Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Bananer

Vad innehåller maten – egentligen?

Visste du att vi årligen får i oss sex till sju kilo livsmedelstillsatser? Att läsa innehållsdeklarationen på det vi lägger i varukorgen kan vara rena skräckupplevelsen.
– Våga granska och ställ krav på våra livsmedelsproducenter, både för din hälsas skull men också miljöns, uppmanar Kureras kostrådgivare Carolin Helt. 

Efter att jag har läst journalisten Mats-Eric Nilsson bok, ”Den hemlige kocken”, som handlar om det okända fusket med maten på våra tallrikar, synar jag alla livsmedel med lupp innan de hamnar i varukorgen. I genomsnitt får vi varje år i oss 6-7 kilo livsmedelstillsatser av olika slag.
Nio av tio tillsatser förändrar matens färg, smak, konsistens eller ytskiktets egenskaper. Den tionde tillsatsen har en konserverande effekt.

Förtjockningsmedel för att öka volymen
För att fabriksbakat bröd ska upplevas som färskt, trots att det inte är det, kan brödet innehålla upp till 16 kemikalier. Redan på 1960-talet upptäcktes ett sätt att slippa låta degarna jäsa ett par timmar. Genom att med höghastighetsmixrar pumpa in vatten och luft i degen, dubbla jästmängden, tillsätta kemiska antioxidanter och härdat fett fick man fram brödets rätta struktur. Metoden minskade kostnaderna och gjorde att man fick ut mer bröd per mjölsäck, dessutom med ett billigare vete med lägre proteininnehåll.
Stärkelse och andra förtjockningsmedel tillsätts för att öka livsmedlets volym och ge den en jämnare och mer attraktiv konsistens. Den billiga stärkelsen utvinns ur majs och ersätter ofta dyrare ingredienser. Det ersätter ofta frukten i fruktyoghurten och fettet i lightprodukter.

 

Ytbehandlingsmedel för att förhindra skum
När det står modifierad stärkelse på förpackningarna innebär det att produkterna förändrats kemiskt för att öka dess naturliga förtjockningsförmåga. Modifierad stärkelse har ett lågt näringsvärde och är i de flesta fall kaloririk. För att blanda sådant som normalt skär sig, till exempel olja och vatten, används emulgerings- och stabiliseringsmedel. Man använder även ytbehandlingsmedel som förändrar egenskaperna hos vätskor för att på konstlad väg åstadkomma helt olika effekter beroende på vilket ämne som används som till exempel att skapa eller förhindra skum.

Med färgämnen upplevs maten mer aptitlig
Många av de färgämnen som används är syntetiska. De så kallade azofärgerna utvanns ursprungligen ur stenkol men tillverkas numera helt kemiskt i laboratorier. På 1980-talet blev de totalförbjudna i Sverige då de orsakade allergiska reaktioner. Genom att vi numera är en del av EU är de tillåtna igen. Färgämnen finns i mängder av livsmedel och syftet är att få maten att upplevas mer aptitlig. I många fall tillsätts färgämnen för att dölja ingrediensernas låga kvalité.

15 miljoner kilo syntetiska sötningsmedel per år
Förutom socker finns det 13 olika konstgjorda substanser som används som sötningsmedel. Jordens befolkning konsumerar uppskattningsvis 15 000 000 kilo sötningsmedel varje år. Olika sockerarter och syntetiska sötningsmedel ingår i en lång rad livsmedel. Även produkter som inte uppfattas som direkt söta, exempelvis bredbara pålägg, skinka och färdigrätter.

Av vilket skäl måste en smak förstärkas?
Jo , för att ingredienserna i exempelvis färdigmat är så undermåliga att de redan från början smakar för lite eller för att de tappar smak under tillverkningsprocessen. Den mest kända och äldsta substansen är mononatriumglutamat, E621, som trots att den orsakar hälsoproblem hos överkänsliga personer, är tillåten i Sverige. Finns E621 med i innehållsförteckningen kan du räkna med råvaror av låg kvalité.

 

Få vet hur riktig vanilj smakar
Det finns drygt 4500 olika aromämnen som förekommer i processade varor på butikernas hyllor. Aromämnen nyttjas frekvent och spelar en stor roll i livsmedelsproduktionen men kontrolleras mindre noggrant än andra tillsatser. Enligt reglerna räcker det med att tillverkaren sätter ut ”aromer ”eller ”aromämnen” på innehållsdeklarationen.
Vanilj är en av världens mest omtyckta smaker. Men bara 2-3 procent av den vaniljsmak som används jorden runt härrör från den exotiska orkidé som gett smaken dess namn. Resten är mer eller mindre välgjort fusk från petrokemisk industri som är en restprodukt från oljeindustrin alternativt från rötad granved. Sammanlagt produceras 12 000 000 kilo konstgjord vaniljsmak varje år.

► Läs också: "Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Ekologisk mat
Det är inte omöjligt att köpa bra mat i vanliga butiker men det kräver tid och ett noggrant läsande på etiketterna. Välj ekologiskt odlad mat. Ekologisk odling är att bedriva jordbruk i samspel med naturen. Man ersätter användningen av kemisk gödning och besprutning genom att nyttja och stimulera naturliga processer för att bevara jordens bördighet och motverka angrepp på grödan. Biologiska bekämpningsmedel får användas. Detta minimerar risken för att kemiska bekämpningsmedel hamnar i våra livsmedel.

 

Besprutade bananer
Visste du att till en hektar vanlig bananodling går det årligen åt 50 kilo bekämpningsmedel? Jämför detta med potatis som är vår mest besprutade gröda i Sverige som ”endast” får ta emot 9 % i jämförelse.
I ekologisk odling får jorden mycket organisk gödsel som innehåller alla ämnen som växterna behöver, vilket resulterar i att vi får i oss mer av de viktiga näringsämnena.Satsa på grönsaker som är säsongsanpassade, räkna inte med att få tag på obesprutade tomater med bra näringsvärde under januari månad, då är brysselkål och grönkål ett bättre alternativ.

► Läs också: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

För lite viktiga näringsämnen
Att urskillningslöst tro att ”så länge jag äter en varierad kost, får jag i mig allt jag behöver”, är nog en sanning med modifikation. Resultatet blir snarare för lite av de viktiga näringsämnen som behövs och för mycket av kemiska tillsatser.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.