Stora förändringar i livet kan ställa till det med mat-och-sovklockan. Margareta Myllgren flyttade till Stockholm från småländska Vimmerby hösten 2015. Hon fick jobb som undersköterska på ett äldreboende och de stora omställningarna från lugnet i den lilla staden till stressen i Stockholm med allt vad det innebar, gjorde att Margareta började sova dåligt.
I Vimmerby jobbade Margareta Myllgren, 60 år, både som massör och som undersköterska. Men hon kände att det var dags med ett miljöombyte, vilket gjorde att hon bestämde sig för att flytta upp till Stockholm.
– Jag fick jobb som undersköterska på ett äldreboende. Men som provanställd fick jag kvällspassen som slutar klockan elva och det gjorde att jag hade svårt att varva ner på kvällarna, berättar Margareta.
LÄS OCKSÅ: 7 annorlunda tips för bättre sömn
En stressig tid både privat och på jobbet
Under hela den vintern sov hon oroligt och när hon väl somnade vaknade Margareta ofta flera gånger per natt.
– Då gick jag på toaletten eller så satte jag mig upp en stund i sängen en stund för att skingra tankarna. Sen tog det alltid ett bra tag innan jag kunde somna om igen, berättar hon.
Förutom de sena arbetspassen blev Margaretas pappa sjuk strax efter jul samma vinter och han avled några veckor senare.
– På min lediga tid pendlade jag från Stockholm till Vimmerby för att vara med pappa och det gjorde ju också att jag kände mig mer stressad och det gick ut över sömnen, säger Margareta.
LÄS OCKSÅ: Sömn boostar inlärningsförmågan
I mars förra året fick Margareta höra talas om kosttillskottet Adapt Lugn.
– Jag kände genast att jag ville prova och jag blev positivt överraskad att det fungerade så himla bra. Jag blev trött en halvtimma efter att jag tagit medlet vilket gjorde att jag somnade med en gång. Efter en vecka minns jag att jag inte längre vaknade på natten och behövde gå på toaletten. Jag började sova riktigt gott och det var så härligt att känna sig utvilad på morgonen igen, säger Margareta.
Sömn aktiverar immunsystenen
När vi sover aktiveras kroppens immunsystem samtidigt som produktionen av stresshormoner minskar.
Ett test där man gav Adapt Lugn 36 personer som led av sömnlöshet, visade att de som fick tillskottet somnade snabbare och sov längre. De behöll även REM-sömnen, den sömnfas som är viktig för kroppens återhämtning. De flesta konventionella läkemedel mot sömnproblem tar bort REM-sömnen, vilket gör att man inte känner sig utvilad när man vaknar trots att man sovit i många timmar. Deltagarna upplevde även att, förutom att sömnen blivit mycket bättre, så blev de piggare, fick mer energi men också en större självkänsla.
LÄS OCKSÅ: Balansera ditt hormonsystem med god sömn
Blev piggare och gladare
– Det finns ingenting som är så jobbigt som att vakna på natten och ligga och grubbla och ha svårt att somna om. För lite nattsömn medför ju också att man inte fungerar på dagen. När jag äntligen fann det som hjälpte mig hade jag haft sömnstörningar i flera månader säger Margareta.
Nu är Margareta fast anställd inom psykiatrin på Lidingö och om stressen följer med henne hem och det blir svårt att gå ner i varv på kvällarna så tar Margareta fram flaskan med det rogivande innehållet.
– Det var verkligen intressant att stressen rann av mig så snabbt. Efter en tid märkte jag också att kvaliteten på sömnen blev bättre. Att vakna utvilad efter en så lång tid med problem är helt underbart. Hela jag fungerade igen. När jag inte sov på nätterna kunde jag stressa upp mig över småsaker men när sömnen fungerade igen så förhöll jag mig precis som förut till saker som hände runt omkring mig, säger Margareta.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Stress kan störa sömnen
En vanlig orsak till problem med sömnen är oro och stress. Känslor som gör att ditt sympatiska stressystem, det icke viljestyrda, är för aktivt när det är dags att sova. Stressystemet håller kvar kortisolnivån på en hög nivå så att du får svårt att somna. Att leva med för hög kortisolnivå är skadligt. Det gör dig trött, din muskelmassa minskar och nattsömnen störs. För höga nivåer av kortisol ökar aptiten och minskar sexlusten. Därför är det viktigt att hålla kortisolet på rätt nivå och i balans under hela dygnet. När kroppen fungerar som den ska så ska den normala halten kortisol vara nästan obefintlig vid sänggående för att kroppen ska kunna varva ner så att du lättare kan somna. På morgonen, efter en avslutad sömncykel och direkt när du vaknar stiger halten av kortisol kraftigt. Det gör att du känner dig pigg. Men om stressen har varit för hög under dagen eller om du fått för lite sömn så leder det till att kortisolvärdena inte hinner gå ner tillräckligt under natten. Då får kroppen och nervsystem inte den tid den behöver för att reparera och bygga upp sig igen.