Det är helt normalt att ha gaser i magen, dessa bildas när vi äter och matsmältningsprocessen är i gång och tarmbakterierna bearbetar maten som finns i magen. Då startar en jäsningsprocess som leder till att gaser trycks ut av tarmen.
Men visst är det lite jobbigt att mat som vi gillar och vill äta mer av – för att den i många fall är god, näringsrik och hälsosam – samtidigt gör oss mer gasiga? Å andra sidan finns det förstås gasbildande ”mat” som inte gör något gott för hälsan och som vi faktiskt kan lära oss att äta mindre av; som olika sötsaker, sötningsmedel och processad mat.
LÄS OCKSÅ: Så slipper du uppblåst mage
Fibrer och sockerarter skapar gas
Men vad är det som gör att vissa livsmedel får dig att prutta? Viss mat innehåller ämnen som skapar gas när de bryts ned av bakterier i tarmen. De kan innehålla svårsmälta fibrer eller sockerarter (till exempel sorbitol, fruktos) som kroppen har svårt att smälta.
Man brukar (bland annat in om behandling av IBS) prata om att vissa livsmedel har högt så kallat FODMAP. Det är en förkortning för: Fermenterbara, Oligo-, Di-, Mono-sackarider och Polyoler, som är ämnen som kan orsaka ökad jäsning i tarmarna och därmed mer gaser.
Men du kan också bli gasig av att du äter och dricker för fort och därmed andas in för mycket luft som sedan kommer ut i form av rapar eller pruttar. I vissa fall kan problem med mycket gaser i magen också bero på gluten- eller laktosintolerans, eller på IBS och andra tarmsjukdomar.
Här är livsmedlen som kan göra dig extra gasig!
- Bönor
- Mjölk och andra mejeriprodukter
- Hårda karameller/godis
- Tuggummi
- Lök
- Processad mat
- Brysselkål
- Broccoli
- Blomkål
- Torkad frukt
- Persikor
- Päron
- Spannmål, som vete och havre. (Visste du att ris är det enda spannmålet som inte leder till extra gaser?)
Och några knep för att släppa mindre luft
…samt minska risk för ballongmage
- Ät mindre av mat som gör dig gasig, som FODMAPs
- Ät långsammare, så att du sväljer mindre luft när du äter
- Bajsa när du behöver, och släpp ut gaserna när du behöver (om det går)
- Ta tillskott med probiotika
- Ät små portioner
- Tugga maten ordentligt
- Tänk på hållningen (sträck på dig, till en upprätt position)
- Ta hjälp av en värmedyna på magen
- Ta hjälp av bitterörter, som kan lindra uppkörd och gasig mage, som maskros och pepparmynta
- Rör på dig! Fysisk aktivitet gör att gaserna får lättare att röra sig genom tarmarna
- Undvik kolsyrade drycker, som läsk
- Tugga inte tuggummi, som gör att du sväljer både mycket luft och får i dig sötningsmedel/socker
- Se till att få återhämtning om du är stressad
Källor: Healthine, Janusinfo, Min doktor mfl
Av Carolina Eriksson