Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Bananer

Vad innehåller maten – egentligen?

Visste du att vi årligen får i oss sex till sju kilo livsmedelstillsatser? Att läsa innehållsdeklarationen på det vi lägger i varukorgen kan vara rena skräckupplevelsen. – Våga granska och ställ krav på våra livsmedelsproducenter, både för din hälsas skull men också miljöns, uppmanar Kureras kostrådgivare Carolin Helt. 

Efter att jag har läst journalisten Mats-Eric Nilsson bok, ”Den hemlige kocken”, som handlar om det okända fusket med maten på våra tallrikar, synar jag alla livsmedel med lupp innan de hamnar i varukorgen. I genomsnitt får vi varje år i oss 6-7 kilo livsmedelstillsatser av olika slag.
Nio av tio tillsatser förändrar matens färg, smak, konsistens eller ytskiktets egenskaper. Den tionde tillsatsen har en konserverande effekt.

Förtjockningsmedel för att öka volymen

För att fabriksbakat bröd ska upplevas som färskt, trots att det inte är det, kan brödet innehålla upp till 16 kemikalier. Redan på 1960-talet upptäcktes ett sätt att slippa låta degarna jäsa ett par timmar. Genom att med höghastighetsmixrar pumpa in vatten och luft i degen, dubbla jästmängden, tillsätta kemiska antioxidanter och härdat fett fick man fram brödets rätta struktur. Metoden minskade kostnaderna och gjorde att man fick ut mer bröd per mjölsäck, dessutom med ett billigare vete med lägre proteininnehåll.
Stärkelse och andra förtjockningsmedel tillsätts för att öka livsmedlets volym och ge den en jämnare och mer attraktiv konsistens. Den billiga stärkelsen utvinns ur majs och ersätter ofta dyrare ingredienser. Det ersätter ofta frukten i fruktyoghurten och fettet i lightprodukter.

 

Ytbehandlingsmedel för att förhindra skum

När det står modifierad stärkelse på förpackningarna innebär det att produkterna förändrats kemiskt för att öka dess naturliga förtjockningsförmåga. Modifierad stärkelse har ett lågt näringsvärde och är i de flesta fall kaloririk. För att blanda sådant som normalt skär sig, till exempel olja och vatten, används emulgerings- och stabiliseringsmedel. Man använder även ytbehandlingsmedel som förändrar egenskaperna hos vätskor för att på konstlad väg åstadkomma helt olika effekter beroende på vilket ämne som används som till exempel att skapa eller förhindra skum.

Med färgämnen upplevs maten mer aptitlig

Många av de färgämnen som används är syntetiska. De så kallade azofärgerna utvanns ursprungligen ur stenkol men tillverkas numera helt kemiskt i laboratorier. På 1980-talet blev de totalförbjudna i Sverige då de orsakade allergiska reaktioner. Genom att vi numera är en del av EU är de tillåtna igen. Färgämnen finns i mängder av livsmedel och syftet är att få maten att upplevas mer aptitlig. I många fall tillsätts färgämnen för att dölja ingrediensernas låga kvalité.

15 miljoner kilo syntetiska sötningsmedel per år

Förutom socker finns det 13 olika konstgjorda substanser som används som sötningsmedel. Jordens befolkning konsumerar uppskattningsvis 15 000 000 kilo sötningsmedel varje år. Olika sockerarter och syntetiska sötningsmedel ingår i en lång rad livsmedel. Även produkter som inte uppfattas som direkt söta, exempelvis bredbara pålägg, skinka och färdigrätter.

Av vilket skäl måste en smak förstärkas?

Jo , för att ingredienserna i exempelvis färdigmat är så undermåliga att de redan från början smakar för lite eller för att de tappar smak under tillverkningsprocessen. Den mest kända och äldsta substansen är mononatriumglutamat, E621, som trots att den orsakar hälsoproblem hos överkänsliga personer, är tillåten i Sverige. Finns E621 med i innehållsförteckningen kan du räkna med råvaror av låg kvalité.

Få vet hur riktig vanilj smakar

Det finns drygt 4500 olika aromämnen som förekommer i processade varor på butikernas hyllor. Aromämnen nyttjas frekvent och spelar en stor roll i livsmedelsproduktionen men kontrolleras mindre noggrant än andra tillsatser. Enligt reglerna räcker det med att tillverkaren sätter ut ”aromer ”eller ”aromämnen” på innehållsdeklarationen.
Vanilj är en av världens mest omtyckta smaker. Men bara 2-3 procent av den vaniljsmak som används jorden runt härrör från den exotiska orkidé som gett smaken dess namn. Resten är mer eller mindre välgjort fusk från petrokemisk industri som är en restprodukt från oljeindustrin alternativt från rötad granved. Sammanlagt produceras 12 000 000 kilo konstgjord vaniljsmak varje år.

 

LÄS OCKSÅ: "Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Ekologisk mat

Det är inte omöjligt att köpa bra mat i vanliga butiker men det kräver tid och ett noggrant läsande på etiketterna. Välj ekologiskt odlad mat. Ekologisk odling är att bedriva jordbruk i samspel med naturen. Man ersätter användningen av kemisk gödning och besprutning genom att nyttja och stimulera naturliga processer för att bevara jordens bördighet och motverka angrepp på grödan. Biologiska bekämpningsmedel får användas. Detta minimerar risken för att kemiska bekämpningsmedel hamnar i våra livsmedel.

Besprutade bananer

Visste du att till en hektar vanlig bananodling går det årligen åt 50 kilo bekämpningsmedel? Jämför detta med potatis som är vår mest besprutade gröda i Sverige som ”endast” får ta emot 9 % i jämförelse.
I ekologisk odling får jorden mycket organisk gödsel som innehåller alla ämnen som växterna behöver, vilket resulterar i att vi får i oss mer av de viktiga näringsämnena.Satsa på grönsaker som är säsongsanpassade, räkna inte med att få tag på obesprutade tomater med bra näringsvärde under januari månad, då är brysselkål och grönkål ett bättre alternativ.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

För lite viktiga näringsämnen

Att urskillningslöst tro att ”så länge jag äter en varierad kost, får jag i mig allt jag behöver”, är nog en sanning med modifikation. Resultatet blir snarare för lite av de viktiga näringsämnen som behövs och för mycket av kemiska tillsatser.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.