Bananer

Vad innehåller maten – egentligen?

Visste du att vi årligen får i oss sex till sju kilo livsmedelstillsatser? Att läsa innehållsdeklarationen på det vi lägger i varukorgen kan vara rena skräckupplevelsen.
– Våga granska och ställ krav på våra livsmedelsproducenter, både för din hälsas skull men också miljöns, uppmanar Kureras kostrådgivare Carolin Helt. 

Efter att jag har läst journalisten Mats-Eric Nilsson bok, ”Den hemlige kocken”, som handlar om det okända fusket med maten på våra tallrikar, synar jag alla livsmedel med lupp innan de hamnar i varukorgen. I genomsnitt får vi varje år i oss 6-7 kilo livsmedelstillsatser av olika slag.
Nio av tio tillsatser förändrar matens färg, smak, konsistens eller ytskiktets egenskaper. Den tionde tillsatsen har en konserverande effekt.

Förtjockningsmedel för att öka volymen
För att fabriksbakat bröd ska upplevas som färskt, trots att det inte är det, kan brödet innehålla upp till 16 kemikalier. Redan på 1960-talet upptäcktes ett sätt att slippa låta degarna jäsa ett par timmar. Genom att med höghastighetsmixrar pumpa in vatten och luft i degen, dubbla jästmängden, tillsätta kemiska antioxidanter och härdat fett fick man fram brödets rätta struktur. Metoden minskade kostnaderna och gjorde att man fick ut mer bröd per mjölsäck, dessutom med ett billigare vete med lägre proteininnehåll.
Stärkelse och andra förtjockningsmedel tillsätts för att öka livsmedlets volym och ge den en jämnare och mer attraktiv konsistens. Den billiga stärkelsen utvinns ur majs och ersätter ofta dyrare ingredienser. Det ersätter ofta frukten i fruktyoghurten och fettet i lightprodukter.

 

Ytbehandlingsmedel för att förhindra skum
När det står modifierad stärkelse på förpackningarna innebär det att produkterna förändrats kemiskt för att öka dess naturliga förtjockningsförmåga. Modifierad stärkelse har ett lågt näringsvärde och är i de flesta fall kaloririk. För att blanda sådant som normalt skär sig, till exempel olja och vatten, används emulgerings- och stabiliseringsmedel. Man använder även ytbehandlingsmedel som förändrar egenskaperna hos vätskor för att på konstlad väg åstadkomma helt olika effekter beroende på vilket ämne som används som till exempel att skapa eller förhindra skum.

Med färgämnen upplevs maten mer aptitlig
Många av de färgämnen som används är syntetiska. De så kallade azofärgerna utvanns ursprungligen ur stenkol men tillverkas numera helt kemiskt i laboratorier. På 1980-talet blev de totalförbjudna i Sverige då de orsakade allergiska reaktioner. Genom att vi numera är en del av EU är de tillåtna igen. Färgämnen finns i mängder av livsmedel och syftet är att få maten att upplevas mer aptitlig. I många fall tillsätts färgämnen för att dölja ingrediensernas låga kvalité.

15 miljoner kilo syntetiska sötningsmedel per år
Förutom socker finns det 13 olika konstgjorda substanser som används som sötningsmedel. Jordens befolkning konsumerar uppskattningsvis 15 000 000 kilo sötningsmedel varje år. Olika sockerarter och syntetiska sötningsmedel ingår i en lång rad livsmedel. Även produkter som inte uppfattas som direkt söta, exempelvis bredbara pålägg, skinka och färdigrätter.

Av vilket skäl måste en smak förstärkas?
Jo , för att ingredienserna i exempelvis färdigmat är så undermåliga att de redan från början smakar för lite eller för att de tappar smak under tillverkningsprocessen. Den mest kända och äldsta substansen är mononatriumglutamat, E621, som trots att den orsakar hälsoproblem hos överkänsliga personer, är tillåten i Sverige. Finns E621 med i innehållsförteckningen kan du räkna med råvaror av låg kvalité.

 

Få vet hur riktig vanilj smakar
Det finns drygt 4500 olika aromämnen som förekommer i processade varor på butikernas hyllor. Aromämnen nyttjas frekvent och spelar en stor roll i livsmedelsproduktionen men kontrolleras mindre noggrant än andra tillsatser. Enligt reglerna räcker det med att tillverkaren sätter ut ”aromer ”eller ”aromämnen” på innehållsdeklarationen.
Vanilj är en av världens mest omtyckta smaker. Men bara 2-3 procent av den vaniljsmak som används jorden runt härrör från den exotiska orkidé som gett smaken dess namn. Resten är mer eller mindre välgjort fusk från petrokemisk industri som är en restprodukt från oljeindustrin alternativt från rötad granved. Sammanlagt produceras 12 000 000 kilo konstgjord vaniljsmak varje år.

► Läs också: "Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Ekologisk mat
Det är inte omöjligt att köpa bra mat i vanliga butiker men det kräver tid och ett noggrant läsande på etiketterna. Välj ekologiskt odlad mat. Ekologisk odling är att bedriva jordbruk i samspel med naturen. Man ersätter användningen av kemisk gödning och besprutning genom att nyttja och stimulera naturliga processer för att bevara jordens bördighet och motverka angrepp på grödan. Biologiska bekämpningsmedel får användas. Detta minimerar risken för att kemiska bekämpningsmedel hamnar i våra livsmedel.

 

Besprutade bananer
Visste du att till en hektar vanlig bananodling går det årligen åt 50 kilo bekämpningsmedel? Jämför detta med potatis som är vår mest besprutade gröda i Sverige som ”endast” får ta emot 9 % i jämförelse.
I ekologisk odling får jorden mycket organisk gödsel som innehåller alla ämnen som växterna behöver, vilket resulterar i att vi får i oss mer av de viktiga näringsämnena.Satsa på grönsaker som är säsongsanpassade, räkna inte med att få tag på obesprutade tomater med bra näringsvärde under januari månad, då är brysselkål och grönkål ett bättre alternativ.

► Läs också: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

För lite viktiga näringsämnen
Att urskillningslöst tro att ”så länge jag äter en varierad kost, får jag i mig allt jag behöver”, är nog en sanning med modifikation. Resultatet blir snarare för lite av de viktiga näringsämnen som behövs och för mycket av kemiska tillsatser.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.