat ska intas på vissa tider och inte på andra. Om jag är hungrig så äter jag, punkt. Jag behöver också regelbundet utsätta mig själv för den typen av situationer som jag tidigare tyckte var skrämmande, som till exempel att äta på restaurang eller äta sådant som betraktas som onyttigt. För att påminna mig själv om att det inte är någon fara. Inget kommer hända.
Hur påverkar detta tänk din hälsa?
– När jag väl började släppa på kontrollerandet av maten så var det som att balans uppstod nästan som av sig själv! Jag började må bättre och kände det som att jag fick den energi jag behövde. Jag kunde slappna av mer, sova bättre och framförallt smälta maten bättre när den inte intogs under konstant inre stress. Viktigast av allt var att jag kunde börja kanalisera all den där energin jag tidigare slösat på att oroa mig över mat, in till mer kreativa syften och till att börja ta tag i de saker som skavde och genomföra förändringar.

Shake med vanilj, jordnötssmör, apelsin banan och bär

Här bjuder vi på ett comfort food-recept ur boken som verkligen gör skäl för sitt namn.

2 stora shakes
2 apelsiner
4 bananer i bitar, frysta
1 dl cashewnötter
3 msk jordnötssmör
3 msk hampafrön
2 dl växtmjölk
1 krm vaniljpulver
en nypa salt

Till servering:
Tinade eller färska bär, t ex hallon eller jordgubbar
jordnötssmör
ev kokosolja
kokoschips

Annons

Gör så här:
Tina bären och mosa dem lätt med en gaffel.
Skala apelsinerna och mixa alla ingredienser till en helt slät smoothie i en kraftfull blender.
Ringla lite jordnötssmör på insidan av två stora glas. Om jordnötssmöret är för hårt kan du värma det lite över ett vattenbad och eventuellt tillsätta lite kokosolja. Lägg i önskad mängd bär i botten. Fyll upp med smoothie och toppa med kokoschips.

Tips! Testa att mixa i 1–2 msk kakao för en chokladvariant.

Av Carolina Eriksson
Fakta

Må bra-tips: Måltidsritual

Agnes Gällhagens bok innehåller även ritualer av olika slag. En ritual gör dig mer närvarande i nuet och får dig att uppskatta maten mer.

– Jag älskar att rama in dagen med olika små ritualer! De hjälper mig att vara mer närvarande och påminner mig om vad som är viktigt. En sådan ritual är att tacka maten. Förr kunde själva måltidssituationen vara ganska ångestladdad för mig. Jag ville gärna checka ut genom att scrolla på telefonen samtidigt eller äta så fort som möjligt. Nu försöker jag, så ofta jag kommer ihåg, ta en kort stund till att connecta med andetaget och skicka en tyst gest av tacksamhet till jorden som producerat råvarorna och till mig själv eller den som lagat maten. Under 3-5 andetag visualiserar jag råvarornas resa från skörd till tallrik, och passar på att känna efter hur jag mår och hur hungrig jag är. Den lilla ritualen får mig att uppskatta maten mer och äta långsammare med mer närvaro, säger Agnes Gällhagen.

Annons