Annons

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Redaktionen

28 september, 2022
Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar
Dela inlägget

En näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack i kärlen som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Du har säkert läst om hur nyttiga valnötter är och kanske äter du mer av dem i din vardagliga kost. Nu kan du också tillsätta mandlar. Enligt amerikanska forskare har mandlar en förebyggande effekt på hjärtsjukdomar men de innehåller också fibrer, bra fetter och E-vitamin som är bra för hyn.

LÄS OCKSÅ: Allt fler unga kvinnor dör i hjärt- och kärlsjukdom

Förbättrade kolesterolfunktionen

Det räcker med att äta en näve, eller mer exakt 43 gram per dag för att de goda hälsoeffekterna ska visa sig. Forskarna studerade 48 personer mellan 30 och 65 år som hade höga nivåer av LDL-kolesterolet. Studien pågick under två sexveckorsperioder och forskarna tog blodprov före och efter varje period. När studien var avklarad kunde man se att när man tillförde 43 gram mandlar varje dag så ökade det goda HDL-kolesterolet med 19 procent. Mandlarna förbättrade också kolesterolfunktionen med 6,4 procent, vilket resulterade i att mer plack avlägsnas från artärer. Plackbildning i blodkärlen är inte bra. Har det pågått under en längre tid så leder det så småningom till åderförkalkning som sen kan ge hjärt-kärlsjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Vad du bör veta om blodfetter

Annons

Ett bra komplement till en hälsosam kost

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och den enskilt största riskfaktorn är att risken att drabbas ökar ju äldre vi blir.

– Att äta mandlar är inget botemedel mot hjärtsjukdomar, men när de äts med måtta och speciellt när de äts i stället för mat med lägre näringsvärde är mandlar ett bra komplement till en redan hälsosam diet, säger en av huvudförfattare i studien, professor Penny Kris-Etherton, vid Pennsylvania State University.

Resultaten publicerades i Journal of Nutrition.

Av Inger Palm

Annons