Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.

Agnes Gällhagen tampades länge med ett komplicerat förhållande till mat präglat av nojor och kontrollerande. 2014 hoppad hon av konsthögskolan hon länge kämpat för att komma in på och startade i samma veva bloggen Cashew kitchen som ett sätt att återta sin relation till mat och till sin kropp.
"Comfort food – från matnojor till ren njutning" (Norstedts) är hennes första kokbok, och är fylld av recept på mat som inte bara fungerar som bränsle utan även som en kärlekshandling till sig själv. Och som skapar en känsla av trygghet och nostalgi. Här berättar hon hur du kan börja se mat som en kärlekshandling till dig själv och vända nojor till njutning.
Hur kom det sig att du ville skriva en bok om just vegetarisk "comfort food"?
– Grön comfort food är den typ av mat jag alltid lagar hemma till vardags. Det är mat som får mig att känna mig grundad och omhändertagen. Jag ville skriva en bok som samlade alla mina personliga favoritrecept och som kändes lättillgänglig och okomplicerad.
Vad kännetecknar ett riktigt bra comfort food-recept och när och hur ska det ätas, enligt dig?
– Vad som räknas som comfort food är väldigt personligt, eftersom det ofta är förknippat med vilka minnen och känslor vi kopplar till olika måltidsupplevelser. För mig handlar det mycket om omsorgen som gått in i matlagningen, mer än att det ska vara en viss typ av rätt. När jag har lagat maten med närvaro och lagt lite extra kärlek på detaljerna så att resultatet blir en bra balans mellan smaker och texturer, då känner jag mig omhändertagen. Att ha gott om tid att äta känns också viktigt. Tända några ljus och sätta på musik, eller krypa upp i soffan framför en film om jag är på det humöret. Överlag vill jag att maten ska mätta ordentligt, gärna vara varm och kännas generös.

Porträttbild på Agnes Gällhagen.

Agnes Gällhagen vill att maten ska mätta ordentligt, gärna vara varm och kännas generös.

Hur har din egna relation till mat sett ut genom åren? Den verkar ha varit präglad av olika grader av nojor? 
– Under väldigt många år så var jag rädd för mat på olika sätt. Rädd för att jag skulle äta för mycket och gå upp i vikt, att maten inte skulle räcka och jag skulle må dåligt, att den skulle göra mig sjuk eller på annat sätt vara ohälsosam. Jag var besatt av "hälsa" och tyckte själv att jag tog väl hand om mig själv genom att äta massor med grönsaker, gröna proteiner, lagom med fett, inget socker, äta på rätt tider och träna lagom många gånger i veckan. Om jag någon gång föll ur mitt noga uträknade schema så fick jag ångest och orostankarna började snurra. "Tänk om jag blir magsjuk nu? Eller får hudproblem eller hormonell obalans? Eller ännu värre, utvecklar någon kronisk sjukdom?" Jag hade en bild av min kropp som skör. Som något som måste skyddas till varje pris. Trots att jag var så noga med hur jag åt och tränade så mådde jag dåligt. Jag var stressad, hade sömn- och magproblem, oro, ångest och kände mig ensam. Till slut så insåg jag att det var mina egna desperata försök att kontrollera allting runt omkring mig som satte käppar i hjulen. Det handlade inte så mycket om min egen hälsa egentligen, utan matkontrollerandet var bara ett tacksamt verktyg att ta till när allt annat runt omkring mig kändes som att det var i kaos. Jag hade dålig självkänsla och levde inte det liv jag ville leva. Dessutom var jag otroligt rädd för att förlora de människor jag brydde mig om. Jag tänkte att om jag bara kunde hitta den perfekta formeln för hälsa så skulle jag läka från alla mina sår, och ingen runt omkring mig skulle någonsin bli sjuk.
Hur skulle du beskriva din "matfilosofi" idag, och hur påverkar den din fysiska och psykiska hälsa?
– Idag är jag väldigt noga med att inte sätta upp några som helst restriktioner för mig själv vad gäller mat. Jag äter det mesta och fokuserar i första hand på att det ska smaka gott när jag lagar mat. Varje dag får jag öva på att lyssna på min kropp och på vad den faktiskt behöver. Många gånger går det emot mina idéer om vad jag "borde" behöva. Jag har också släppt tanken om att mat ska intas på vissa tider och inte på andra. Om jag är hungrig så äter jag, punkt. Jag behöver också regelbundet utsätta mig själv för den typen av situationer som jag tidigare tyckte var skrämmande, som till exempel att äta på restaurang eller äta sådant som betraktas som onyttigt. För att påminna mig själv om att det inte är någon fara. Inget kommer hända. När jag väl började släppa på kontrollerandet av maten så var det som att balans uppstod nästan som av sig själv! Jag började må bättre och kände det som att jag fick den energi jag behövde. Jag kunde slappna av mer, sova bättre och framförallt smälta maten bättre när den inte intogs under konstant inre stress. Viktigast av allt var att jag kunde börja kanalisera all den där energi jag tidigare slösat på att oroa mig över mat, in till mer kreativa syften och till att börja ta tag i de saker som skavde och genomföra förändringar.
Din bok innehåller även ritualer av olika slag. Kan du ge exempel på hur du använder dem i samband med måltider?
–Jag älskar att rama in dagen med olika små ritualer! De hjälper mig att vara mer närvarande och påminner mig om vad som är viktigt. En sådan ritual är att tacka maten. Förr kunde själva måltidssituationen vara ganska ångestladdad för mig. Jag ville gärna checka ut genom att scrolla på telefonen samtidigt eller äta så fort som möjligt. Nu försöker jag, så ofta jag kommer ihåg, ta en kort stund till att connecta med andetaget och skicka en tyst gest av tacksamhet till jorden som producerat råvarorna och till mig själv eller den som lagat maten. Under 3-5 andetag visualiserar jag råvarornas resa från skörd till tallrik, och passar på att känna efter hur jag mår och hur hungrig jag är. Den lilla ritualen får mig att uppskatta maten mer och äta långsammare med mer närvaro.

Här bjuder vi på ett comfort food-recept ur boken som verkligen gör skäl för sitt namn. En riktigt glassig shake med jordnötssmör, vanilj, apelsin, banan och bär!

Jordnötsshake med bär

Lyxig jordnötsshake med bär. (Foto: Agnes Gällhagen)

2 stora shakes
2 apelsiner
4 bananer i bitar, frysta
1 dl cashewnötter
3 msk jordnötssmör
3 msk hampafrön
2 dl växtmjölk
1 krm vaniljpulver
en nypa salt

Till servering:
Tinade eller färska bär, t ex hallon eller jordgubbar
jordnötssmör
ev kokosolja
kokoschips

 

Gör så här:

Tina bären och mosa dem lätt med en gaffel.
Skala apelsinerna och mixa alla ingredienser till en helt slät smoothie i en kraftfull blender.
Ringla lite jordnötssmör på insidan av två stora glas. Om jordnötssmöret är för hårt kan du värma det lite över ett vattenbad och eventuellt tillsätta lite kokosolja. Lägg i önskad mängd bär i botten. Fyll upp med smoothie och toppa med kokoschips.

Tips! Testa att mixa i 1–2 msk kakao för en chokladvariant.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.