Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.
Destination: Tokyo
Salladen innehåller flera av skönhetskökets mest potenta råvaror, inklusive lax som briserar av glowbringande fettsyran omega-3.
Marias magiska sashimisallad
Portioner: 2 st
Tid: Ca 20 min
Ingredienser:
200 g lax av sashimikvalitet
2 ½ dl frysta sojabönor
1 mango, gärna
omogen
½ gurka
1 kruka koriander
2 msk svarta sesamfrön
50 g ärtskott
1 avokado
Misodressing
1 lime, saften
¾ dl vit miso
1 msk risvinäger (välj en sockerfri variant, t ex Clearspring Brown Rice Vinegar)
1 msk sesamolja
3 msk coconut aminos
Topping
50 g rostade och saltade cashew- nötter
Gör så här:
1. Börja med att mixa alla ingredienser till dressingen. Ställ in i kylen.
2. Koka sojabönorna enligt paketets anvisning ca 2 minuter, Skölj av dem i kallt vatten.
3. Skala och skär strimlor av mangon med potatis-skalare.
4. Hacka gurkan grovt. Grovhacka koriander och ärtskott. Blanda gurka, ärtskott och koriander i en skål.
5. Häll upp sesamfrön på en tallrik och vänd runt laxen däri tills alla sidor är täckta av frön. Skär upp laxen i halvcentimeter breda skivor.
6. Fördela gurksalladen i skålar. Lägg på skivad avokado och lax. Strö över cashewnötter och ringla över misodressing.
Destination: Los Angeles
En fluffig proteinsmoothie i regnbågspalett höjer garanterat både hud och humör.
Cosmic protein shake
Portioner: 1 st
Tid: 10 min
Ingredienser:
Blå
1 dl vegomjölk
½ tsk vaniljpulver
1 skopa vassleprotein med vaniljsmak
225 g frysta stora amerikanska blåbär
1 tsk kardemumma
Rosa
½ dl vegomjölk
½ tsk vaniljpulver
1 skopa vassleprotein med vaniljsmak
200g frysta jordgubbar
Grön
½ dl vegomjölk
½ tsk vaniljpulver
1 skopa vassleprotein med vaniljsmak
200g fryst mango
50 g babyspenat
1–2 tsk spirulinapulver
GUL
½ dl vegomjölk
½ tsk vaniljpulver
1 skopa vassleprotein med vaniljsmak
200 g fryst mango
Gör så här:
1. Mixa ingredienserna till varje lager var för sig i en liten matberedare.
2. Mixa tills konsistensen är helt jämn och fluffig.
3. Skopa vartefter upp i glas och ställ in i frysen mellan varje lager för att förhindra att shaken smälter.
4. Servera direkt när sista lagret är klart och har skopats upp.
Destination: Stockholm
En ståtlig sommartårta som får kollagenet och lyckotårarna att spruta! Och ja, tårtan fungerar givetvis lika bra alla dagar på året!
Sommartårta
Portioner: 8–10 portioner
Tid: Ca 1 h
Ingredienser:
Bottnar
6 äggvitor
2 dl kokossocker
4 dl mandelmjöl
CHIASYLT
450 g frysta hallon 3 msk chiafrön
½–1 msk lönnsirap 1 lime, saften
Till montering
500 ml kokosgrädde
1 liter jordgubbar
½ lime, skalet
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Vispa äggvitorna på medelhastighet tills det börjar skumma.
3. Häll i sockret lite i taget och fortsätt vispa tills det blivit ett tjockare fluff, vispa snabbt på slutet så att det blir riktigt fluffigt.
4. Vänd försiktigt ner mandelmjölet i skummet med en slickepott.
5. Häll smeten i två springformar, 20 cm i diameter, eller bred ut två lika stora rundlar med smet på två plåtar med bakplåtspapper.
6. Grädda bottnarna i mitten av ugnen 15–20 minuter, de ska ha fått färg och inte vara kletiga i mitten när de är klara.
7. Skär försiktigt runt kanterna när bottnarna svalnat och ta ur dem ur formarna.
8. Lägg hallonen i en kastrull och låt koka 1 minut. Mosa dem med gaffel, låt svalna och rör ner chiafrön, lönnsirap och limesaft. Låt sylten svälla i minst 30 minuter.
10. Vispa kokosgrädden (se tips).
11. Skär jord-gubbarna i skivor. Montera tårtan genom att varva bottnarna med chiasylt och kokosgrädde.
12. Toppa tårtan med kokosgrädde och massor av färska jordgubbar.
13. Avsluta med att riva över limeskal.
Tips:
Kokosgrädde kan vara lite knepigt att få till rätt konsistens på och olika märken är olika vispbara, så köp hem några burkar extra så att du har marginal. Låt alltid burkarna stå ett dygn i kylskåp innan vispning, var nitisk med att inte få med något vatten i vispbunken och kyl bunke och vispar noga innan du sätter igång att vispa.
Av Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood.