Martina Johansson: "Magnesium har förbättrat mitt liv" | Kurera.se
Martina Johansson

Martina Johansson: “Magnesium har förbättrat mitt liv”

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne.
Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra.
Fjärde personen ut: Biohackern och succébloggaren Martina Johansson.

Martina Johansson beskriver sig själv som en analytisk och introvert biohacker vars största intressen är ny och cool teknik, biohacking, hälsa, träning samt att hitta knep för att må bättre och vara friskare.
Martina Johansson är nyligen hemflyttad till Stockholm från Kina där hon under flera år jobbat som medicinteknisk ingenjör i Shanghai. Hon skriver böcker på fritiden och har bland annat skrivit: ”Magstarkt! En bok om tarmflorans betydelse för hälsan”, ”Hormonbibeln – Hormonoptimering för den moderna människan” och ”Beroendehjärnan – Mekanismerna bakom socker- och matberoendet”. Dessutom driver hon en av Sveriges mest framgångsrika hälsobloggar: martinajohansson.se.

 

Givetvis är vi nyfikna på hur hon svarar på följande fråga:

Vilka kosttillskott bör man prioritera, rent generellt, och vilka äter du personligen?
– Jag anser att folk, generellt, ska äta tillskott med magnesium och D-vitamin. Många har brist på dessa utan att veta om det. Förstoppning, nervositet, ångest och oro kan ibland bero på låga magnesiumnivåer i kroppen. Likaså oregelbunden hjärtrytm eller förhöjd puls, berättar Martina och fortsätter:
– Jag åtgärdade många av mina hälsoproblem när jag började äta magnesium och nu kan jag inte tänka mig att vara utan! Man kan säga att magnesium på många sätt har förbättrat mitt liv. Magnesium är ett otroligt viktigt mineral i kroppen som ökar aktiviteten hos mer än 300 olika enzymer, aktiverar nervkanaler och har en roll i synaps-plasticitet, vilket innebär utveckling och anpassning av nya synapser som påverkar inlärning, minne, etcetera.

Läs också: Martina Johansson: "Större effekt av dina tillskott? Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos"

Utan D-vitamin kan inte immunförsvaret fungera korrekt
– D-vitamin är inte så mycket en vitamin som det är en viktig intermediär i immunförsvaret. Med för låga D-vitaminnivåer kan inte immunförsvaret fungera korrekt. Och man ska känna till att ett svagt immunförsvar kan innebära långt fler negativa hälsoeffekter än att man lättare får förkylningar, säger Martina.

Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”

Påverkar den psykiska hälsan
Hon fortsätter:
– D-vitamin påverkar också den psykiska hälsan. Om du ofta känner dig deppig, nedstämd och slö under vinterhalvåret kan du med fördel investera i ett bra D-vitamintillskott. Köp i flytande form för det har bäst upptag.

 

Vilka kosttillskott äter du själv?
– Utöver magnesium tar jag zink för att öka mina testosteronnivåer på naturlig väg och MSM, alltså svavel, för bättre tillväxt av hår och naglar samt avgiftning. Jag cyklar alla mina tillskott och äter aldrig samma under längre period utom magnesium. Resterande byts ut efter säsong och efter behov!

Läs också: Så köper du rätt sorts magnesium!

Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.