Bitterörter är örter med ett stort innehåll av bittra ämnen med besk smak. Växter använder sig av dem som skydd mot skadedjur, men dessa ämnen har visat sig vara riktigt hälsosamma för människor och gynnsamma vid behandling vid mag- och tarmproblem.
När kroppens egna förmåga att tillverka tillräckliga mängder av gallsyra, bukspott och matsmältningsenzymer är otillräcklig får vi ofta symtom som ballongmage, magknip, gaser, uppkördhet och halsbränna. När spjälkningen, nedbrytningen, av fett och protein inte fungerar som det ska börjar tarminnehållet att jäsa vilket kan ge besvärande och även smärtande ballongmage.
LÄS OCKSÅ: Därför hjäper bitterämnen magen
Gallan kan vara orsaken
Matsmältningsbesvär som härrör till problem med gallan triggas ofta av fett, socker, halvfabrikat samt stekt och grillad mat. En del reagerar även på kål, lök, ägg, äpple och paprika.
LÄS OCKSÅ: Knip, uppkördhet eller obalans? Bitterörter löser dina magproblem
Stimulerar matsmältningen
De bitterämnen som finns i de örter som räknas som bitterörter stimulerar matsmältningen genom att reta smaklökarna längst bak på tungan. När de stimuleras ökar kroppens egen produktion av magsaft, enzymrik saliv, bukspott och galla, dessutom stimuleras tarmrörelserna. På så sätt minskar matsmältningsbesvär som ballongmage, uppkördhet, gaser och sura uppstötningar som annars uppstår av otillräcklig matsmältning. När tarmrörelserna stimuleras till att fungera bättre förbättras även näringsupptaget, vilket i sin tur stärker immunförsvaret.
LÄS OCKSÅ: Maskros och kronärtskocka kan lugna upprörda magar
Snabb effekt
Bitterörter ger ofta effekt redan efter 15 minuter och kan därför användas både akut och förebyggande. Vid förebyggande behandling kan örterna tas en till två gånger per dag under några veckor tills symtomen har upphört. Effekten av örterna förstärks nämligen över tid.
Minskade symptomen med 80 procent
En Schweizisk studie utförd på 75 personer mellan 18 till 70 år med mag- och tarmbesvär som smärta, knip, gasbildning och halsbränna visade att 95 procent av deltagarna som behandlades med bitterörter blev hjälpta. 72 av 75 deltagare upplevde lindring av sina symtom och i snitt minskade symtomen med över 80 procent procent. I studien användes Cynaramin, ett traditionellt växtbaserat läkemedel som innehåller pepparmynta, boldo, maskros och kronärtskocka.
Av Therese Hagberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Örter för bättre matsmältning
Cynaramin nnehåller en kombination av örter så som maskros, kronärtskocka, boldo och pepparmynta som extraheras färskt.
• Maskros fungerar vätskedrivande och blodrenande. Den stimulerar tömning av magsäck och tarm och ökar produktionen av galla.
• Boldo är en sydamerikansk ört som stimulerar gallproduktionen, är kramplösande och bakteriedödande. Dämpar uppkördhet. och skyddar mot mask och parasiter.
• Kronärtskocka är gynnsam för matsmältningen. Den skyddar levern, aktiverar produktionen av matsmältningsenzym och verkar antiinflammatoriskt.
• Pepparmynta är traditionellt använd vid matsmältningsproblem och känslig mage. Den stimulerar leverns funktion, lugnar mage och tarm och fungerar kramplösande.