Varsågod! Hjälp att döda 8 vanliga myter om ekologiskt


Din farfar: “Äh, jag badade i DDT och asbest som barn och jag lever!”
Du: Ööö… Eee… Ööö…

Behöver du ladda upp med argument inför julens diskussioner?
Naturskyddsföreningen ger dig åtta sätt att döda vanliga myter om ekologiskt.

Vid middagsbordet, på festen, i lunchrummet, på skolan, i hemmet. Överallt hör vi dem – påståenden om att ekologisk mat på det är det sättet nog inte verkar helt hundra. Vi å vår sida känner os säkra på att de har fel men problemet är, alldeles för ofta, att vi inte vet vad vi ska svara. Känner du igen dig? Här är dina argument, varsågod!
► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

 

Svar på tal gällande 8 vanliga myter om eko

 

 

1. Din kompis: “Vad då ekologiskt vin från Australien? Hur ekologiskt kan det vara med något från andra sidan jordklotet?”
Ditt svar:
Ekologiskt har inget med frakten att göra. Att vinet är ekologiskt betyder bland annat att vingårdsarbetarna slipper få hjärntumörer av bekämpningsmedlen som sprutas på odlingarna. Eller att rester av samma medel finns kvar i ditt vin, vilket är vanligt eftersom vindruvorna besprutas så extremt hårt.
Dessutom är det inte frakten som påverkar miljön mest när det gäller vad vi dricker och äter. Det är hur det produceras, och då är ekologiskt ett superviktigt val – även om det skulle vara skeppat från Australien.

 Läs också: Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker

2. Din pappa: “Men det inte ekologiskt som är grejen – utan att handla svenskt!”
Ditt svar: Mm, svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du även vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är nämligen inte det som påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och gigantiska odlingar där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer. Detta slipper du bidra till när du handlar eko. Du hjälper också till att visa att det finns en efterfrågan på ekologiskt, vilket i förlängningen leder till fler svenska ekojordbruk. För en bonde är det faktiskt oftast mer lönsamt att satsa på ekologiskt, vilket kan rädda många svenska jordbruk som hotas av nedläggning.

 Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat

3. Din granne: “Nej, vet hut! Det är alldeles för dyrt med ekologisk mat!”
Ditt svar: Nej, det är den andra maten som är för billig. Tänk om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning etcetera… Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr.
Dessutom har vi i Sverige aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället prioriterar vi prylar, boende och resor. Vi slänger en tredjedel av maten – samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Vi lägger 40 procent av matutgifterna på kakor, läsk och andra tomma kalorier – samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Och vi köper så mycket kött att det har blivit både ett folkhälsoproblem och ett massivt miljöproblem. Om vi istället skulle stuva om våra matkassar – med mindre kött, halvfabrikat, snask och mer grönsaker och ekologiskt – så skulle det inte märkas i våra plånböcker.

► Läs också: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

4. Din svärmor: “Jag har hört att butikspersonal tar besprutade morötter och säljer dem som ekologiska. Efter hästköttskandalen och alla andra matlarm litar jag inte på någon!”
Ditt svar: Tyvärr tänker du fel svärmor. Vill du minimera risken att bli blåst i matbutiken är det just ekologiskt du ska välja. Ekomaten kontrolleras nämligen betydligt noggrannare än annan mat. Ekologiska gårdar, bagerier och fabriker får regelbundet såväl oanmälda som anmälda besök och de som sköter kontrollerna är oberoende och alltså inte på något sätt kopplade till den ekologiska märkningen.
Dessutom slipper du onaturliga färgämnen och konstgjorda smakförstärkare för dessa får inte finnas i Krav-märkt mat. Det är alltså sådant som gör jordgubbssylten extra röd eller som får guacamolen att smaka som avokado fastän den knappt innehåller någon.

► Läs också: Bekämpningsmedel dubblar risken för nervsjukdom

5. Den uppdaterade kollegan: “Jag är skeptisk. Läste till exempel att ekologiska olivoljor innehåller rester av bekämpningsmedel.”
Ditt svar: Jo, men samtidigt testades också oekologiska olivoljor och de visade sig innehålla betydligt mer rester. Den lilla detaljen skrev tyvärr inte så många journalister om. De förklarade heller inte varför de ekologiska olivoljorna kan innehålla bekämpningsmedel. Det beror på att gifterna kan förflyttas långa sträckor med vind och vatten. Rester av bekämpningsmedel finns alltså i fjällsjöar och dricksvatten. Ja, till och med i regnet som faller över oss.
Kollegan igen: Men testerna som gjorts på barngröt då? Där hade jag förväntat mig att åtminstone den ekologiska gröten inte skulle innehålla giftrester.
Ditt svar: Testet på barngröt handlade om tungmetaller, som till exempel kadmium. Det finns inte bara i barngröt utan i det mesta som odlas i jorden. Kadmium är ett hälsoskadligt ämne som sprids av bland annat trafikutsläpp – och det kan tyvärr ingen ekobonde styra över. Det är helt enkelt svårt att odla helt giftfri mat i en förorenad värld. Poängen med att ändå köpa ekologiskt är du bidrar till att mindre otrevligheter sprids i vår miljö, att färre lantbrukare dör av bekämpningsmedelsskador, att djuren har det bättre och att du och dina barn får i er mindre kemikalier.
Och när vi ändå pratar om kadmium kan det vara värt att veta att de icke ekologiska bönderna faktiskt tillsätter kadmium till sina åkrar när de använder konstgödsel och avloppsslam. Det är inte tillåtet på de ekologiska gårdarna.

6. Din farfar: “Äh, lite skit fixar bara kroppen. Själv badade jag i DDT och asbest som barn och titta på mig – jag lever!”
Ditt svar: Jo, du lever, men se dig omkring. Du känner säkert någon som drabbats av cancer, har diabetes eller som försöker få barn utan att lyckas, eller hur? FN har nyligen konstaterat att det verkar som om en rad folkhälsosjukdomar kan vara kopplade till alla dessa små doser av kemikalier som vi får i oss under en lång tid.

► Läs också – WHO: Kemikalier ligger bakom folksjukdomar

7. Din bästis: “Nåväl, jag har i alla fall besökt en ekologisk gård. Och det visade sig att ekobönderna kör mycket mer än andra bönder. Hur klimatsmart är det?”
Ditt svar: Visst kör ekobonden mer traktor. Men konstgödsel som sprids i kemikaliejordbruken är en större klimatbov. I slutändan påverkar ekojordbruket och kemikaliejordbuket klimatet ungefär lika mycket. Men stirra dig inte blind på klimatet. Kolla på miljöpåverkan överhuvudtaget. Där vinner ekobönderna med hästlängder. De sprider inga bekämpningsmedel och de bidrar till att öka den biologiska mångfalden – och det sådant som också är livsviktigt. Visste du att forskning visar att hotet mot den biologiska mångfalden är lika akut som klimathotet?
Planetens hälsa är ett finurligt, superhäftigt ekosystem där allt är sammanlänkat. Det låter lite som filmen Avatar men är helt sant.

Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

8. Din chef: “Sorry, men ekologiskt funkar inte om vi ska mätta alla världens hungriga.”
Ditt svar: Sorry, men du har lyssnat för mycket på industrin. Lyssna på världsledande forskare och experter istället. De säger att ”business as usual” inte är lösningen, utan att det är hög tid att titta på intressanta lösningar inom det ekologiska lantbruket. Du kan också lyssna på de miljontals småbönder i Afrika, Asien och Latinamerika som har övergivit kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt jordbruk istället. De får lika stora, eller större, skördar som tidigare men får bättre betalt och har lägre utgifter. Dessutom produceras det redan tillräckligt med mat för att mätta alla hungriga redan idag. Problemen handlar snarare om konflikter och om vem som har makt över maten och jordarna.
FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av världen och det är att om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor är det att äta mindre kött.

Vill du gräva djupare?
Här har du en hel hög referenser.

Källa: Naturskyddsföreningen

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Artros: Hur vet du om värken är artros?

TV

20 procent av befolkningen har artros – och hälften av alla över 50. Men hur vet du om värken i knän, höfter eller fingrar är artros eller något annat? Och när är det dags att gå till läkare? Kurera har intervjuat Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap om en av våra vanligaste åkommor.

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Recept

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället! Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel. Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny.