Nu vill regeringen skärpa lagstiftningen kring matfusk.
I ett nytt lagförslag föreslår de att allvarliga brott mot livsmedelslagen ska kunna resultera i fängelse i högst två år.
– Det ska kosta att lura konsumenterna, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Åsna i grillkorven, fläsk i nötfärsen, lingonsylt av tranbär, sockrad honung och vitling som säljs som torsk. Livsmedelsfusk är mycket lönsamt och har under en lång tid varit ett växande problem.
Livsmedelsfusk har länge lönat sig
2014 efterlyste Livsmedelsverket att Sverige återinför fängelsestraff för grovt fusk med livsmedel. Den möjligheten togs nämligen bort 2006. Efter hästköttskandalen 2013 gick EU-ländernas livsmedelsmyndigheter samman i nätverket Food Fraud Network och skapade ett gemensamt varnings- och informationssystem om matfusk som kom igång 2015.
Samtidigt föreslog EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott att bötesbeloppen ska vara dubbelt så stora som ”förtjänsten” av fusket. I nuläget är böterna så låga att brottslighet ändå lönar sig, menar Livsmedelsverket.
► Läs också: Socker i honung och fel fisknamn – EU-tillslag mot matbedrägerier
Förslag på att matfusk ska kunna ge fängelse
I mars 2016 beslutade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att ge expeditions- och rättschefen Mats Wiberg i uppdrag att se över frågor om straffskalan och sanktionsavgifter på områdena livsmedel, foder, animaliska biprodukter och djurskydd. I fredags, den tionde mars, skickade regeringen ut förslaget som uppdraget resulterade i ut på remiss. Remissen går ut på att regeringen vill att allvarliga brott mot livsmedelslagen ska kunna ge fängelsestraff upp till två år.
”Matfusk är oacceptabelt”
I en pressmeddelande från regeringen förklarar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) mer om varför:
– Matfusk är oacceptabelt. Det skadar förtroendet för svenska livsmedel och det svenska varumärket, som står för hållbarhet, god djurhållning och låg antibiotikaanvändning. Det är därför viktigt att Sverige signalerar att brott mot livsmedelslagen tas på största allvar. Det ska kosta att lura konsumenterna.
► Läs också: Utbrett fusk med honung
Fängelse inte ett alternativ idagsläget
Det förslag som nu är ute på remiss innehåller en rejäl skärpning av straffskalan där allvarliga brott mot livsmedelslagen ska kunna ge fängelse i högst två år. Tidigare fanns inte fängelsestraff med i straffskalan.
Sanktionsavgiftssystem för mindre överträdelser föreslås
Regeringen föreslår även att ett system med sanktionsavgifter för vissa mindre allvarliga överträdelser införs, som till exempel då administrativa bestämmelser brutits. Detta ska hanteras av kontrollmyndigheterna. Det kommer fortfarande att vara möjligt att döma ut bötesstraff för andra överträdelser än de som omfattas av sanktionsavgiftssystemet.
Lagändringarna ska, enligt förslaget, träda i kraft den 1 juli 2018.
► Läs också: Här är kandidaterna till antipriset Årets matbluff 2016
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!