Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.

Agnes Gällhagen tampades länge med ett komplicerat förhållande till mat präglat av nojor och kontrollerande. 2014 hoppad hon av konsthögskolan hon länge kämpat för att komma in på och startade i samma veva bloggen Cashew kitchen som ett sätt att återta sin relation till mat och till sin kropp.
"Comfort food – från matnojor till ren njutning" (Norstedts) är hennes första kokbok, och är fylld av recept på mat som inte bara fungerar som bränsle utan även som en kärlekshandling till sig själv. Och som skapar en känsla av trygghet och nostalgi. Här berättar hon hur du kan börja se mat som en kärlekshandling till dig själv och vända nojor till njutning.
Hur kom det sig att du ville skriva en bok om just vegetarisk "comfort food"?
– Grön comfort food är den typ av mat jag alltid lagar hemma till vardags. Det är mat som får mig att känna mig grundad och omhändertagen. Jag ville skriva en bok som samlade alla mina personliga favoritrecept och som kändes lättillgänglig och okomplicerad.
Vad kännetecknar ett riktigt bra comfort food-recept och när och hur ska det ätas, enligt dig?
– Vad som räknas som comfort food är väldigt personligt, eftersom det ofta är förknippat med vilka minnen och känslor vi kopplar till olika måltidsupplevelser. För mig handlar det mycket om omsorgen som gått in i matlagningen, mer än att det ska vara en viss typ av rätt. När jag har lagat maten med närvaro och lagt lite extra kärlek på detaljerna så att resultatet blir en bra balans mellan smaker och texturer, då känner jag mig omhändertagen. Att ha gott om tid att äta känns också viktigt. Tända några ljus och sätta på musik, eller krypa upp i soffan framför en film om jag är på det humöret. Överlag vill jag att maten ska mätta ordentligt, gärna vara varm och kännas generös.

Porträttbild på Agnes Gällhagen.

Agnes Gällhagen vill att maten ska mätta ordentligt, gärna vara varm och kännas generös.

Hur har din egna relation till mat sett ut genom åren? Den verkar ha varit präglad av olika grader av nojor? 
– Under väldigt många år så var jag rädd för mat på olika sätt. Rädd för att jag skulle äta för mycket och gå upp i vikt, att maten inte skulle räcka och jag skulle må dåligt, att den skulle göra mig sjuk eller på annat sätt vara ohälsosam. Jag var besatt av "hälsa" och tyckte själv att jag tog väl hand om mig själv genom att äta massor med grönsaker, gröna proteiner, lagom med fett, inget socker, äta på rätt tider och träna lagom många gånger i veckan. Om jag någon gång föll ur mitt noga uträknade schema så fick jag ångest och orostankarna började snurra. "Tänk om jag blir magsjuk nu? Eller får hudproblem eller hormonell obalans? Eller ännu värre, utvecklar någon kronisk sjukdom?" Jag hade en bild av min kropp som skör. Som något som måste skyddas till varje pris. Trots att jag var så noga med hur jag åt och tränade så mådde jag dåligt. Jag var stressad, hade sömn- och magproblem, oro, ångest och kände mig ensam. Till slut så insåg jag att det var mina egna desperata försök att kontrollera allting runt omkring mig som satte käppar i hjulen. Det handlade inte så mycket om min egen hälsa egentligen, utan matkontrollerandet var bara ett tacksamt verktyg att ta till när allt annat runt omkring mig kändes som att det var i kaos. Jag hade dålig självkänsla och levde inte det liv jag ville leva. Dessutom var jag otroligt rädd för att förlora de människor jag brydde mig om. Jag tänkte att om jag bara kunde hitta den perfekta formeln för hälsa så skulle jag läka från alla mina sår, och ingen runt omkring mig skulle någonsin bli sjuk.
Hur skulle du beskriva din "matfilosofi" idag, och hur påverkar den din fysiska och psykiska hälsa?
– Idag är jag väldigt noga med att inte sätta upp några som helst restriktioner för mig själv vad gäller mat. Jag äter det mesta och fokuserar i första hand på att det ska smaka gott när jag lagar mat. Varje dag får jag öva på att lyssna på min kropp och på vad den faktiskt behöver. Många gånger går det emot mina idéer om vad jag "borde" behöva. Jag har också släppt tanken om att mat ska intas på vissa tider och inte på andra. Om jag är hungrig så äter jag, punkt. Jag behöver också regelbundet utsätta mig själv för den typen av situationer som jag tidigare tyckte var skrämmande, som till exempel att äta på restaurang eller äta sådant som betraktas som onyttigt. För att påminna mig själv om att det inte är någon fara. Inget kommer hända. När jag väl började släppa på kontrollerandet av maten så var det som att balans uppstod nästan som av sig själv! Jag började må bättre och kände det som att jag fick den energi jag behövde. Jag kunde slappna av mer, sova bättre och framförallt smälta maten bättre när den inte intogs under konstant inre stress. Viktigast av allt var att jag kunde börja kanalisera all den där energi jag tidigare slösat på att oroa mig över mat, in till mer kreativa syften och till att börja ta tag i de saker som skavde och genomföra förändringar.
Din bok innehåller även ritualer av olika slag. Kan du ge exempel på hur du använder dem i samband med måltider?
–Jag älskar att rama in dagen med olika små ritualer! De hjälper mig att vara mer närvarande och påminner mig om vad som är viktigt. En sådan ritual är att tacka maten. Förr kunde själva måltidssituationen vara ganska ångestladdad för mig. Jag ville gärna checka ut genom att scrolla på telefonen samtidigt eller äta så fort som möjligt. Nu försöker jag, så ofta jag kommer ihåg, ta en kort stund till att connecta med andetaget och skicka en tyst gest av tacksamhet till jorden som producerat råvarorna och till mig själv eller den som lagat maten. Under 3-5 andetag visualiserar jag råvarornas resa från skörd till tallrik, och passar på att känna efter hur jag mår och hur hungrig jag är. Den lilla ritualen får mig att uppskatta maten mer och äta långsammare med mer närvaro.

Här bjuder vi på ett comfort food-recept ur boken som verkligen gör skäl för sitt namn. En riktigt glassig shake med jordnötssmör, vanilj, apelsin, banan och bär!

Jordnötsshake med bär

Lyxig jordnötsshake med bär. (Foto: Agnes Gällhagen)

2 stora shakes
2 apelsiner
4 bananer i bitar, frysta
1 dl cashewnötter
3 msk jordnötssmör
3 msk hampafrön
2 dl växtmjölk
1 krm vaniljpulver
en nypa salt

Till servering:
Tinade eller färska bär, t ex hallon eller jordgubbar
jordnötssmör
ev kokosolja
kokoschips

 

Gör så här:

Tina bären och mosa dem lätt med en gaffel.
Skala apelsinerna och mixa alla ingredienser till en helt slät smoothie i en kraftfull blender.
Ringla lite jordnötssmör på insidan av två stora glas. Om jordnötssmöret är för hårt kan du värma det lite över ett vattenbad och eventuellt tillsätta lite kokosolja. Lägg i önskad mängd bär i botten. Fyll upp med smoothie och toppa med kokoschips.

Tips! Testa att mixa i 1–2 msk kakao för en chokladvariant.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!