Annons
Annons

Maten som får dig att prutta mest

Visste du att en vanlig person pruttar i snitt 10-25 gånger per dag?  Även om det är normalt att släppa väder regelbundet, så finns det ett gäng livsmedel att undvika – och lika många saker att tänka på –  om du vill minska på gaserna i magen.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
15 oktober, 2023
Kvinna i gul tröja håller för näsan mot blå bakgrund

Det är helt normalt att ha gaser i magen, dessa bildas när vi äter och matsmältningsprocessen är i gång och tarmbakterierna bearbetar maten som finns i magen. Då startar en jäsningsprocess som leder till att gaser trycks ut av tarmen.

Men visst är det lite jobbigt att mat som vi gillar och vill äta mer av – för att den i många fall är god, näringsrik och hälsosam – samtidigt gör oss mer gasiga? Å andra sidan finns det förstås gasbildande ”mat” som inte gör något gott för hälsan och som vi faktiskt kan lära oss att äta mindre av; som olika sötsaker, sötningsmedel och processad mat.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du uppblåst mage

Fibrer och sockerarter skapar gas

Men vad är det som gör att vissa livsmedel får dig att prutta? Viss mat innehåller ämnen som skapar gas när de bryts ned av bakterier i tarmen.  De kan innehålla svårsmälta fibrer eller sockerarter (till exempel sorbitol, fruktos) som kroppen har svårt att smälta.

Man brukar (bland annat in om behandling av IBS) prata om att vissa livsmedel har högt så kallat FODMAP. Det är en förkortning för: Fermenterbara, Oligo-, Di-, Mono-sackarider och Polyoler, som är ämnen som kan orsaka ökad jäsning i tarmarna och därmed mer gaser.

Men du kan också bli gasig av att du äter och dricker för fort och därmed andas in för mycket luft som sedan kommer ut i form av rapar eller pruttar. I vissa fall kan problem med mycket gaser i magen också bero på gluten- eller laktosintolerans, eller på IBS och andra tarmsjukdomar.

Här är livsmedlen som kan göra dig extra gasig!

  1. Bönor
  2. Mjölk och andra mejeriprodukter
  3. Hårda karameller/godis
  4. Tuggummi
  5. Lök
  6. Processad mat
  7. Brysselkål
  8. Broccoli
  9. Blomkål
  10. Torkad frukt
  11. Persikor
  12. Päron
  13. Spannmål, som vete och havre. (Visste du att ris är det enda spannmålet som inte leder till extra gaser?)

Och några knep för att släppa mindre luft

…samt minska risk för ballongmage

  1. Ät mindre av mat som gör dig gasig, som FODMAPs
  2. Ät långsammare, så att du sväljer mindre luft när du äter
  3. Bajsa när du behöver, och släpp ut gaserna när du behöver (om det går)
  4. Ta tillskott med probiotika
  5. Ät små portioner
  6. Tugga maten ordentligt
  7. Tänk på hållningen (sträck på dig, till en upprätt position)
  8. Ta hjälp av en värmedyna på magen
  9. Ta hjälp av bitterörter, som kan lindra uppkörd och gasig mage, som maskros och pepparmynta
  10. Rör på dig! Fysisk aktivitet gör att gaserna får lättare att röra sig genom tarmarna
  11. Undvik kolsyrade drycker, som läsk
  12. Tugga inte tuggummi, som gör att du sväljer både mycket luft och får i dig sötningsmedel/socker
  13. Se till att få återhämtning om du är stressad

Källor: Healthine, Janusinfo, Min doktor mfl

Av Carolina Eriksson 

Annons
Annons