Bananer

Vad innehåller maten – egentligen?

Visste du att vi årligen får i oss sex till sju kilo livsmedelstillsatser? Att läsa innehållsdeklarationen på det vi lägger i varukorgen kan vara rena skräckupplevelsen.
– Våga granska och ställ krav på våra livsmedelsproducenter, både för din hälsas skull men också miljöns, uppmanar Kureras kostrådgivare Carolin Helt. 

Efter att jag har läst journalisten Mats-Eric Nilsson bok, ”Den hemlige kocken”, som handlar om det okända fusket med maten på våra tallrikar, synar jag alla livsmedel med lupp innan de hamnar i varukorgen. I genomsnitt får vi varje år i oss 6-7 kilo livsmedelstillsatser av olika slag.
Nio av tio tillsatser förändrar matens färg, smak, konsistens eller ytskiktets egenskaper. Den tionde tillsatsen har en konserverande effekt.

Förtjockningsmedel för att öka volymen
För att fabriksbakat bröd ska upplevas som färskt, trots att det inte är det, kan brödet innehålla upp till 16 kemikalier. Redan på 1960-talet upptäcktes ett sätt att slippa låta degarna jäsa ett par timmar. Genom att med höghastighetsmixrar pumpa in vatten och luft i degen, dubbla jästmängden, tillsätta kemiska antioxidanter och härdat fett fick man fram brödets rätta struktur. Metoden minskade kostnaderna och gjorde att man fick ut mer bröd per mjölsäck, dessutom med ett billigare vete med lägre proteininnehåll.
Stärkelse och andra förtjockningsmedel tillsätts för att öka livsmedlets volym och ge den en jämnare och mer attraktiv konsistens. Den billiga stärkelsen utvinns ur majs och ersätter ofta dyrare ingredienser. Det ersätter ofta frukten i fruktyoghurten och fettet i lightprodukter.

 

Ytbehandlingsmedel för att förhindra skum
När det står modifierad stärkelse på förpackningarna innebär det att produkterna förändrats kemiskt för att öka dess naturliga förtjockningsförmåga. Modifierad stärkelse har ett lågt näringsvärde och är i de flesta fall kaloririk. För att blanda sådant som normalt skär sig, till exempel olja och vatten, används emulgerings- och stabiliseringsmedel. Man använder även ytbehandlingsmedel som förändrar egenskaperna hos vätskor för att på konstlad väg åstadkomma helt olika effekter beroende på vilket ämne som används som till exempel att skapa eller förhindra skum.

Med färgämnen upplevs maten mer aptitlig
Många av de färgämnen som används är syntetiska. De så kallade azofärgerna utvanns ursprungligen ur stenkol men tillverkas numera helt kemiskt i laboratorier. På 1980-talet blev de totalförbjudna i Sverige då de orsakade allergiska reaktioner. Genom att vi numera är en del av EU är de tillåtna igen. Färgämnen finns i mängder av livsmedel och syftet är att få maten att upplevas mer aptitlig. I många fall tillsätts färgämnen för att dölja ingrediensernas låga kvalité.

15 miljoner kilo syntetiska sötningsmedel per år
Förutom socker finns det 13 olika konstgjorda substanser som används som sötningsmedel. Jordens befolkning konsumerar uppskattningsvis 15 000 000 kilo sötningsmedel varje år. Olika sockerarter och syntetiska sötningsmedel ingår i en lång rad livsmedel. Även produkter som inte uppfattas som direkt söta, exempelvis bredbara pålägg, skinka och färdigrätter.

Av vilket skäl måste en smak förstärkas?
Jo , för att ingredienserna i exempelvis färdigmat är så undermåliga att de redan från början smakar för lite eller för att de tappar smak under tillverkningsprocessen. Den mest kända och äldsta substansen är mononatriumglutamat, E621, som trots att den orsakar hälsoproblem hos överkänsliga personer, är tillåten i Sverige. Finns E621 med i innehållsförteckningen kan du räkna med råvaror av låg kvalité.

 

Få vet hur riktig vanilj smakar
Det finns drygt 4500 olika aromämnen som förekommer i processade varor på butikernas hyllor. Aromämnen nyttjas frekvent och spelar en stor roll i livsmedelsproduktionen men kontrolleras mindre noggrant än andra tillsatser. Enligt reglerna räcker det med att tillverkaren sätter ut ”aromer ”eller ”aromämnen” på innehållsdeklarationen.
Vanilj är en av världens mest omtyckta smaker. Men bara 2-3 procent av den vaniljsmak som används jorden runt härrör från den exotiska orkidé som gett smaken dess namn. Resten är mer eller mindre välgjort fusk från petrokemisk industri som är en restprodukt från oljeindustrin alternativt från rötad granved. Sammanlagt produceras 12 000 000 kilo konstgjord vaniljsmak varje år.

► Läs också: "Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Ekologisk mat
Det är inte omöjligt att köpa bra mat i vanliga butiker men det kräver tid och ett noggrant läsande på etiketterna. Välj ekologiskt odlad mat. Ekologisk odling är att bedriva jordbruk i samspel med naturen. Man ersätter användningen av kemisk gödning och besprutning genom att nyttja och stimulera naturliga processer för att bevara jordens bördighet och motverka angrepp på grödan. Biologiska bekämpningsmedel får användas. Detta minimerar risken för att kemiska bekämpningsmedel hamnar i våra livsmedel.

 

Besprutade bananer
Visste du att till en hektar vanlig bananodling går det årligen åt 50 kilo bekämpningsmedel? Jämför detta med potatis som är vår mest besprutade gröda i Sverige som ”endast” får ta emot 9 % i jämförelse.
I ekologisk odling får jorden mycket organisk gödsel som innehåller alla ämnen som växterna behöver, vilket resulterar i att vi får i oss mer av de viktiga näringsämnena.Satsa på grönsaker som är säsongsanpassade, räkna inte med att få tag på obesprutade tomater med bra näringsvärde under januari månad, då är brysselkål och grönkål ett bättre alternativ.

► Läs också: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

För lite viktiga näringsämnen
Att urskillningslöst tro att ”så länge jag äter en varierad kost, får jag i mig allt jag behöver”, är nog en sanning med modifikation. Resultatet blir snarare för lite av de viktiga näringsämnen som behövs och för mycket av kemiska tillsatser.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

 

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.