Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pojke och man skrattar med raklödder i ansiktet

Manlig hudvård – en växande trend 

Sara Nomberg tips till män!  

Huden hos män skiljer sig inte markant från kvinnors. Det går alltså utmärkt att ha samma hudvård för män och kvinnor. Fokusera hellre på hudvård anpassat efter din hudtyp just nu: torr, känslig mogen och så vidare, oavsett vilket kön du identifierar dig med. Och se efter vilken påfrestning du utsätter huden för, oavsett om det är rakning, smink eller mycket sol. Ju mer påfrestning desto viktigare att vårda huden och stärka den! 

Intresset för hudvård bland män har ökat och idag är det mer accepterat att ta hand om sin hud som man. Detta skifte syns i såväl annonser som i badrumshyllorna. Här är hudvårdsexpertens tips för just mannens hy!

Ja det har hänt mycket på marknaden för manlig hudvård och -skönhet. Alltifrån ansiktskrämer till hårserum för män syns i butikerna idag. 

– Intresset för hudvård bland män är betydligt högre idag än för några år sedan och det speglas också på marknaden där vi ser allt fler män ta plats i annonsering för hudvård samt fler produkter riktade till män. Nu har de flesta män några hudvårdsprodukter i badrumsskåpet. Vissa har de köpt själva och vissa har de fått i gåva, berättar Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg, som själv tycker att den här utvecklingen är jätterolig.

 

LÄS OCKSÅ: Därför får man rynkor

Allt fler män köper själva sin hudvård 

Tidigare var det oftare kvinnorna som köpte hudvård till männen, men idag ser vi alltså fler män som köper hudvård till sig själva. Det är helt enkelt mer accepterat i samhället att män köper och konsumerar hudvård nu, säger Sara. 

Sara Nomberg

Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg ser ett växande intresse för manlig hudvård.

Vilken typ av skönhetsvård intresserar sig män mest för?  

– Jag skulle säga att det är kroppsprodukter och hårvård som dominerar, som parfym, deodorant/antiperspirant, hårvax och hårgelé. Ansiktsvård är något som blivit mer populärt på senare tid och jag skulle säga att det främst handlar om mjukgörande produkter, som ansiktskräm. 

 

LÄS OCKSÅ: Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Tydligt vilka män som tar hand om sin hud 

Sara Nomberg menar att man ofta kan se tydligt vilka män som verkligen tar hand om sin ansiktshud.  

– Framför allt hos män som rakar sig, då deras hud lätt kan bli torr, fnasig och irriterad. Men de kan enkelt råda bot på det problemet om de tar hand om den rakade huden efteråt. 

Hur ser det ekologiska hudvårdsutbudet ut för män, samt männens intresse för det? 

 

– Det utbudet skulle jag dock fortfarande klassa som litet. Men jag tror absolut att intresset för den gröna hudvården ökar i takt med att hudvård överlag ökar. Jag som jobbar främst med oljerengöring av huden, tycker att det är så roligt att vi ser allt fler män som läser på om den metoden (OCM-metoden). Vi ser allt fler män som konsumerar den typen av ekologisk hudvård.  

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Vad bör dagens moderna man fokusera på i sin hudvårdsrutin om han har ont om tid? 

– De två moment som är viktiga för att bibehålla en frisk och hälsosam hud i ansiktet, oavsett rakning eller ej, är rengöring och insmörjning. Lägg fokus på att ha en daglig rengöringsrutin där du på kvällen tvättar ansiktet innan läggdags. Det ger en fräsch hud och du får bort all smuts, avgaser och överskottsfett från dagen. Du kan självklart göra rengöringssteget även i duschen, men då med rätt produkter anpassade för just ansiktet. 

Av Carolina Eriksson


Sara Nomberg tips till män!  

Huden hos män skiljer sig inte markant från kvinnors. Det går alltså utmärkt att ha samma hudvård för män och kvinnor. Fokusera hellre på hudvård anpassat efter din hudtyp just nu: torr, känslig mogen och så vidare, oavsett vilket kön du identifierar dig med. Och se efter vilken påfrestning du utsätter huden för, oavsett om det är rakning, smink eller mycket sol. Ju mer påfrestning desto viktigare att vårda huden och stärka den! 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

 

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta.