Matsmältningsenzymer hjälper oss att bryta ned maten och göra näringen tillgänglig för kroppen. Matsmältningsenzymerna tillverkas i kroppen och har som uppgift att bryta ned protein, kolhydrater och fett. Enzymerna bryter ned och omvandlar födoämnen till kemiska strukturer. Först när de omvandlats kan de passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen och in i blodomloppet.
Om man misstänker att man lider brist på enzymer kan enzymtillskott vara ett alternativ. Brist på enzymer kan leda till svårigheter att bryta ner maten vilket kan ge besvär från stora delar av matsmältningssystemet.
LÄS OCKSÅ: Fungerande mage del 4: Fermenterat för mage och hälsa
Tillskott av enzymer
Att tillföra kroppen enzymer som tillskott kan innebära förbättrad matsmältning, förbättrat näringsupptag och minskade besvär med ballongmage och gaser. Enzymerna gynnar även immunförsvaret, det finns alltså många goda skäl till att se till att täcka behovet av matsmältningsenzymer.
Enzymer i saliven
Kolhydrater bryts bland annat ner av enzymet amylas. Amylas finns i vår saliv vilket gör att nedbrytandet av kolhydrater börjar redan i munhålan. Tänk då på att tugga maten länge, då får du en betydligt bättre matsmältning på grund av ökad enzymproduktion och salivutsöndring.
LÄS OCKSÅ: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa
Enzymer från kosten
Att nedbrytningen av kolhydrater fungerar som den ska påverkar produktionen av gallsalter och nedbrytningen av kolesterol positivt. Kolydraterna i frukt och grönt bryts ner av enzymet cellulas. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att den finns i frukten vi äter. Brist på cellulas leder till sämre näringsupptag.
Fytas finns i vegetabilier och bryter ner syror som finns i säd, nötter, frön, grönsaker och frukt. Enzymet aktiveras vid blötläggning eller groddning av exempelvis nötter och frön och gör näringen i livsmedlet mer lättupptagligt för kroppen.
Enzymer från bukspottskörteln
Fett bryts ner av enzymet lipas. Detta enzym utsöndras framförallt från bukspottskörteln och frisätts i tolvfingertarmen. Det stödjer även gallan.
LÄS OCKSÅ: Enzymer och örter mot livslånga magproblem
Enzymer i magsaften och tunntarmen
Protein bryts ner av flera olika enzym som exempelvis proteas, bromelain, pepsin, trypsin och papain.
Pepsin finns naturligt i magsaften, där nedbrytningen av protein börjar. Trypsin finns i tunntarmen och bryter ner det protein som pepsinet inte klarat av. Proteas, Bromelain och Papain bryter också ner protein och har även bra effekt på inflammationer.
Av Therese Hagberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Stressmage
Stress påverkar magen negativt och kan leda till både diarré och förstoppning. Det är inte heller ovanligt att få magont och halsbränna vid stress. Misstänker du att du har magbesvär på grund av stress? Försök minska den dagliga stressen, ät regelbundet och välj mat som är snäll mot magen, undvik hel och halvfabrikat och se över sömnen.
Hjälp att bryta ner laktos
Laktos bryts ner av enzymet laktas. Majoriteten av jordens befolkning är laktosintoleranta vilket beror på brist av enzymet laktas. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. När man har brist på laktas bryts laktosen istället ner av tarmbakterier. Det leder till buksmärtor, gasbildning och diarré. En genmutation har dock gjort att nordbor producerar ovanligt mycket laktas vilket gör att laktos i kosten tolereras bättre.
Lactozym hjälper
Ofta kan man välja laktosfria produkter och på så sätt undvika problem. Men ibland händer det naturligtvis att man ändå äter produkter med laktos – du kanske är bortbjuden på middag och inte vill ställa till problem för värden eller värdinnan. Då kan man använda sig av till exempel Holistic Lactozym som innehåller enzymer som hjälper dig bryta ner laktosen och hjälper både laktosintoleranta och de med överkänslighet mot mjölkproteiner.